Seekord mahutasime ajakirja koguni 12 kõige säravamat ja silmapaistvat finalisti. Lisaks kauneimale maakodule, valisime sel aastal ka kauneima suvekodu, kõrvalehitise ja aia.

Lugusid neist imelistest inimestest, taastatud ja (taas)leitud maakohtadest, rõõmudest ja muredest, raskustest ja võitudest saate täpsemalt lugeda erinumbrist. Iga lugu pakub lugejatele avastamis- ja äratundmisrõõmu, ideid ning inspiratsiooni.

Erinumbri „Kaunis maakodu“ avalugu räägib peaauhinna võitnud Sigrid ja Vaido Absaloni Muuli talust Tahkuranna vallas, mis paistis silma eelkõige tehtud tööde mahukusega ja maalilise koduümbrusega. Muuli talu on erakordselt värvirõõmus kodu, kus elab teguderohke ja päikeseline pererahvas. Absalonide kodu ja aed on kordumatu, isikupärane, värviküllane, aia suurust arvestades pisut pööranegi, aga äraütlemata pilkupüüdev ja atraktiivne.

Kauneima suvekodu tiitliga pärjati Saaremaal Mustjala kandis asuv Robert Tohvrile ja Kadri Karule kuuluv kodu. Selles paradiisipaigas sihvakate mändide all saavad kokku killuke Austraaliat, kübeke Aasiat ja ehe eestimaine.

Kauneimaks kõrvalehitiseks valis žürii Kõrtsi talu hooned Vissi külas Põlvamaal. Uhke rookatusega saunamaja ja laste mängumaja püüavad möödasõitjate pilke. Tehisjärv, põlispuud, suured lilleklumbid, palju avarust ja töökas pererahvas — see ongi Kõrtsi talu edu ja ilu võti.

Tänavuse “Eesti kauneima maakodu” konkursi ilusaimaks aiaks valiti žürii üsna üksmeelse otsusega Helve Urva ja Rein Annusveri Viimsis asuv aed. Selle aia ilu on keeruline sõnadega edasi anda, ent õnneks mahtus ajakirja päris mitmeid fotosid, mistõttu saame killukese sellest mastaapsest mereäärsest maastikust ka teieni tuua. Rannaromantika on siin aastatepikkuse tegemise ja ümbertegemise, vigade ja nendest õppimise lugu.

Lisaks konkursi kodudele, saate erinumbrist lugeda sellest, kuidas kasvuhoone talvekorterisse seada ja mida teha, et järgmisel aastal head saaki saada.

Aiatoimetaja Jaan Mettik kirjutab Maakodu lugejareisil Šveitsis silma jäänud ja elamusi pakkunud taimedest.

Pihlakas on väega puu ja palju ihkavad meist seda oma koduaeda. Tallinna Botaanikaaia vanemaednik Anu Kaur kirjutab pihlakate hingeelust, sortidest ja sellest, milliste marjad on need kõige maitsvamad ja milliste omad ei kõlba üldse suhu panna.

Seekord askeldas maakodu köögis toimetaja Dagris Punder. Ta valmistas sooje tummiseid roogasid ning jagab oma retsepte ka lugejatega.

Ilusat värvilist sügist, ikka koos Maakoduga!