1. Liikumine. Köögisaare ümber võiks olla 92-122 sentimeetrit ruumi. Nii saad olla kindel, et selle ümber on mugav liikuda ja olemine ei muutu liialt kitsaks.

2. Istumisruum. Kui istud seltskonnaga köögisaare taga, võiks iga inimese vahele jääda vähemalt 60 sentimeetrit ruumi. Lisaks võiksid silmas pidada, et tööpinna ja laua vahel oleks 22-33 sentimeetrit ruumi, sest nii pole jalgadel kitsas.

Foto: Unsplash

3. Mõtle, milleks kasutaksid köögisaart kõige enam. Köögisaared pole ühesugused. Mõistlik on osta selline, mis vastab kasutaja vajadustele. Mõtle läbi, kas sa naudid küpsetamist ja sul on vaja rohkem tööpinda, vajad sa palju lisaruumi asjadele? Või tahad hoopis saare ümber tekitada võimalikult palju istumisruumi, kus sõpradega aega veeta? Vajadustest sõltub palju. Näiteks väikeste lastega peres võiks olla mitmetasandiline köögisaar, sest nii saavad lapsed madalama osa taga hommikusööki süüa.

4. Mõtle avatud riiulitele. Kui asjad ilusti paigutad ja igal esemel on oma kindel koht, näeb kõik kena välja. Lisaks on avatud riiulitelt asju lihtsam kätte saada. Kulub ka vähem raha ja materjali.

5. Keskendu välimusele. Kuna köögisaar on köögi fookuspunkt, leiab see palju kasutust ja tõmbab endale peamise tähelepanu. Töötasapind võiks olla valmistatud vastupidavast, ent ilusast materjalist - graniidist, marmorist või klaasist. Alahinnata ei tasu ka köögisaare välimust. Võib-olla saad mingi osa jätta avatuks ja selle alla panna kaks efektset puidust lauajalga? Kapi alla võid jätta avatud riiuli, kuhu saad asetada mõne dekoratiivse korvi või lõikelaua. Köögisaar ei pea olema ülejäänud mööbliga samas toonis, vaid tuleb esile just mõne erksama ja muust taustast erineva tooniga.

6. Materjalid on olulised. Köögisaare tööpind võib olla jaotatud mitmeks osaks. Toitu on parim lõigata puidust pinnal ja roostevaba teras on hea pottide-pannide jaoks, sest sellel jahtuvad need kiiresti.

7. Kuju võib olla erinev. Kui tavaline ristkülikukujuline saareke ei mahu kööki, võib köök koos saarekesega olla ka T- või L-tähe kujuline. Ka istumiskohad ei pea ilmtingimata olema saare pikemal küljel.

Foto: Shutterstock

8. Lisad. Et söögitegemine ja seltskonnaga olemine kulgeks mugavalt, võiks köögisaarekesel olla ka mõned elektripistikud.

9. Toolid/pukid. Kõige parem on istuda sellistel toolidel, mis on proportsioonis köögisaarega. Kui köögisaar on 71-76 sentimeetri kõrgune, sobivad istumiseks toolid. Kui köögisaare kõrgus on 106-121 sentimeetrit, sobivad istumiseks baaripukid. Tavaline pukk sobib, kui köögisaare kõrgus on ligi 91 sentimeetrit.

Foto: Shutterstock

10. Vali kõige parem koht. Ruumi keskpaik pole köögisaare jaoks alati parim koht. Kui kasutad köögisaart peamiselt söögitegemiseks, võiks see asuda võimalikult lähedal elektripistikutele, pliidile ja külmikule. Kui kasutad saarekest söömiseks ja sõpradega olemiseks, võiks see olla nõudepesumasina ja prügikasti juures.

11. Pea meeles kolmnurgareeglit. Kolmnurk köögis on kujutletav piir, mis ühendab pliiti, kraanikaussi ja külmikut. Köögisaar ei tohiks selle joone sisse jääda rohkem kui 30 sentimeetrit, sest muidu on ebamugav liikuda.

12. Valgustus. Köögisaare kohal peaks olema kindlasti korralikud valgustid, mis tööpinda valgustaksid. Need võivad olla laheda disainiga ripplambid, aga ka laesisesed süvisvalgustid. Kui köök on ise heledas toonis, siis rippvalgustid on heaks võimaluseks tuua kööki pisut värve või kontrasti - seega ära karda katsetada julgemate toonide ja põnevamate vormidega.

Allikas: marthestewart.com

LOE LISAKS: