Šašlõkk koolamarinaadis

  • 0,5 kg kondita sealiha
  • 1 sibul
  • 1 küün küüslauku
  • 1 spl hakitud peterselli (kindlasti siledalehelist peterselli, käharpereselliga võid ainult kaunistada, maitset see ei anna)
  • 1 spl mett
  • 3 spl sojakastet
  • 2 spl õli
  • 2 dl koolajooki
  • pipart
  • vajadusel soola
  • lõik sidrunit

Kuigi kõige sobivam tükk on kaelakarbonaad, siis siin võid kasutada igasugust liha, koolajook teeb ka kintsuliha pehmeks ja grillitavaks. Lõika liha parajateks tükkideks. Lisa kõik kuivad ained (pipar, petersell, hakitud sibul ja purustatud küüslauk). Mulju ja sega liha käega, siis imenduvad maitsed paremini. Lisa kokku segatud õli, mesi ja soja ning mulju veel. Kõige lõpuks vala peale koolajook. Pane sidrunilõik ka kõigele lisaks. Kata kauss toidukilega ja hoia üleöö külmas.

Proovi vahel muid maitseid ka. Näiteks purustatud koriandri seemneid või vürtsköömeid. Peterselli asemel koriandri lehti, mee asemel granaatõunasiirupit.

Parima liha saad kustunud lõkke sütel sussitades. Asja ajab ära ka poest ostetud süsi aga siis süüta söed toiduõli, mitte süütevedelikuga. Gaasigrilli saab tuunida kui paned grillile plekktopsiga lepalaaste. Lepalaastud võib ka fooliumisse mässida ja siis augud fooliumile sisse torkida, et suits välja tuleks.
Võimalusel kasuta grillimisel metallvardaid, need lähevad kuumaks ja küpsetavad liha ka seestpoolt.

Šašlõkk keefirimarinaadis

  • 0,5 kg kondita sealiha
  • 1 küün küüslauku (minul oli seekord suur punt karulaugu lehtede varsi, lehed olid muuks ära tarvitatud ja varred jäänud külmikusse oma aega ootama. Hakkisin need peeneks ja kasutasin küüslaugu asemel)
  • 1 spl hakitud peterselli
  • 1 tl tšillihelbeid (mul on sellised jämedama jahvatusega Türgi varjant)
  • 1 tl soola
  • 2 spl õli
  • 1 spl mett (panin võillemett)
  • 2 dl keefirit
  • viil sidrunit

Lõika liha parajateks portsioniteks ja sega maitseainete ning õlig ja mee seguga. Mulju maitsed lihasse. Vala peale keefir, sega läbi ja lisa ka sidruniviil. Kata nõu toidukilega ja lase enne küpsetamist üleöö külmas seista.

Kõikide osalejate grillipilte näed siin:
Jaga
Kommentaarid