1. Mööbel olgu kooskõlas ruumi proportsiooniga

Madalate lagedega ruumis on soovitav järgida ruumi proportsioone. Sisustamisel otsusta pigem madalama mööbli kasuks ja jälgi, et mööbli ja lae vahele jääks piisavalt “hingamisruumi”. Väldi kõrgeid kappe ja maast laeni täistuubitud riiuleid. Madala laega ruum vajab avaruse saavutamiseks ka tühja seinapinda. Mööbel olgu võimalikult õhuline — praegused sisustustrendid soosivad peenikesi tikkjalgu ja õhkesi metallist konstruktsioone. Just selline mööbel on ideaalne valik madala laega ruumis!

Foto: Alvhem.com

Kui köök asub katuseviilu all või on ruum muudmoodi piiratud, võib loobuda ülemistest köögikappidest.

Foto: Alvhem.com

Teine variant on viia ülemised kapid just otse laeni. Kõige halvem variant köögimööbli kohandamisel madalasse ruumi on jätta ülemise kapirea ja lae vahele tühimik — nii tundub lagi madalam ja kapi vahele jääv ruum seisab kasutult. Laeni viidud köögikapid võiksid olla laega ühes toonis, sest nii hajub konkeetne piir lae ja seina vahel.

Foto: Unsplash

Kõige levinum toon avaruse loomisel on kahtlemata valge, kuid mitte ainult — hea tulemuse annavad ka külmad beežid ja hallid. Silmas tasub pidada reeglit, et külm värv viib pinnad optiliselt kaugemale samas kui soe toob need just lähemale. Parim variant, mis madalate lagedega interjööris teha saab, on värvida sein ja lagi ühte värvi. Kõige hullem variant on aga luua tugev kontrast lae ja seina vahele. Väldi tumedaid ja suurte mustritega tapeete kriitvalge lae taustal.

Foto: Alvhem.com

Foto: Unsplash

Kui pelgad valget interjööri ja armastad mustreid, siis õrn lillemuster heledal foonil on veidi parem valik kui selle tumedam alternatiiv või monotoonne intensiivset tooni sein. Vältida tasuks ka laekarniise, mis kaunistavad kõrgeid lagesid, kuid annavad madalas interjööris hoopis vastupidise efekti tuues laed põrandale “lähemale”.

Foto: Alvhem.com

Lumivalged seinad-põrandad-laed loovad illusiooni piirideta ruumist, kus üleminek ühelt pinnalt teisele on vaevu märgatav. Kui aga hindad enda ümber värve ja kontraste, vali tume põrand, mis toob fookuse madalatelt lagedelt mööblile ja põrandale.

Foto: Alvhem.com

Hea efekti annab ka suur mustriline vaip, mis koondab tähelepanu probleemselt alalt ruumi alumisele teljele. Mida silmatorkavam ja särtsakam on vaip, seda parem!

Foto: Alvhem.com

Foto: Houzz.com

Kõik me oleme kuulnud, et pikitriibud riietuses muudavad kandja visuaalselt pikemaks ja saledamaks. Sama efekt toimib ka ruumis. Kuigi triibuline tapeet täidab ülesannet hästi, ei ole see ainus võimalik lahendus. Selles ruumis on nutikalt ära kasutatud vertikaalselt joksvad kuumaveetorud, mille külge on kinnitatud valgustid — hea ja toimiv variant ka pimedas ruumis!

Foto: Alvhem.com

Ruumi pikendavad visuaalselt ka rippvalgustid ja muud vertikaalsed sisustusaksessuaarid nagu riiulid, redelid või iluliistud. Kui hindad maalähedast stiili, annab suurepärase efekti vertikaalne puitlaudis.

Foto: Decorpad.com

Siin lisab ruumile vertikaalset joont kontrastses toonis plaaditud sein.

Foto: Alvhem.com

Kui tuba on hele, vali pikad mustrilised külgkardinad. Kardinapuu aseta aknaraamile võimalikult lähedale ja jälgi, et võimalusel jääks kardinapuu ja lae vahele pisut vaba pinda. Kardinad võivad julgelt ulatuda maani. Poolpikad kardinad mõjuvad töntsakalt ja suruvad ka vaatevälja rohkem kokku.

Foto: Houzz.com

Kindel valik on ka vertikaalse triibuga kardin. Horisontaalseid triipe on parem madalate lagedega interjöörides vältida.

Foto: Houzz.com

Kui tegemist on pimeda ruumiga, vali valge ja õhuline kardin. Üha populaarsemaks on saamas ka trend kardinatest üldse loobuda — seda muidugi juhul, kui puudub oht naabrite vaatevälja sattuda.

Foto: Alvhem.com


LOE LISAKS: