Uusmäe kompleks asub ajaloolises Saku alevikus, kus avarus on põimitud parkide ja rohealadega. Kvartal koosneb praegu neljast korterelamust, millest kolm on neljakordsed ja üks kolmekordne. Kuigi neljas, aadressil Uusmäe 8 asuv 22 korteriga maja valmib alles kevadel, on pooled kodud endale juba oma omanikud leidnud.

Kompleksi arhitektid on andekad mehed, Ott Kadarik ja Mihkel Tüür, kes on jõudnud juba nii mõndagi silmapaistvat luua. Muu hulgas andnud oma tuntava panuse Rotermanni elamukvartali kujunemisse. Eks seda innovaatilist, samas sümpaatselt elegantset joont on Uusmäe kompleksiski tunda. Mängleva kergusega on siin omavahel põimitud nii erinevaid materjale, värve kui ka vorme. Tulemus eristub tuntavalt tavapärasest kortermaja arhitektuurist.

Läbimõeldud planeering ja paindlik lähenemine

Tänu läbimõeldud planeeringule, avarusele ja valgusküllusele tunduvad korterid märksa suuremad, kui need ruutmeetrite poolest tegelikult on. Korterid on avatud planeeringuga, kus köögitsoon on sujuvalt elutoaga integreeritud.

Seinad ja laed on värvitud, põrandad laudparketiga kaetud. Puht praktilistel kaalutlustel on esikusse ning sanitaarruumidesse siiski keraamilised plaadid paigaldatud. Arendaja on välja töötanud mitmed siseviimistluspaketid, millede hulgast endale meelepäraseim valida. Kuid kokkuleppe korral pole erilahendusedki välistatud. Vajadusel saab ka ruumiplaneeringus mõningaid muudatusi teha, seda küll eeldusel, et ehitusfaas seda veel võimaldab.

Kuigi ka Uusmäe kortermajades leidub ühe tualettruumiga lahendusi, on enamikus neid siiski kaks. Kui ikka juhtub peres tõsine kümbleja olema, on ju igati mugav, kui majapidamises leidub veel üks WC, kust vahepeal kiirelt läbi põigata.

Kõikidesse majadesse on paigaldatud lift, mis on kahtlemata hea uudis väikelastega peredele, samuti eakamatele prouadele ning härradele. Korterite välisuksed on müra- ja tulekindlad. Nii pääseb koduuksest möödujate jutuvadast ning reaalsest ohust, kui majas peaks tulekahju puhkema. Ütlemata mugav on seegi, et üks ja ainumas võti avab kõik vajalikud uksed, mis selleks ette on nähtud. Lõpuks ometi jäävad ära need närvilised pusimised, et niigi raske toidukoti kõrvalt veel õige võti üles leida. Turvalisust lisab seegi, et fonolukk on ekraaniga varustatud, pakkudes lihtsat võimalust juba välisukse lävel nägude kontrolli läbi viia.

Kõikides majades on panipaik, kas siis esimesel korrusel või keldris. Mõlemad on piisavalt suured, et sinna mugavalt oma keedised ja moosid, samuti jalgrattad ja muu tarvilik ära mahutada. Nii kelder kui ka esimesel korrusel asuv panipaik käivad signalisatsiooni alla. Sestap saab sinna rahuliku südamega ka oma kallima vara või peenema tööriista jätta. Seinad on valmistatud vineerist, mis võimaldab kerge vaevaga lõputu arv konkse ja riiuleid kinnitada.

Energiasäästlikud ja rahakotisõbralikud lahendused

Uusmäe 8 hoone kuulub A-energiaklassi. Hoone katusel asuvad päikesepatareid, mis võimaldavad suvekuudel ligi 20% kokku hoida. Kuid ka siseviimistluses on kasutatud mitmeid lahendusi, näiteks kolmekordse klaaspaketiga aknad ja rõduuksed, mis muudavad maja tõeliselt energiasäästlikuks. Näidud laekuvad AS Saku Majale, kes pakub lisaks kaugküttele vee- ja kanalisatsiooniteenust.

Küttesüsteem reguleerib pesuruumides soojust põranda, teistes tubades aga õhutemperatuuri järgi. Kuid kõikjal saab seda ka eraldi reguleerida. Kui tuba ikka paksult rahvast täis, on igati kosutav jõudsalt tuure koguvat palavust ventilatsioonisüsteemi abil leevendada. Samas kui pikemalt üksi kodus olla ja õhtul end diivanile raamatut lugema unustada, võib tavapärasest pisut väheseks jääda.

Nii lokaalse ventilatsiooni kui ka küttesüsteemi reguleerimine on vägagi lihtsaks tehtud. Ventilatsiooniagregaadil on kolm põhifunktsiooni, kuid alati saab neid veel eraldi peenhäälestada. Ütlemata mugav on ju pärast suuremat kala praadimist tuba kiirelt värskeks ventileerida, enne kui kallid külalised diivanile maanduvad.

Avarad rõdud, vaated ja parkimisvõimalused

Esimese korruse korterid on ääristatud avarate terrassidega, millelt mugav otse õue lipsata. Viimasel korrusel asuvaid eksklusiivsemaid kortereid ääristab aga suur rõdu, kus end mõnusalt päikese poole sirutada, grillil midagi maitsvat küpsetada ning külalisi võõrustada. Vahepealsete korruste elanikud saavad hommikukohvi oma privaatrõdult, enamik suisa kahelt nautida. Sinna mahub kenasti ära ka lapsevanker, kui pole just parasjagu mahti pesamunaga siinseid lõputuid kergliiklusteid mõõta ja teda unne kussutada.

Iga maja juures on oma lastemänguväljak ja kena haljasala. Ka parkimiskohad asuvad siin samas, kohe maja kõrval. Iga korteri juurde kuulub üks parkimiskoht, kuid vajadusel saab teisegi juurde osta. Samas, kuna bussi- ja rongiühendus pealinna ja teiste lähiasulatega on sedavõrd hea, saab oma asjatoimetused tegelikult ka autota ära teha.

Täiuslik elukeskkond

Saku on armas, roheline, turvaline, kuid mis peamine, toimekas koht. Ilmselt on nii mõnigi kohalik end elu parimasse vormi viinud. Siin on korralikud suusa- ja jooksurajad, staadion ning discgolf’i väljak. Kellele aga talvised välielamused väga ei passi, saab end valla spordikeskuses välja elada.

Sakus on kõik vajalik kenasti käe-jala juures. Lapsed saavad ise kooli ja huviringidesse, ka mõlemad lasteaiad on kiviviske kaugusel. Oma ärid on püsti pannud mitmed kohvikud, kõrtsid ja toiduketid, näiteks Selverini on kõigest 200 meetrit. Ning peagi saab Saku oma kirikugi.

Boonuseks on seegi, et kui pealinna asja, siis selle kandi rahvast tipptunni ummikud õnneks väga ei räsi. Kui buss viib Tallinna 25 minutiga, kulub autoga selleks alla 20 minuti. Kui aga aega ja rammu rohkem, võib pealinna ka mööda kergliiklusteed jalutada.

Soodne asukoht ja sümpaatne elukeskkond on teinud Sakust vägagi soositud elupaiga. Sestap tasubki kiirustada, et Uusmäe 8 veel müümata korteritega tutvuda. Kuid sel arendusprojektil tasub ka tulevikus silm peal hoida, sest koostöös Nordecon Betooniga plaanitakse lähiajal Uusmäe elamukvartalisse kokku ca 400 korterit ehitada.

Rohkem infot leiab Uusmäe elamurajooni kodulehelt.

Jaga
Kommentaarid