"Moodne kodu": Kuidas panna kokku kõlama kodumaised disainnõud ja söögikunst

Retseptid!

Eestimaine disain on viimastel aastatel julgemini pead tõstnud ja sellele on kaasa aidanud üldine kodumaise väärtustamine. Helen Sürje teeb tutvust kolme disaineri ja nende toodetega — nõudega, mis sobiks kaunistama igat lauda eelkõige pidulikul päeval, kuid miks mitte muuta meeldivaks ka oma argipäevad!

Saame tuttavaks disainerite ja nende toodetega:

Disainer Terje Talpsepp, Valhalla Factory — “Puzzle It Up”!”, tutvu Terje teistegi kollektsioonidega lehel valhallafactory.com
Klaasikunstnik Anne-Liis Leht — “Veesilm”, Anne-Liisi loominguga saad tutvust teha www.ak-glass.ee
Keraamikadisainer Ene Raud — “Linnupette lusikad”, vaata ka Ene tooteid kodulehelt www.eneraud.com

NOA restorani peakokk Mihkel Rand leidis nõudes inspiratsiooni ja valmistas sinna kerged road ning suupisted. Aitäh!

  • Linnupette lusikad ja tuvimaksa pâté:

1 kg jahutatud tuvi- või kanamaksa
3 keskmist porgandit
2 sibulat
150 ml kanapuljong
200 g võid
170g glükoos
suhkur
nisujahu
tüümian/küüslauk/loorber/must pipar/
muskaatpähkel/sool/brandy või konjak

1. Koori ja tükelda porgand ja sibul, seo maitseainekott: loorberi, küüslaugu, tüümiani ja musta pipraga.
2. Pane köögiviljad koos maitseainekotiga kanapuljongisse hauduma kuni on täielikult pehmed
3. Nõruta maks üleliigsest verest ja puhasta suurematest kelmetest kui on vaja. Sega maksale 2 supilusikat jahu ja 2 supilusikat suhkrut ja sega korralikult läbi.
4. Prae väga kiirelt (30 sekundit üheltpoolt 30 teiselt poolt) maks paksupõhjalisel pannil rohkes õlis, jättes maksa seest tooreks. Pann peab olema tulikuum.
5. Lisa maks ja köögiviljad köögikombaini ja püreesta kuni on täielikult siidine, lisa külmad võikuubikut ja maitsesta soola, pipra, muskaatpähkli ja konjakiga.
6. Külmuta Pacojet jäätisekonteineris täielikult, ennem serveerimist purusta Pacojet masinas.
7. Serveeri külmalt pohlamoosi ja saiakõrpsudega.
(lisa 170 g glükoosi püreestamise ajal ja külmuta jäätisemasinas kui on kodus valmistamine, ennem serveerimist lasta mõned minutid toasoojas seista)

  • Veesilm ja rõstitud peet ja külmutatud kitsejuust
Seotud lood:

2 kg Punane peet
300 g Soignon kitsejuust
50 g Piiniaseemned
Balsamico
Oliivõli/ sool/pipar/tüümian/küüslauk/suhkur/köömned

1. Pese ja koori peedid, viiluta õhukesteks (3mm) viiludeks, laota laiali ja maitsesta soola ja kõõmnetega, lisa oliivõli ja rõsti 190 C juures umbes 10 min.
2. Lao peediviilud üksteise otsa tagasi, et moodustuks nn peedisteik.
3. Peedijäägid rõsti ahjus vedela balsamico, tüümiani ja küüslauguga, nõruta saadud mahl ja maitsesta suhkru, soolaga, sega oliivõliga vinegret kastmeks.
4. Kitsejuust tee väikesteks tükkideks ja külmuta sügavkülmas kuni on täielikult külmunud, purusta köögikombainis.
5. Serveeri rõstitud piinia seemnetega.

  • Puzzle It Up ja hakitud veis seesamiga

300g veise sise või välisfilee.
1 šallotsibul
1 hapukurk
1 munakollane
Till/ oliivõli/ worchesteri kaste/sool/pipar/bulldogi kaste
50g maltodextriin
30 ml seesamiõli
200 g musta leiba
100 ml maitsestamata jogurt
100 g musta seesami pasta

1. Haki veiseliha terava noaga väikesteks kuubikuteks.
2. Haki šallotsibul ja hapukurk.
3. Maitsesta veisehake ja lase tõmmata u 20 min ennem serveerimist külmikus.
4. Maltodextriinile sega vispliga seesamiõli sisse kuni moodustuvad kivikesed.
5. Maitsestamata jogurt sega seesamipastaga ja pritsi lämmastiku sisse segades vispliga, kuni saad nn külmutatud jogurti puru
6. Must leib leota vähese veega ja valmista sellest taigen, saadud taingen vormi pallideks ja prae rohkes õlis.
7. Serveeri külmalt.

Head isu!

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

MOODSA KODU TOP

Viimased uudised