Ergonoomiline seljatugi

Töötooli tähtsaim osa on seljatugi. Seetõttu on oluline, et see oleks ergonoomiliselt vormitud, istudes mugav ja mitte liialt pehme. Kindlasti peavad olema reguleeritavad seljatoe kõrgus, kalle ning selle jäikus, et tooli oleks võimalik istuja pikkuse järgi sobitada.

Tähelepanu tasub kindlasti pöörata ka kattematerjalile — see peaks olema hingav, kergesti puhastatav ning ka vastupidav.

Õige asendiga iste

Istme kõrguse reguleerimine on tänapäeval üldjuhul kõikidel töötoolidel olemas. Lisaks sellele peaks korralikul töötoolil olema võimalus ka sättida istme sügavust.

Väga oluline on, et istudes oleks tagatud pidev kontakt seljatoega ning toolil istumine ei oleks jäik ja staatiline, vaid dünaamiline. Selleks on korralikud kontoritoolid varustatud sünkroon- ehk kiikemehhanismiga, mis tagab seljatoe ja istme sünkroonse liikumise just vastavalt sellele, kuidas istuja toolis liigub. Selliselt säilib õige selja ja istme toestamine.

Oluline on märkida, et kiikemehhanism võib olla erinevates töötoolides vägagi erineva kvaliteediga ning just odavamate ja vähemtuntud kaubamärkide toodangu puhul ei pruugi see alati oma õiget eesmärki täita. Tasub usaldada neid ettevõtteid, kes just kontoritoolide tootmisele ja arendamisele on spetsialiseerunud, nt Interstuhl, kelle kõik toolid on toimiva sünkroonmehhanismiga varustatud.

Mitmeti reguleeritavad käetoed

Korralikul kontoritoolil võiksid kindlasti olla käetoed, mida saaks kasutaja järgi reguleerida. Tugede esmane ülesanne on toestada käsi, et vältida üleliigseid pingeid õla- ja kaelapiirkonnas. Seetõttu peaksid nad olema vähemalt üles ja alla reguleeritavad, paremal juhul võiks neid saada reguleerida ka laiusesse, sügavusse ja isegi pöörata.

Toed võiksid olla pehmest materjalist või osaliselt polsterdatud, kuna ainult metallist käetoed on külmad ja pikalt istudes ebamugavad, eriti kui silmas pidada 8-tunniseid tööpäevi.

Rattad vastavalt põrandakattele

Rataste puhul tuleks ennekõike teadvustada, millisel põrandapinnal hakkab tool olema. Vaipkattega põranda puhul on soovitatav kasutada kõvemaid ning vaibata pinnal pehmemaid rattaid, mis vähendavad tekkivat müra, mis võib häirida nii enda kui kaastöötajate tööd.

Mis on veel oluline?

Üks, mida peaks veel töötooli juures arvesse võtma, on garantii ning millele täpsemalt see laieneb — kas see kehtib toolile kui tervikule või ainult konstruktiivsetele osadele (nt iste, seljatugi, jalg). Tihti on garantii kombineeritud — näiteks Interstuhli töötoolidel on 5-aastane garantii, millest 3 aastat on täisgarantii ning 2 aastat konstruktiivsetele osadele.

Samuti tuleks tähelepanu pöörata sellele, kuidas ja millistest materjalidest on toodetud seljatoe, istme ja käetugede polsterduse juures kasutatavad vahtmaterjalid. Kahjuks toodetakse ka palju sellist vahtmaterjali, millest aurustuvad pikal istumisel, kõrgemal õhutemperatuuril ja kasutaja higistamisel mürgised ühendid. Selle tagajärjel hingab töötooli kasutaja neid aure sisse, see aga tervisele kindlasti hästi ei mõju. Töötoolile antav sertifikaat, mis näitab, et kasutatavatele materjalidele on tehtud testid saasteainete osas, tagab selle, et mürgiseid ühendeid ei eraldu.

Kui palju töötoolid maksavad?

Töötoole on sarnaselt teiste mööbliesemetega saadaval kõikvõimalikus erinevas hinnaklassis. Kindlasti tasub silmas pidada, et head kvaliteeti üliodavalt ei saa ja pigem tasub investeerida keskmise või kõrgema hinnaklassi tootesse.

Hinna määravad erinevate mehhanismide ja lisade (sh peatugi) olemasolu, samuti materjalid, mida on tooli valmistamisel kasutatud. Üheks hinna mõjutajaks on kindlasti ka disain — järjest enam on näha seda, et reguleerimismehhanismid ja kõiksugu nupud on konstruktsiooni sisse ära peidetud.

Sobivat kontoritooli valides tuleks kindlasti mõelda enda tervisele ja arvesse võtta seda, et iga tool tuleb reguleerida vastavalt selle kasutajale individuaalselt. Vaid nii saab töötool oma ülesannet täita. Hea tool ei suuda küll haiget selga parandada, kuid aitab seljaprobleeme kindlasti ennetada.

Korraliku töötooli leiad endale Elke Mööbli salongidest.

Jaga
Kommentaarid