Eespool toodud lühikese kirjelduse näol on tegemist uuenduslike ja keskkonnasõbralike biokaminatega, mis ei vaja toimimiseks korstent ega sõltu ühestki välisest ühendusest, nagu elekter või gaas. Biokaminates kasutatakse kütusena bioetanooliks kutsutavat denatureeritud alkoholi. Selle tulemusel on kaminas päris tuli, mis põleb puhtalt. Bioetanool ei ole mürgine, vabastades sarnaselt küünlale vaid väikse koguse süsihappegaasi ja veeauru. Sestap puudub ka vajadus puude toomise ja tuha koristamise järele ning mure kaminast välja hüppavate hõõguvate süte pärast jääb samuti võõraks.
Tõsi, hetkel ei ole tegu veel Eestis väga populaarsete ja levinud toodetega, mistõttu peab selle omanik harjuma aeg-ajalt “Mis asi see on?” küsimusele vastama. Nagu aga kipub mõne uuendusliku ja kasuliku asja omamise puhul olema, on sellisele küsimusele vastamine pigem meeldiv kui tüütu kohustus.
Biokaminate funktsionaalsus avaldub esmalt juba selles, et neid saab elamisse ilma korstnata paigaldada. Biokamina asukoht ei ole sõna otseses mõttes kivisse raiutud ning kui üks koht tüütab ära, on seda kerge liigutada. Seeläbi jagub mänguruumi küllaga ning ka disaini osas on saadaval nii modernsemate kui ka klassikalisemate tunnustega biokaminaid. Kui Teil on avaramat sorti kodu, võite hubase tunde loomiseks kamina toa keskele asetada või seda näiteks köögi ja elutoa mõttelise eraldajana kasutada. Samuti sobib pea igasse elamisse seinakamin, kuna see ei võta palju ruumi. Luksusliku mulje loomiseks võib biokamina paigaldada kõikjale – tühja seina, söögilaua kohale või magamistuppa televiisori asemele. Suuruselt väiksemad biokaminad on lauakaminad ja nagu nimigi ütleb, sobivad need lauale asetamiseks. Kuna kaminad on väikesed, on neid lihtne ümber paigutada.

Peale siseruumide on olemas eraldi välikaminate mudelid, mis sobivad spetsiaalselt terrassil või hoovis kasutamiseks. Sõltumata asukohast on kasutamine lihtne, tuli süttib hetkega ning soe ja hubane tunne saabub vaid minutitega. Kelle jaoks on jutud keskkonnasäästlikkusest ebaolulised, siis olgu öeldud, et tavakaminaga võrreldes on kõige suurem võit kindlasti kasutamiskulude osas. Puude lõhkumine, tuppa tassimine, riita seadmine ja süütamine on kokkuvõttes mahukad tööd, kui külmade ilmade ajal kütmiste korrad kokku lugeda.

Valmiskaminate kõrval on sobiv välja tuua ka erinevates mõõtudes põletid, mida võib lihtsamalt öeldes kaminate sisuks nimetada. See on sobiv lahendus nii uusarendustes kui ka vanemates hoonetes kasutamiseks. Biopõletid toimivad hästi laua- ja välikaminatena, kuid neid võib paigaldada ka juba olemasolevasse kaminasse, mis on tüütu kütmise tõttu seisma jäänud. Eriti efektse ja luksusliku tulemuse saavutamiseks võib biopõleti tasapinna sisse uputada.
2015. aastal asutatud biokaminate maaletooja Elav Tuli OÜ lähtub oma tegevuses eesmärgist, et igaüks peaks saama kodus elavat tuld nautida. Asutaja Vahur Värava sõnul on tegu nii funktsionaalse kui ka esteetilise tootega. “Biokaminat on lihtne paigaldada ja süüdata. See annab sooja, loob hubase atmosfääri ning enamik meie kaminate disaine on ajatu ja sobib igasse majapidamisse,” lisas Värav.

Jaga
Kommentaarid