Soria Moria saun Norras Dalenis

See kanaliäärne spaa on ümbritsetud imekauni Norra loodusega: puud, mäed ja lummavad vaated. Tegemist on stiilse saunakesega, mis on avatud lähedal asuva hotelli külalistele ja matkajatele, kes soovivad nautida põhjamaa idüllilist loodust.

Kust tuleb aga sauna nimi? Soria Moria tähistab kullast ehitatud paleed ühes muinasjutus, mille tõeline ilu lööb vaataja pahviks, kui see päikeseloojangu ajal särama lööb.

Göteborgi avalik saun Rootsis

Ära lase end heidutada sauna metalliga rüütatud fassaadist. Loeb hoopis see, mis seal sees on. Sauna interjöör on kaetud traditsiooniliselt puiduga ja seal on ka mitu akent, millest avanevad kaunid vaated sauna ümbritsevale sadamale.


Sauna esmapilgul pisut ehmataval välimusel on oma põhjus. Selle disainis Saksa arhitektuuribüroo Raumlabor, mis soovis sauna metalse ilmega meeles hoida piirkonnas tänaseks hääbuvat, ent varasemalt tähtsal kohal olnud tööstuselu.

Vala, Soomaa rahvuspark, Eesti

See ujuv saunake asub meie oma kodumaa suurimas rahvuspargis ja selle lähedal on ka matkarada. Vala saun on kihvt just seetõttu, et külalised saavad kuumast leiliruumist sulpsata otse jahedasse jõevette. Saun on külastajatele tasuta, aga loomulikult on see esmalt vaja üles leida.


Stillebeni saun, Åmot, Rootsi

Stillebeni hotelli külastajate käsutuses on rahuliku metsa ja kauni loodusega ümbritsetud pisike parvesaun, mis sulandub ümbruskonnaga kokku eelkõige tänu saunamajakese tumedale fassaadile. Selle stiilse puhkepaiga on disaininud Milano büroo Small Architecture Workshop. Saunamajja mahub kaheksa inimest.

Löyly, Helsingi, Soome

Huvitava ja omanäolise saunahoone autoriks on Soome büroo Avanto Architects. Tegemist pole aga mõne pisikese saunaga, vaid hoonega, kus külastaja saab valida suitsusauna ja puuküttega sauna vahel. Ühte ruumi mahub 20 inimest, aga saadaval on ka privaatsemaid ruume, kuhu saad väiksema seltskonnaga minna leili viskama. Lisaks on Löyly saunal ka suur terrass, millelt avanevad kaunid vaated merele ja ümbritsevale loodusele.

Saunamaja Norras Lofoteni saarestikus

Lofoteni saarestikus endises Kleivani kalurikülas asub üks tõeline arhitektuurne meistriteos, kuhu on lisaks saunamajale kavandatud avar terrass ja grillimispaik. Ja muidugi annavad suurepärasele saunaelamusele palju juurde maalilised vaated Norra mäestikule, mida omakorda rõhutavad maast laeni suured aknad.


Allikas: The Spaces