Miks otsustasid konkursist osa võtta?
Konkursist osavõt tuli tegelikult täiest eksprompt! Olin parasjagu Viinis sõbrannal külas ja näitasin talle oma kodust paari pilti, mida just paar nädalat enne mu endine kursusekaaslane käis pildistamas. Pildid said näidatud ja 5 minutit hiljem küsis sõbranna diivani teisest otsast, et kas tugitooli sooviksid, Joonas! Ma ütlesin, et näita pilti, äkki tahan! Saatis mulle meilile lingi, mõtlesin ja vaatasin, et why not, kui pakutakse! Vajutasin nupule LISA FAIL ja laadisin pildid üles! Nüüd tulemus käes — vaja eelmine tugitool välja vahetada.

Millega tegeled ja kes sa oled?
Õppisin Tartu Kunstikoolis, nüüd olen kaasasutaja ning peadisainer sellises ettevõttes nagu Oot-Oot Studio, mis tegele peamiselt Skandinaavia 50-70ndate disaini müügiga. Olen suur taaskasutusse austaja! Meie kaup on kõik eelnevalt puhastatud ja restaureeritud. Nüüd on aga ettevõte võtnud uue suuna, eelmisel laupäeval sai esitletud rahvale meie esimest kahte toodet. Nimelt hakkame tootma diivanit ning telekakappe.
Vabal ajal olen täpselt see, kes olla soovin ja tegelen asjadega, mida parasjagu õigeks pean! Tihti kipub selleks ikkagi töö olema, sest mind on õnnistatud sellega, et ma saan teha tööd mida ma tõesti naudin.

Kus sa elad ja kas asukoha valik oli teadlik?
Elan ma Kalamajas Kopli tänaval. Maja on endine Norma tehase kontorihoone, mis 2 aastat tagasi ehitati ümber korterelamuks. Olles elanud enne Tartus Karlovas, siis kuidagi käis see nii loomulikult, et uus Tallinna kodu tuleb kalamajja. Palju mõtlemist asukohaga ei olnud. Aga päris Hipsteriks ma end ei pea. Seltsivad inimesed su ümber on suur väärtus! Kõnnid koju, siis teel saad kindla peale kellelegi tere öelda. Võibolla ongi see peamine, mis mind võlub. Loomulikult on asukoht supermugav!

Kuidas valisid endale praeguse kodu? Mis olid kriteeriumid?
Korterijahil käisin ikka ligi pool aastat, kuni suutsin selle õige leida! Olles eelnevalt elanud suht pimedas korteris, siis number 1 kriteerium oli, et korter peab olema valgusküllane! Seda ta ka on! Terve päeva päikse püüan kinni! Õhtuks lasen lahti! Teine kriteerium oli, et ma ei soovi enam elada vanas majas, kus naaber räägib, et jajah, teeme maja korda ja siis läheb terve maja tülli, sest ei suudeta otsustada, kas koridor tuleb roosa või sinine! Lihtsalt hea, kui keegi teine on need otsused langetanud ja maja on selline, nagu ta on! Kolmas kriteerium oli kindlasti, et korter oleks musta karbi kujul, et vältida ajuvabasid vannitubasid ja projekteerida korter tarbitavamaks! Korteri juurde jäin nii, et see on nagu suhete otsimine — kui mitu korda käid vaatamas ja lahkudes kripeldab, siis ju on midagi, mis tõmbab!

Kas oled oma kodu ise sisustanud või oled kasutanud sisekujundaja abi?
Sisekujundaja abi ma ei ole kasutanud, sest tegelikult olen ma mõnele tuntud kui sisekujundaja, kelleks ma ise end ei pea! Ma küll olen mõned projektid vastu võtnud ja need edukalt sooritanud, kuid siiski ei ole see amet, mida soovin pidada.

Mis on sinu jaoks kodu sisustamise juures oluline?
Kodu sisustamisel juures on olulisim fakt, et võta aega selle loomiseks, ära ole kärsitu ega ära mine kohe IKEAsse jama ostma. Hea ja mõnus kodu sünnib ajaga. Sa pead ruumi sisse elama, et teada saada, kus tegelikult peab kingariiul olema jne. Kodus peab olema alati kaasas midagi su eelmisest elukohast, midagi su vanemate kodust ja esivanemate juurest. Kodu on see, mis kõneleb su elukulgu!

Oskad sa ka oma kodu stiili määratleda?
Lihtne kiire vastus, EKLEKTILINE

Kui palju on sinu kodus teise ringi asju?
Vanad asjad annavad kodule elu. Nendega ei ole kodu nii steriilne, nagu kipub tihti olema! Kodu ei pea olema üleni vanade asjadega kuhjatud, näiteks võib olla ultramodernse diivani kõrval aktsendiks väärispuidust mugav tugitool, mis on kedagi teeninud pea 50 aastat.
Mu kodus pole muidugi palju vanu asju, aga 1/5 kindalsti! Mõni asi ei ole küll ülivana, aga teisel või mitmendal ringil ikka. Kindlasti jään ma kodukujunduses taaskasutatud mööblit tarbima/kasutama.

Mida soovitad teistele kodu sisustamisel? Kas on ka mõni hea näpunäide või nipp, mida teistega tahad jagada? Millist viga vältida või mida põnevat õppisid kodu kujundamisel?
Kodu on sinu visiitkaart, mis näitab, kellega tegu ja millised on su väärtushinnangud. Mõelge läbi, kuidas te korterit hakkate tarbima. Jääge alati fakti juurde, et igal asjal peab olema koht, vastasel juhul on see ülearune. Nii suudate vältida kuhjumist. Hinnake kodus igat detaili. Igal asjal on oma lugu! Hoidke silmad lahti ja märgake enda ümber vanu asju, millele saate uue elu anda. Uskuge, ta teenib teid hästi! Kasutage kontraste, nii on kodu mitmekesisem ega tüüta ära. Ostke asju sellise mõttega, et need kolivad koos teiega! Lõhkuge stamplahendusi, et lagi peab valge olema ja kui teil on tammepuust põrand, siis kõik muu mööbel peab samuti olema samast puidust!

Joonase elutuba:

---

Kauplussalongi NORR11 esindaja Maris Tämmol on võitja üle hea meel.

Teie auhinna väljapanijana küll ei saanud sõna sekka öelda, aga kuidas kommenteerite Joonase võitu?
Meil oli siiralt hea meel, et Oot-Oot-i poiss võitjaks osutus. Ilmselt on tema pikk ajalugu mööbli restaureerimises ja disainis end kuidagi ära tasunud. Hea maitse ja disainitaju anids talle ilmselt kindla edumaa ja võidu.

Kes veel silma jäi?
Kümme esimest, kes finaali pääsesid, jäid kõik millegagi silma.

Miks just tool — kas see sümboliseerib teie vaadet elule, stiili vms?
Mammoth tooli puhul on NORR11-e kaks peadisainerit, taanlane ja norralane, Rune Krøjgaard ja Knut Bendik Humlevik, inspiratsiooni ammutanud mammuti massiivsest ja suurest kehakujust. Käsitsi meisterdatud tammepuidust tool iseloomustab elegantset ja ajatut joont ning Skandinaavia disaini, eks see ongi see, mida NORR11 esindab ja viljeleb.

Kui kaua on NORR11 meil ja mujal maailmas tegutsenud?
Disainbränd NORR11 loodi 2011 aastal 11. novembril ehk 11.11.11 Taani-Saksa koostööna.
Eestis oleme esindatud peaaegu aasta ja oleme väga rahul. Meid on leidnud väga paljud ja meiega on rahule jäänud. NORR11 toimib efektiivselt tänu oma atraktiivsele tootevalikule ja mõistlikule hinnatasemele. Olulist rolli mängib brändi puhul ka meie onlinekauplus WWW.NORR11.COM, mille kaudu saab tellida disainmööblit otse koju või kontorisse, transport sealjuures tasuta. NORR11 showroom asub Tallinnas Rotermanni kvartalis.

Mis on NORR11 moto?
Disainmööbel kättesaadavaks kõigile!

Auhinna üleandmine:
Jaga
Kommentaarid