Arhitektid Villu Scheler, Peeter Liivandi (Arhitekuuribüroo RAF):
“Eramu algne funktsionaalne lahendus ja vorm sündis heas koostöös tellijaga. Ruumivajadused olid algusest peale suures osas teada, kompaktne ehitusala ja ettekirjutused määrasid suuresti hoone gabariidi. Tõime omalt poolt mängu katuse dünaamika vastavalt liikumisele korrusetasandite vahel. Fassaadis jätkab seda liikumist varikatus sissepääsu kohal. Hoone must-valge fassaadilahendus tundus sobivalt lakooniline ja elegantne. Valge raami sees on “elavam” tumehall tsementplaadiga kaetud kontrastne maht.”

L-kujuline maja paikneb krundi ühes nurgas ning on tavapäraselt tänava suunas mõnevõrra suletum.

Suuremad aknad ja terrass avanevad hooviküljele. Kuna pere ülearu läbipaistvat maja ei tahtnud, siis ühest tänavapoolsest aknast loobuti veel ehituse käigus. Tumeda tsementplaadiga kaetud fassaad on ääristatud konkreetse valge raamiga, mis toob hästi esile põneva katusedünaamika: hoone on kõrgemas osas kahekorruseline, madalamas — elutoaosas — ühekorruseline. Sama rütmi kordab peasissepääsu kohal olev varikatus, mis paneb punkti fassaadi stiilsele kompositsioonile.

Uhkete lükandustega saunaruumid on kujundatud kergelt aasiapärases võtmes, mis rõhutab avatud lahendusega spaamiljööd.

Praktilisus ennekõike

Maja ligikaudu aastapikkune valmimine sujus ladusalt, ilma suuremate probleemideta. Tellija teadis, mida arhitektidelt soovida, ning edasisest heast dialoogist sündis tugev ja maitsekas tervik. Tänusõnu jagub perel ka ehituse projektijuhile Indrek Kalgile tema asjalike arvamuste ja ettepanekute eest. Indreku soovitusel sai elutuba märksa kõrgem ja avaram, kui algselt plaanitud. Seni korteris elanud pere esimeseks ja peamiseks sooviks oli, et majas oleks piisavalt praktilisi abiruume: garderoobe, panipaiku ja majapidamisruume. Kuidas kogu ruumiprogramm seejuures täpselt toimima hakkab, jäeti arhitektide ja sisearhitekti otsustada, peaasi et valmis majas oleks hea ja mugav elada.

Neljaliikmelise pere jaoks on majas ruumi täpselt parajalt ning kõikides tubades on ühtlaselt avarust ja valgust. Esimesel korrusel on ruumikas esik koos garderoobidega, avatud köögiga elutuba, sauna- ja majapidamisruumid, teisel korrusel asuvad kolm magamis- ning kaks vannituba. Eraldi kabinetti-külalistetuba ei peetud vajalikuks, selle arvelt on avarust juurde saanud spaastiilis saunaruumid.

Edasi loe ajakirja Diivan veebruarinumbrist, kust leiad veel aasta värvid 2014, intervjuu Norr11 disaineritega, ülevaate Eesti betoonehitis 2013 konkursile esitatud hoonetest, minimalistliku muusikumaja, restorani Bocca, kaunid kaminad ning loomulikult parima Eesti disaini!