Nii teevad maapiirkonnad kogukondadele elu sissepuhumiseks meeleheitklikke pingutusi. Selleks, et noorema generatsiooni esindajaid väiksematesse kohtadesse tagasi meelitada, pakutakse neile näiteks sularahas makstavat boonust, õppelaenu hüvitamist või tasuta maad.

Uute elanike ligimeelitamisega ei tegele mitte ainult väikelinnad, vaid terved osariigid. Siin on mõned näited linnadest ja osariikidest, kus pikisilmi uusi elanikke oodatakse.

Tribune, Kansase osariik
Hüvitades viie aasta jooksul kuni 15 000 ulatuses õppelaenu, püüab Rural Opportunity Zone programm meelitada noori elama Kansase osariigi kõige väiksema asustusega maakondadesse ja sealsetesse linnadesse. Üheks selliseks linnas on Tribune Greeley maakonnas. Ja tundub, et asi toimib — ROZ programmi abil on Greeley maakonna elanike arv kasvanud 55 inimese võrra — 25 neist otsesed programmis osalised, kelle õppelaen hüvitatakse.

Marne, Iowa osariik
Asudes vaid 45 minuti kaugusel Omahast, pakub see Iowa linn sulle maja ehitamiseks tasuta maatüki, kui ehitud vähemalt 111-ruutmeetrise elamispinnaga elamu.

Curtis, Nebraska osariik
Kui sa paned Curtise linnas kindla ajaperioodi jooksul (ja kindlas piirkonnas) püsti ühepereelamu, saad maatüki, millel maja paikneb, tasuta endale.

Harmony, Minnesota osariik
Et innustada inimesi Harmony linna maju ehitama, on linn algatanud programmi, mis maksab sulle maja lõpliku hinnangulise turuväärtuse põhjal selle ehitamiseks kulunud raha osaliselt tagasi. Vanuse ja sissetuleku osas piirangud puuduvad ning tagasimakse jääb vahemikku 5000 kuni 12 000 dollarit.

Baltimore, Marylandi osariik
Baltimore pole mingi väikelinn, kuid linna kaks programmi, mis innustavad inimesi seal endale kodu muretsema, tasuvad kaalumist. Programm Buying Into Baltimore annab sulle maja sissemakseks 5000 dollarit tagastamatut laenu (mõnel lihtsal lisatingimusel) ning Vacants to Value Booster programm annab sissemakseks 10 000 dollarit ning hüvitab lepingu sõlmimise kulud, kui ostad tühjalt seisma jäänud kinnisvara.

New Haven, Connecticuti osariik
Kuigi ka New Haven pole just väikelinn, võivad selle erinevad programmid uuele elanikule lausa 80 000 dollari ulatuses hüvitist pakkuda. Esmakordsele kinnisvaraostjale pakutakse viieaastast 10 000 dollari suurust tagastamatut laenu, pluss 30 000 dollarit renoveerimiskuludeks ja 40 000 kõrgkooli õppemaksu tasumiseks.

Alaska osariik
Alaska osariigis on liiga palju erinevaid inimeste sinna elamameelitamise programme, et mõni kindel linn nende hulgast eraldi välja tuua. Kui ehitad energiatõhusa kodu, siis kehtib sulle terves osariigis intressimäära vähendamise programm ning samuti pakub Alaska programme, mis innustavad veterane ja vaimse või füüsilise puudega inimeste kodus elavaid hooldajaid Alaska osariiki kolima.

Colorado osariik
Kui sulle on määratud püsiv puue, siis Colorados osariigis kehtib programm, mis aitab sul oma esimest koduostu finantseerida. Samuti pakub osariik toetust laenu esmaseks sissemakseks.

Wyoming osariik
Kui sulle meeldib oma kätega asju üles ehitada ja korda teha, siis tasub kaaluda Wyomingisse kolimist. Wyoming Rehabilitation & Acquisition Program omandab mahajäetud ja sundmüüki pandud maju, muudab need taas elamiskõlbulikeks ning laseb need siis madala sissetulekuga leibkondadele mõeldes uuesti turule. Lisaks pakub osariik pakub programmi, mis innustab inimesi korda tegema vanu maju, mille renoveerimiskulud on suuremad kui 15 000 dollarit.

Eestlastel on vist keerukam jalga ukse vahele saada, aga kui on huvi, siis tasub uurida! Millises neist üheksast paigast elaksid sina?

Allikas: SFGATE.com

LOE VEEL: