Mõisa park on väga mõnusa atmosfääriga, seal on palju suuri puid, peamiselt pärnad, lehised, vahtrad, tammed. Maastik on kontuurne ja kõrguste vahed üsna suured. See annab kogu mõisakompleksile väga omanäolise ilme.

Kõrgepalu mõis (saksa k Hohenheide) sai eraldiseisvaks majandusüksuseks 1793. aastal, mil ta eraldati Sänna mõisast. Mõisasüda paikneb väikese, aga kõrge künka otsas, mis on kohale andnud ka nime. Künkal paiknesid nii peahoone kui ka tähtsamad kõrvalhooned, samal ajal kui majandushooned paiknesid künka all. Suur poolkelpkatusega puidust peahoone püstitati arvatavasti 19. sajandi algul. Mõisa peahoone põles maha 1930 ja 1934 ehitati ta uuesti üles väiksemas mõõdus koolimajana.

Kuni 90ndateni oli hoone kasutuses koolina. Pärast seda läks mõisahoone eraomanduses. Renoveerimisega alustati 2014. Mõisahoone ei ole muinuskaitse all. Peahoonel on vahetatud katus, renoveeritud kandvad osad, vahetatud kõik pehkinud välisperimeetri palgid ja kandetalad korruste vahel.

Hoone 490 ruutmeetrist on täielikult renoveeritud 150 ruutmeetrit esimesel korrusel. Sinna on rajatud aastaringseks elamiseks mõeldud 4-toaline korter, mis on viimistletud looduslike materjalidega (savi ja lubikrohv, alles on jäetud vanad uksed, põrandad, aknad renoveeritud).

Lisaks on kinnistul punasest tellisest moonakate maja, mis on kohandatud suviseks külalistemajaks.

See kena mõis on müügis. Huvi korral loe lähemalt City24 lehelt.

VAATA VEEL: