Esmalt tuleb pesumasin õigesti ja hästi paigaldada. Mida tuleks teha enne pesumasina kasutuselevõtmist?

• seada see kindlale ning võimalusel veekindlale alusele,
• loodi ja muudetava kõrgusega jalgade abil seada pesumasin ideaalselt loodi,
• eemaldada pesumasina transportimisel kasutusel olnud pikad poldid,
• veenduda veetorustikuga ühenduses oleva survevooliku turvalises ühenduses,
• veenduda pesuvee äravoolutoru kindlas ühenduses kanalisatsiooniga.

Kui need punktid on üle käidud ja puuduseid silma ei hakanud, siis on soovitav tutvuda soetatud pesumasina kasutusjuhendiga, lisada pesuvahend ja esimene masinatäis pöörlema panna.

Foto: IKEA

Kuidas pesumasinat hooldada?

Arvatavasti on telereklaamidest tuttav kareda vee ja katlakivi teema pesumasinate hooldamisega seoses jõudnud kõigi meie teadvusse. Ja tore on, sest kare ning mineraalaineterikas vesi aitavad tõepoolest kaasa katlakivi tekkele ning seda eriti kõrgetel temperatuuridel pesu pesemise puhul. Pesemiseks sobiliku ning pesumasinat säästva vee kvaliteedi saavutamiseks tuleb lisada sobivat lisaainet.

- Pesumasina kasutusjuhend tuleks hoolikalt läbi lugeda ja hoida kättesaadavas kohas pesumasina läheduses

- Peale pesemist tuleb veekraan kinni keerata ja pistik kontaktist välja tõmmata (erand ühendatud veekaitsesüsteemi korral).

- Peale pesemist tuleks pesuluuk lahti jätta ja kuivatada pesumasin pehme lapiga.

- Puhas pesumasina dosaator on hügieenilise pesemise oluline tegur. Seetõttu puhastage sahtlit umbes iga kahe kuu järel ning eemaldage sealt pesupulbri ja loputusvahendi jäägid. See väldib ebameeldiva lõhna teket ja bakterite vohamist.
Raske mustuse eemaldamiseks puhastage sahtlit järgmiselt: tõmmake sahtel masinast täielikult välja, vabastades keskel oleva lukustuse. Laske sahtlil veevannis liguneda ja eemaldage jäägid pehme lapi või väikese harjaga, näiteks vana hambaharjaga. Raske mustuse, näiteks katlakivi eemaldamiseks kasutage sobivat puhastusvahendit

- Pesumasina filtrit tuleb regulaarselt puhastada, eriti pärast topiliste riiete pesemist. Samuti tuleb aeg-ajalt puhastada sissevoolufiltrit veesettest.

- Roostekohad trumlis võivad olla tekitatud pesu hulka sattunud müntidest või juukseklambritest vms. Roostet võib eemaldada peeneteralise puhastusvahendiga.

- Et vältida haisu tekkimist, siis tuleb iga kord peale pesu pesemist kuivatada pesumasina tihend. Sinna sisse koguneb vett, riidetolmu. Pesumasina kummitihendi puhastamiseks on vaja vaid lappi ja sooja vett. Peske kummi hoolikalt. Agressiivsed puhastusvahendid pole vajalikud. Need võivad
kummi kahjustada. Masin tuleb kuivatada ka seest

- Peale pesu pesemist võtke pesu masinast välja võimalikult ruttu. Märgade asjade masinas hoidmine meeldib hallitusseentele.

- Pesumasinat ei tohi puhastada happe, kloori ega teiste tugevatoimelise pleegitusvahendiga. Sellega kaasneb oht kahjustada kummitihendeid.

- Üldiselt on kodudes väga levinud elektriseadmete puhastamisel või katlakivi eemaldamisel äädika kasutamine. Tootjad seda pesumasina puhul siiski ei soovita, sest see kahjustab liigselt masina kummiosi.

- Katlakivi ärahoidmiseks võiks kasutada spetsiaalseid katlakivi tekkimist pärssivaid pesuvahendeid. Juba tekkinud katlakivi saab eemaldada, lastes pesumasinal tühjalt 90 oC valgepesuprogrammil töötada, kasutades sünteetilist pesuvahendit.

- Pesumasina voolikuid tuleks kontrollida kord aastas, sest surve all töötamise tagajärjel võivad neisse tekkida praod.

Allikad: santehnik.ee, Bosch

LOE LISAKS: