Kiirguskütte ja -jahutuse oluline osa on mugavusautomaatika. Ühest küljest võimaldab see eramus, korteris või büroohoones tagada igale ruumile sobiva sisekliima, teisest küljest aitab optimeerida kulusid. Automaatika reageerib paindlikult välistingimuste muutustele (välistemperatuuri kõikumised, päikesepaiste jne) ja tagab valitud ruumitemperatuuride hoidmise. Samas ei ole mugavusautomaatika siiski kõikvõimas. Kui on tegemist näiteks suurte vitriinakendega lõunapoolses küljes, siis päikesekiirgust automaatikaga olematuks ei tee. Kindlasti tasuks sellisel juhul mõelda hoopis jahutusele. Kiirgusjahutus põrandasse paigaldatud torustiku kaudu on üks võimalus suurema mugavuse saavutamiseks.

Uponor Smatrix — väiksem energiakulu, suurem mugavus
Uponor on toonud turule uue põlvkonna sisekliima andmesidel põhineva mugavusautomaatika sarja Smatrix. Sari võimaldab koostada kas juhtmevabu (Smatrix Wave / Wave PLUS) või juhtmeühendustega (Smatrix Base, Smatrix Base PRO) süsteeme. Juhtmevabades süsteemides toimub kahepoolne andmeside ruumitermostaatide ja kontrollerite vahel raadiosignaalide abil, juhtmetega süsteemis aga neljasoonelise BUS-kaabelduse kaudu. Sama kaabeldus tagab ka termostaatide toite.

Kogu sarjas on Uponori standardiks kütteringide automaatne tasakaalustus. Tänu sellele on soojusenergia jaotus kütteringides optimaalne. Samuti vähenevad tarbetud energiakulud. Süsteemi „aju“ — kontroller — analüüsib igalt ruumitermostaadilt saadud infot ruumi temperatuuride kohta (jahutuse korral ka õhu suhtelise niiskuse kohta) ja arvutab igale ruumile vastava energiaimpulsi pikkuse. Protsess on pidev ja dünaamiline, mis võimaldab katsetuste tulemuste põhjal tavapärase on/off-automaatikaga hüdrauliliselt tasakaalustatud süsteemidega võrreldes saavutada kuni 6% ja hüdrauliliselt tasakaalustamata süsteemidega võrreldes kuni 12% energiasäästu.

Targad termostaadid mõõdavad tajutavat temperatuuri
Termostaatide valik on üsna rikkalik: digitaalsed termostaadid, analoogtermostaadid ja Public-tüüpi termostaat avalikesse kohtadesse. Õige pea on termostaatide valikusse lisandumas uue disainlahendusega termostaadid Smatrix Style. Need termostaadid mõõdavad tajutavat temperatuuri (õhutemperatuur + kiirgustemperatuur), mis teeb kogu süsteemi töö veelgi täpsemaks. Tajutava temperatuuri mõõtmisel võtab termostaat arvesse ka ajutise iseloomuga soojusallikaid (näiteks kamin) ja kontroller reageerib sellele energiaimpulsi pikkuse ümberarvutusega. Disainilahendus peaks sobima ka nõudlikele kasutajatele.

Juhtmevaba lahendus Smatrix Wave PLUS võimaldab tänu puutetundlikule liidesele ka kaugjuhtimist nutitelefonist või tahvelarvutist. Selleks tuleb Smatrix Wave PLUSi süsteemi lisada internetimoodul, mille abil saab süsteemi tööd juhtida mistahes maailma punktist, kus on olemas internetiühendus.

Tänapäevane automaatika on programmeeritav
Kõik sarja kuuluvad süsteemid võimaldavad erinevates ruumides rakendada temperatuuri ja aja profiile, mis tähendab seda, et mingil osal ööpäevast rakendatakse ruumis alandatud temperatuuri režiimi. Selliseid profiile on eelsalvestatuna kuus. Üks profiil on vaba, mida saab iga kasutaja ise kujundada. Siinkohal tuleks aga arvestada, et näiteks 2–3-tunnist alandatud temperatuuri režiimi ei pruugi tegelikkuses kunagi täielikult saavutadagi, sest tänapäevastes hoonetes on soojuskaod väikesed ja jahtumine seetõttu aeglane.

Ühtlasi on võimalik rakendada puhkuse režiimi, mille puhul sisestatakse puhkuse alguse ja lõpu ajad ning lubatud temperatuuri alanduse väärtus. Üks ööpäev enne puhkuselt naasmist kütab süsteem ruumide temperatuuri üles normaaltemperatuurini. Smatrix Wave PLUSi ja Base PRO süsteemides võimaldab kirjeldatud režiime kasutada puutetundlik liides, süsteemides Wave ja Base aga taimer.

Kõik programmeeritavad seadmed on varustatud automaatse esmakäivituse juhisega, mis annab õiges järjekorras ette kõik vajalikud toimingud. Puutetundlik liides on võimeline kasutajaga suhtlema 21 Euroopa liidu keeles.

Automaatikasüsteem Smatrix pakub veel mitmeid erinevaid kasutusvõimalusi, millega on võimalik soovi korral tutvuda meie kodulehel www.uponor.ee/smatrix.

Vaata ka videot (inglise keeles)

Jaga
Kommentaarid