Laias laastus saab soklikortereid jagada kahte erinevasse tüüpi. Esimese moodustavad need, mille puhul korterite planeering on läbi kahe korruse ning mille esimene korrus asub soklis. Sellised korterid võivad olla väga huvitava ruumilahenduse ja sisekujundusega, sest neis saab eksponeerida näiteks paeseina või palktalasid. Niisuguste korterite planeering võimaldab tekitada rohkem privaatsust — näiteks soklikorrusele ehitatakse magamistoad, garderoob ja vannituba/saun või majapidamisruumid. Magamistoas veedetakse aega ainult öösel ja seega ei ole oluline, mis vaade on aknast või kui palju valgust on toas. Kõige rohkem viibime me aga elutoas-köögis ja kui see on ehitatud esimesele korrusele, kus valgust on piisavalt, siis soklikorrust piiravana ka ei tajuta.

Teise variandi puhul asub elamispind täielikult soklikorrusel. Sellise korteri ostjaskond on aga piiratud ning pigem on see hea võimalus mõnele väiksele ärile või ka üürikorteriks, kus elanik ei veeda palju aega.

Soklikorter meelitab hinnaga

Kuna soklikorrus ei ole võrdne täielikult maa peal asuvate korrustega, siis mõjutab see ka hinda. Keskmiselt on soklikorruse korteri hind 20-30% odavam täpselt sarnase valmidusastme ja viimistlusega 1. korruse korterist.

Enamasti asuvad soklikorterid vanades elamutes, samas on neid rajatud ka uutesse hoonetesse. Viimastesse ehitatuid eristab vanadest see, et need vastavad tänapäeva ehitusnõuetele — tänu šahtidele on korterites rohkem valgust ning tubade laed on kõrgemad.

Kuigi soklikorruse korterite ostjaskond on väike, leiavad tänu odavamale hinnale need alati uue omaniku. Eriti siis, kui planeering on mõistlik ning viimistlus hubane ja kvaliteetne. Ka noortele peredele, kel laenuvõimekus väiksem, on need heaks variandiks, sest vähema raha eest saab palju vajalikku pinda.

Kõige rohkem on seda tüüpi kortereid pakkumisel vanades puitmajades Kalamajas, Pelgulinnas, Uues-Maailmas ja Kadriorus. Ka uued majad, kus soklikorruse korterid asuvad, paiknevad enamuses neis samades asumites.

Seega, soklikorrusel kas täielikult või osaliselt asuv korter on nišitoode, millele on olemas oma kindel ostjaskond. Ammu on möödas ajad, mil selliseid elamispindu tunti niiskete ja hallitavate keldrikorteritena. Tänapäevased ehitusvõtted ja –normid tagavad, et soklikorruse korteris on valgust, õhku ja mugavusi.

Allikas: Kinnisvarabüroo Uus Maa

LOE LISAKS: