Eesti disaini erilisus peitub ühelt poolt lihtsas ja põhjamaises vormikeeles, teisalt tagasihoidlikus soojuses. Seda reedavad ka keskmiste eestlaste kodud – kui soomlaste või rootslaste elamised on tavaliselt kriitvalged või uduhallid, siis meie inimene ihkab oma ümber ikka pisut värvi. Eriti hea on värviaktsente kasutada erinevate pühade ajal. Ka killuke kulda mõjub värskendavalt, lisades paraja annuse luksust. Näiteks võib kuuma kohviga end turgutada SUME kuldsangaga espressotassidest, mille on disaininud Piret Kändler.

Piret Kändleri espressotassid seeriast Draama on valminud käsitööna portselanist.

Peamiselt erilahenduste poolest tuntud Wesse esitles messil oma esimesi seeriatooteid. Saame tuttavaks Wesse „perega”, milleks on kerge ja õhulise joonega magamistoakomplekt. Perre kuuluvad voodi, kummut ja öökapp. Et praegu on mööblidisainis kuum teema erinevate materjalide miksimine, kohtuvad siingi puidu soojus ja kivi kargus. Lõbusa noodi lisavad roosad portselanist sahtlinupud.

Särtsakas roosa sobib mujalegi kui lastetuppa. Uuri lähmalt Wesse koduelehelt www.wesse.ee

Musternäiteks täiuslikust kompromissist skandinaavialiku disaini ja koduse hubasuse vahel on loomulikult ka Oot-Oot Stuudio retrohõngulised diivanid ja tugitoolid. Kui uurin Oot-Oot Stuudio asutajalt ja disainerilt Joonas Torimilt, kas inimesed tikkjalgadest juba väsima ei hakka, on vastuseks resoluutne ei. Möödunud sajandi disainiklassikat austav põhjamaa inimene on mööbli suhtes ääretult konservatiivne ja tikkjalg ei ole kindlasti üksnes mööduv trend.

Oot-Oot ehk täiuslik sümbioos julge värvi ja lihtsa vormi vahel. 

Messialal nähtu põhjal üldistusi tehes võis tõepoolest sarnaselt eelnevategi aastatega tõdeda, et vaimustus vintage’i vastu on visa raugema. Kui peaks põhjamaade sisustustrende ainult mõne iseloomuliku sõnaga kirjeldama, siis oleks märksõnadeks 20. sajandi modernism ja armastus puidu vastu. Viimases näitab üles erilist meisterlikkust Bolefloor, kes on pöördunud tagasi puidu algupärase vormi ehk selle kõige toorema võimaliku näo juurde. Puidu loomulikku kuju järgivaid põrandalaudu komplekteeritakse kuju järgi ja müüakse väikestes tiraažides.

Looduses sirgeid jooni ei eksisteeri! Vaata lähemalt www.bolefloor.com

Lisaks põhilisele messialale oli Habitare kõrvale sisse seatud pisem sattelliitmess Nordic Buzz, kus eksponeerisid oma toodangut pisema mahuga tootjad ja disainerid Eestist, Rootsist, Soomest ning Taanist. Eestlaste seas kohtas juba tuntud tegijaid (Lucky Laika, Woolish, Tie & Apron jt), aga ka uusi üllatajaid. Algavasse pimedasse hooaega, kus magamistuba ja diivan on taas kesksemal kohal, võib astuda näiteks Pillow & Pillowi ülilahedate patjadega. Pillow & Pillow koondab enda alla erinevaid disainereid ja kunstnikke, kes oma loominguga tõeliselt erilisi püüre kaunistavad. Eesti loojatest teevad brändiga koostööd Kadri Kuusler, Navitrolla, Maria-Liisa Leonidov ja Lucky Laika.

Kadri Kuusleri joonistused Pillow&Pillow patjadel. www.pillowandpillow.com

Kodu ei pea olema igav, lisa sinna mõni kelmikas aktsent!

LOE VEEL: