Kes ei oleks seisnud nõutult poes, suutmata otsustada, kas osta kunstkuusk või päris, milline suurus oleks see õige ja kui palju ning milliseid ehteid võiks ühe jõulupuu kaunistamiseks vaja minna?

Väike või suur

Õige jõulupuu suurus sõltub eelkõige toa suurusest ja sellest, kui palju on liikumist ning sagimist samas ruumis ja kas kuusk on toa keskmes põhiliseks kaunistuseks või ehib ta hoopis seinaäärset.

Kuuse valimisel tuleks teada toa kõrgust ja kuuse alumise osa soovitud diameetrit. Pole mõtet tuua kuuske, mis on pool meetrit kõrgem kui tuba ise ning nõnda suure diameetriga, et kingitusi mahub alla küll tervele külale, ent kuuse kõrvalt ei ole võimalik mööduda ka parima tahtmise juures.

Väikesesse tuppa või ka teiseks n-ö väiksemaks kuuseks võiks tuua puu, mis on 1-1,5m kõrgune, keskmises ruumis peaks kuuse pikkuseks olema juba 1,8m ja suurt, avarat ning kõrgete lagedega tuba võiks kaunistada 2-2,5m igihaljas jõulupuu. Kuldne reegel ütleb, et jõulupuu ladva ja lae vahele võiks jääda pool meetrit vaba ruumi. Väiksemas ruumis tuleks vältida suure diameetriga puud, kuid suures toas võiks ilutseda tihe kolmnurkne puu.

Päris või kunst

Metsast kuuse toomine on kena traditsioon, ent tänapäeval tähendab see üldiselt poodi minemist ja lihtsalt kuuse valimist. Päris jõulupuu kasuks räägivad mõnus lõhn, autentsus ja võimalus see hiljem põletada või komposteerida. Miinuseks on muidugi okkaid täis vaip, loodusressursi kulutamine ja suhteliselt kallis hind. Kui oled siiski otsustan autentse kuusepuu kasuks, siis ei tohiks kindlasti puud õuest kohe sooja tuppa toimetada, sest järsk temperatuuri muudatus ehmatab puu ära ja ta laseb okkad lahti. Teel õuest tuppa, tehke 24 tunnine vahepeatus verandal või garaažis ja alles siis tooge oma puu tuppa ehtimiseks.

Kunstkuusk on looduse sõprade suur lemmik, sest kord soetatud kuusk võib omanikku teenida aastaid. Ainus asi, mille pärast muretseda, on panipaik, kus jõulupuud hoiustada. Haiglates, ostukeskustes ja lennujaamades kasutatakse kunstkuuskesid seepärast, et need ei muutu kuivades tuleohtlikeks ning inimestel ei ole ka nende vastu üldjuhul allergiat. Kunstkuuskesid leiab poodidest erinevates suurustes ja tihedustes, tuledega ja ilma. Kodus ei tohiks teda kindlasti kuuma radiaatori ega ka ahju või kamina ette asetada.

Ehted või tuled

Jõulupuu kaunistamine on põnev tegevus nii suurtele kui väikestele, kuid ehete valik poes lööb silme ees paljudel virvendama. Läbiva stiili saavutamiseks on soovitav valida endale meelepärases värvikombinatsioonis ehted. Klassikalisteks kooslusteks on punane-kuldne, kreemjas roosa ja roheline, sinine-hõbedane, must ja valge. Ning uueks trendikaks tooniks on kindlasti vask, mis toob idamaist hõngu meie lumisesse jõuluaega. Kombineeri vasekarva ehteid kuldse või punasega ning peen tulemus on garanteeritud.

Ehete arv puul sõltub nii ehete enda kui puu suurusest. Väikesele puule võiks panna 50-60 keskmisele 90-110 ja suurele jõulupuule 100-120 eri suuruses ehet. Ümarad kuulid on kindel valik, ent tõeliselt suursuguse kuusepuu saamiseks proovi erikujulisi ehteid kombineerida klassikaliste kuulidega. Õhtu saabudes annavad jõulupuule aga erilise sära tuled, mida on samuti võimalik valida erinevates värvitoonides. Värvilised tuled toovad tagasi mälestused lapsepõlvest, valged tuled aga on puhas ja klassikaline valik. Soovituslik tulede arv ühele kuusele sõltub taaskord puu suurusest ja tulede arvust, aga üldiselt võiks väikesele kuusele valida jada pikkusega alates 2m, keskmisele 4m ja suur puu vajab juba 5m tuledesära enda ümber. Kauni ja särava tulemuse saamiseks soovitatakse kombineerida eri suurustes ja teile sobivas värvikombinatsioonis ehted elektrituledega, mis pimeduse saabudes loovad piduliku, ent hubase meeleolu.

Allikas: bauhof.ee