Tekitame gravitatsiooni!
Disainer Helena Koop, www.horisontaal.ee

Inspiratsiooni sain õnnetusest, mis juhtus minu täpsuspuhutud boorsilikaadist katseklaasiga, kui see muutis ahjus liiga kõrge temperatuuri tõttu kuju. Õnnetuna projekt hävimise üle otsustasin hakata klaasi kasutama tavalise veekannuna. Täites nõu veega, juhtus maagiline asi — läbi klaasi vaadates oli kõik ilusasti moonutatud. Sündis uus disain.

Sirge küljega samakujulised klaasid asetatakse mõneks tunniks ahju, kus kuumus ja gravitatsioon teevad oma töö, moonutades klaase erinevalt ja luues igast unikaalse eseme.

Disainer Monika Järg, www.tekstiilruumis.ee
Puupitsi tootesarja inspiratsioon pärineb Haapsalu salli õhulistest lehemustrilistest pindadest ning ornamendirütmist — ja soovist katsetada tekstiili asemel muid materjale.

Puupits on eelkõige arendatud ruumijagajaks või kardinapaneeliks, mille puhul mustrite koostamise loogikal lehedetailidest piire ei ole — tuleb vaid jälgida, et suurema pinna ühendamisel oleks detailide vahel piisaval hulgal ühenduskohti. Valikus on kaks mõõtu ja kuus värvi.


Vaas & Vaas, kunstnik Helje Vaas, vaasvaas.ee/vaasvaas
Käsitsi maalitud, floorast inspireeritud kodusisustussarja idee tekkis juhuslikust kõrkjapuhmast vaasis ning vormus reaalseks plaaniks sõbra suvist rikkalikku ürdiaeda külastades.

Uus kollektsioon sobib eelkõige kööki. Kahes mõõdus karbid hoiavad kohvi, kuiv- ja maitseaineid, ürte, maiustusi jms ning kandik on ühtviisi praktiline nii pühapäevahommikuseks kohvijoomiseks voodis kui ka maitsvate piduroogade serveerimiseks aias. Vallatuks aktsendiks loodusest inspireeritud sarjale on mahedavärviliste mustritega vanad head praktilised abilised: pannilabidad, salatikahvlid ja tainarullid, mille abil valmivad imemaitsvad road lausa iseenesest.


COW Trolley, cultofwood.eu
Puit on COW kultus ja kirg. COW mööblis on maksimaalselt puitu ja minimaalselt muid materjale. Mööblisarja süda on COW Box System. Kombineerides eri kõrgusega raame ja tammepuidust kaste, saab luua kõikvõimalikke kappe ja riiuleid, millest on köögis suur abi. Mööbel on valmistatud naturaalselt tammepuidust ja valgeks värvitud puitkiudplaadist.

Valhalla, disainer Terje Talpsepp, valhallafactory.com
Polüfunktsionaalsed upcycling-meetodil valminud tammepuidust ja marmorist serveerimisaksessuaarid „Puzzle it up” teevad lauakatmisest tõelise serveerimiskunsti. Aluste disain annab võimaluse kasutada neid nii üksikuna kohvitassi- ja küünlaalustena kui ka külg külje kõrval efektse rivina toidu serveerimisel.

Puidune idee sai alguse puitpõrandatootjat külastades, kelle tootmistsehhis vedeles hunnik põneva kujuga tammepuidust parketi jääkmaterjali. Meie oma metsade väärikat puitu ei saa kuidagi kergekäeliselt ära visata või kaminasse kupatada. Sealt said alguse esimesed seeria „Puzzle it up” tooted.

Marmoriidee tekkis marmorist töötasapindade tootmishoones, kus disainerile avanes sarnane vaade: Itaaliast pärit šikk hallikasvalge Carrera marmor ja haruldased musta marmori hunnikud nurgas prügiautot ootamas. Ei läinud kaua aega mööda, kui pusleperekond uued liikmed sai.
Kaks unikaalsete mustritega loodusprodukti on vastandid, nagu soe ja külm, mis täiendavad teineteist väärikal moel. Mõlemad materjalid garanteerivad nii vastupidavuse kui ka kordumatuse. Soe tammepuit sobib ideaalselt tee-, kohvitassi- ja küünlaalusteks ning leiva ja saia serveerimiseks. Luksuslik külm marmor seevastu hoiab toidu jaheda mitu tundi. Näiteks sobib see nutikas isend ideaalselt juustu serveerimiseks. Lase fantaasia lendu ja pane ise oma pusle kokku!


Disainer Ene Raud, eneraud.com
Linnupette lusikad said alguse Saaremaal kodutalu viljapõldude veerel — kunstniku visandid kaera habrastest viljapeadest on aluseks lusikate vormile. Lusikaid on arendatud professionaalsete kokkade arvamuste põhjal ja tooteid on testitud restoranikeskkonnas.

Eesti rahvausundis tähendab linnupete toitu või leivapala, mis tuli rändlindude kevadise saabumise ajal süüa hommikul enne majast väljaminekut, sest muidu lind, keda kevadel esimest korda kuuldakse, „petab ära”. Linnupette võtmine on maagiline toiming eesmärgiga neutraliseerida linnult inimesele vahendatavat halba mõju.

Esmased Linnupette lusikad on saanud teise äramärkimise Eesti Disainerite Liidu konkursil „Väike asi 2012”.

Disainerid Anne-Liis Leht, Kristi Ringkjob
Meie jaoks hõlmab tavaline tööprotsess idee visandamist paberil ja seejärel katsetusi materjaliga. Vaagen Egg sündis töö käigus. Nimelt tegime oma esimest katsetust värvipaletist inspiratsiooni saanud vaagna jaoks, millel on kuus värvilist ringi. Kuna õhtu oli juba hiline ja kõht tühi, ei olnud enam jõudu kuut ringi klaasist välja lõigata ja lihvida. Siis sündiski vaagen Egg. Sel on ainult üks kollane ja üks suurem valge ring. Lihtne loogika ütles, et nii saab varem valmis ja koju sööma.
Materjalina on kasutatud eri tooni opaakset klaasi. Must klaas on mateeritud, et vaagna idee paremini välja tuleks. Vaagnat võib pesta nõudepesumasinas.

Sobib hästi salatite ja suupistete serveerimiseks. Toodet saab osta Eesti Disaini Majast, Kalasadama 8.

Disain Derelict Furniture, derelictfurniture.com
Laua juured on Aafrikas. Ta on saanud oma nime kuulsa kurbliku laulja Cesária Évora järgi, kelle hüüdnimi on Barefoot Diva, sest ta esines jalatsiteta.

Derelict tähistab laulja aeglaseid, mõtlikke ballaade nostalgilise, kuid tugevajalgse Big Mama söögilauaga. Laud on valmistatud erilisest materjalist — vineerpakendist, mis on imporditud Venemaalt ja räägib oma kaunist minevikust. Laud on kohandatav erinevatele kõrgustele. Võimalik tellida igas RAL värvitoonis.

  • Lugu ilmus esimest kord Moodne kodu kuukirjas, mis ilmus Eesti Ekspressi vahel 25. novembril.