Eestist käis kohapeal uudistamas Siim Sigur (Elke Mööbel) ja palusime tal teha ülevaate messist. Kuidas oma kodu kujundama hakata?

Kõige suuremat tähelepanu nautisid Skandinaavia tootjad, kelle väljapanekute juures oli kõige rohkem uudistajaid ja üldist sagimist. See näitab, et põhjamaadele omane disainikeel on jätkuvalt väga populaarne, ja seda ka väljaspool põhjamaid olevate tootjate seas. Paljud on oma uutes toodetes skandinaaviapärase suuna üle võtnud ja hoiavad seda.

Hispaania istemööblitootja Capdell toodetest kumab läbi skandinaaviapärasust

Värvitoonidest domineerisid kõige enam roheline, mida nimetatakse ka uueks mustaks, ning sinine. Rohelise puhul on moes kõikvõimalikud erinevad varjundid alates laimirohelisest lõpetades smaragdrohelisega. Ka sinise puhul leiab erineva tugevuse ja sügavusega toone, palju oli uudistoodetes näha sügavat tumesinist.

Uus õhuline Ripple pleed Muutolt on saadaval ka rohelisena. Fotol koos sama tootja Oslo diivaniga


Muuto kohe müügile jõudev ja tootja kõigi diivanite parimaid omadusi ühendav diivan Compose on saadaval ka trendikas sinakas toonis


Õuemööbli tootja Cane-line’i hitid – Copenhageni õuetoolid, Defined õuevaibad ja On-The-Move abilauad selle hooaja moevärvides


Materjalide puhul eelistatakse varasemast rohkem naturaalsust. Puit on pigem peitsitud kui värvitud, puidusüü on tugevalt näha. Metalli puhul eelistatakse poleeritud või naturaalset ja puhast vormi. Metall on maalähedase tumeda värviga, palju on kasutatud musta viimistlust. Tihti on metall jäetud pigem natuke karedaks, et paremini esile tuua selle tekstuuri. Ka nahkpolsterduses eelistatakse võimalikult naturaalset tulemust. Au sees on ka käsitsi puhutud klaas.

Harjatud alumiiniumist uudistoode &traditionilt – Working Title laualamp. Fotol koos sama tootja Palette laua ja Catch tugitooliga


Muuto uudistootel – Workshop toolil on puidusüü tugevalt nähtav


Treku uus naturaalse välimusega puidust söögilaud Basoa


&traditioni üheks uudistooteks on käsitsi puhutud vaasidesari Tricolore


Erinevaid materjale ja viimistlusi kasutatakse ruumikujunduses väga eklektiliselt, palju kasutatakse sametit, mattpindu. Tagasi on tulnud metallraamid – kui vahepeal olid diivanitel ja toolidel valdavalt puidust jalad, siis nüüd on taas üha rohkem näha ka metalljalgu.

Mitmed Prostoria tooted on saanud uudisena metallist raamid/jalad


&traditioni väljapanekus oli rohkelt näha metalljalgadega uudistooteid – esiplaanil Catch tugitool, Palette diivanilaud, Tricolore vaas ning Moor vaip


Dekoratiivseid aksessuaare (sh kontoritesse ja avalikesse ruumidesse) näeb iga aastaga järjest rohkem. See on jätkuv trend, mis on üha tähtsamal kohal. Näiteks kui veel mõned aastad tagasi olid küünlajalad vaid üksikutel tootjatel aastaringses kollektsioonis, siis nüüd on küünlajalgade valik väga suur. Uute aksessuaaridena oli palju näha postreid ja teisi seinakaunistusi.

Taani tootja Bolia väljapanekus oli suur roll seinakaunistustel – käiku läksid fotod, seinale kinnituvad Marly seinataskud ning isegi jalgratas



Messil sai aimu ka välimööbli suundadest. Rõdude populaarsus on aastatega järjest kasvanud ja seda on näha ka välimööbli toodetes – juurde on tulnud just väiksema väliruumi sisustamiseks mõeldud mööblit. Uudisena on märgatavalt suurenenud väliruumi tarbeks mõeldud aksessuaaride valik.

Õuemööblitootja Cane-line tooted sobivad oma mõõtmetelt ka rõdude sisustamiseks. Fotol Copenhageni õuetoolid ja Go laud, mida saab pärast õuehooaega toas edasi kasutada.

LOE VEEL: