Ideaalses magamistoas on kombineeritud erinevaid tüüpi valgusteid, et nii üld- kui ka kohtvalguse mõjul oleks võimalik ruumi vajadusel täielikult valgustada ning soovi korral seda ka mõnusalt hämaraks ja õdusaks muuta.

Laevalgusti on kaasaegses magamistoas igati praktiline aksessuaar, sest annab kogu ruumile üldise fooni ning muudab lihtsaks ka pimedatel hommikutel riietamise. Seetõttu on mõistlik valida heleda kupliga laelamp, et valgus võimalikult kaugele hajuks. Pirn ei peaks aga magamistoas olema kõige tugevam. Piisab ka mahedamast laelambist, et riided kapist üles leida, kuid mitte otseselt ka öise pimedusega harjunud silmi ärritada ja sellega kasutada vähese energiatarbega elektripirni. Nii ei ole valgus liiga ere, kuidas on piisav, et ruum oleks valgustatud. Laevalgustit asendavad ka ühtlaselt üle ruumi paigutatud süvisvalgustid.

Kohtvalgustid on asjalikud, kui kasutad magamistuba näiteks kodukontorina ja vajad üksiku koha väljavalgustamist. Ideaalis võiks saada ka kohtvalgustit vastavalt soovile suunata. Kirjutuslaual teeb hea töö ära näiteks tavaline laualamp. Kui ärkad partneriga eri aegadel ja teie magamistoas on garderoob, siis pole mõistlik teist poolt tugeva üldvalgustusega traumeerida, vaid valgustatava ala juurde tuleks valida sobiv kohtvalgusti — olgu see siis kinnitatud lakke või seinale. Kohtvalgusti sobib hästi ka meikimislaua juurde.

Lugemislamp on tark valik, kui armastad voodis raamatuid lugeda. Nii ei pea sa kasutama laelampi ega silmi üleliigselt pingutama. Mõistlik on valida selline lugemislamp, mille asukohta saab soovi korral muuta ja mida saab suunata. Vali lamp, mille pirn pole nähtaval, sest see on silmadele parem ega häiri ka kõrval magavat inimest.

Romantiline valgus loob mõnusa atmosfääri, mõjub lõdvestavalt ja annab ruumile kerge kuma. Sellise valguse tekitamiseks on hea kasutada dimmerit, sest nii oled varustatud n-ö “mitu ühes” laevalgustiga. Dimmerdades saad sättida toa heledust, mistõttu ei ole sul vaja mitut lampi. Samas saab romantilist meeleolu luua ka iluvalgustite ja küünaldega.

Garderoobi juurde võiksid ideaalis kuuluda LED-valgustid. Nii leiad kiirelt üles ka kapisügavustesse mattunud asjad ja näed täpselt, mida selga panna ja mida omavahel kokku sobitada.

Loomulik valgus on kõige parem võimalik valgus, mistõttu peaks päeval tõmbama akende eest kardinad ära. Kui soovid aga rohkem privaatust, siis paigalda lisaks pimendavatele kardinatele päevavalguskardinad. Ruumi pimendamine enne magamaminekut on hea idee, sest valgus vähendab heaks ja sügavaks uneks vajaliku unehormooni melotoniini vabanemist. Ideaalis võiksid olla magamistoa akende ees ka kardinad, mille abil saad ruumi muuta nii pimedaks kui võimalik.

Foto: Alvhem.com

Lambilülitid olgu võimalikult erinevates kohtades, sest nii muudad agamistoa tõeliselt mugavaks ja saad voodis olles näiteks laelampi sisse-välja lülitada, ilma et peaksid ennast liigutama.

Vali õiged elektripirnid. Kui soovid, et mõni valgusti oleks eredam, siis vali võimsam elektripirn. Jälgi aga kindlasti, et valgusti ja elektripirni tugevused kokku sobiksid, sest vastasel juhul võib lamp katki minna. Müügil on ka põnevaid hõõgniidiga pirne, mis loovad mõnusalt hubase meeleoluvalguse.

Kasuta valgusteid dekoratsioonina, et oma magamistuppa kaunis ja hämar atmosfäär luua. Kasuta erinevaid lambipirne ja kohtvalgusteid, mida saad suunata näiteks seinale või põrandale.

Allikas: telegraph.co.uk

LOE LISAKS: