Üldvalgust saab tekitada nii süvistatud kui ka pinnapealsete valgustitega. Mõistlik on asetada süvisvalgustid üle kogu ruumi nii, et põrandapinna saab ühtlaselt valgustatud.

Väikese magamistoa puhul on levinum plafoonitüüpi või alt kinnise rippvalgusti kasutamine. Allasuunatav valgusti pimestaks voodislamajat.

Magamistoas vajame ka väga head valgustust, et ruumi koristada või sättida ennast kodust väljaminekuks ja seda just eriti pimedamal sügis-talvisel perioodil.

Ent magamistuba on eelkõige ikka puhkamiseks ja lõõgastumiseks, siis peaks olema võimalus ka õdusa valguse loomiseks. Üks võimalus on kasutada dimmerdamist, mil valgustugevust reguleeritakse dimmeri abil.

Samuti saab hea õhkkonna luua seina-, laua- või põrandlampidega.

Eraldi kategooria moodustavad meeleoluvalgustid, mis on dekoreerivaks elemendiks.

Samas tuleb teada, et hubasus sünnib läbi valguse ja varju, kus osa ruumist on varjus ja osa on rohkem valgustatud.

Soovitus — kasuta peidetud valgust

Suurepärase valgustuse saab peidetud valgusega, mis tähendab, et valgusti on ruumis mittenähtaval kohal. Viimase saab paigaldada nii lae- kui ka seinakarniisi taha või hoopis — kui soovite — voodi alla.

Mis tüüpi valgusteid kasutada?

Kas eelistada seina- või laualampe, see sõltub meie elustiilist ja maitsest. Huvitava tulemuse võib luua hoopis keskmise kõrgusega põrandavalgustitega. Laualambi valikul tasuks jälgida valgusti kupli kuju ja mõõte. Kuppel ei tohiks olla liiga suur ja avar, et selle serva alt valgus silma pimestama hakkaks.

Loo endale mugavus valgustite sisse- ja väljalülitamisel

Valgustite paigutus peaks olema mugav ja käepärane lülitamiseks nii enne uinumist kui ka ärgates, et ei peaks voodist tõusma ja liikuma toa teise otsa lüliti juurde. Muidugi on kõike lihtsam plaanida siis, kui suurem ehitustöö käsil — maja ehitamine või korteri renoveerimine. Seega, kui vähegi võimalik, siis tasub head ja huvitavat ning mitmekülgset valgustust soovides võimalikult varakult tegeleda valgustuse planeerimisega. Hiljem pole lõplikult viimistletud toas kerge lisada näiteks süvislampe põrandasse või seina või luua targa maja lahendust säästmiseks ja mugavuseks. On olemas ka puldiga valgusteid või targa maja tarkvara, mille abil valgusfunktsioone juhtida.

Magamistuba ja LED

Magamistoas võib kasutada ka LED lampe. Tavapärane on asetada LED valgustid voodi päisesse lugemislambiks. Enamasti on oluline valguse kitsas vihk ja valge valgus, mida saaks suunata näiteks lugemise puhul raamatule või ajakirjale. Värvilised LEDid sobivad hästi lastetuppa, näiteks kinnitada see voodi ääre alla.

Kui arvestada asjaolu, et inimene puhkab paremini välja pigem jahedamas ruumis, siis LED valgustid on just õige valik, sest nad ei eralda ruumi mingit soojust. Ka karniisi taha sobib hästi LED riba. Sääst on garanteeritud.