City Plaza
Hoone arhitektid on Tiit Trummal ja Andres Alver. Varem tegutsesid arhitektid ühes büroos (Alver Trummal Arhitektid), nüüd on mõlemal oma büroo.

Kuigi eemalt vaadates tundub, et tegu on kahe eraldiseisva hoonega, siis tegelikult kuuluvad nad ikka kokku. Siit leiab kauplused, kontorid, restoranid, spordiklubi ja parkimismaja.

Hoonetel on kaks tasandit — horisontaalne ja vertikaalne. Esimene neist avaneb Rävala puiestee poole, teine aga sirutub taeva poole ja sealt avanevad kaunid vaated vanalinnale ja sadamaalale.

Foto: Elisa Taimre

Hoones asuvad ka Euroopa Nõukogu tööruumid ja eenduva osa fassaadki on kaetud temaatilise kõrgtrükimustriga.

Eesti Kunstiakadeemia teadur Andres Kurg on kirjutanud Eesti arhitektuuri ajakirjas Maja City Plaza kohta, et City Plaza ja Rävala pst 4 Alver Trummal arhitektide kõrvuti projekteeritud hooned on kokku rohkem kui lihtsalt suur tükk arhitektuuri (huvi korral loe rohkem SIIT).

Vaata ka videot:

Viru hotell
Hoone arhitektid on Henno Sepmann ja Mart Port.

Ametlikult avati Viru hotell 5. mail 1972, kui esimene direktor Albert Šokman pidulikult lindi läbi lõikas. Siin on peatunud rohkem ja vähem kuulsaid inimesi: Iraani šahh Moḩammad Reẕā Pahlavī, esimene inimene Kuul Neil Armstrong, kosmonaut Valentina Tereškova, filmitäht Elizabeth Taylor, lauljad Jennifer Rush ja Alla Pugatšova.


Nõukogude aja lõpuni pidi välismaalastele mõeldud hotell sobima ka riikliku julgeoleku organile – KGB-le. Nii on siin sisse seatud ka KGM muuseum.

Hotelli arengus sai pöördepunktiks Eesti iseseisvuse taastamise. Aastal 1994 ostis hotelli oksjonil 145 miljoni krooni eest AS Harmaron. Aprillis 1994 hotell erastati ning hotelli omanikuks sai Soome firma SRV Viitoset, millest hiljem kujunes praegune kinnisvara omanik Pontos Oy kontserni kuuluv AS Uus Viru. Hotelli kõrvale ehitati ka Tallinna populaarseim kaubandustsentrum Viru keskus ning hoone alla rajati linnaliiklust ühendav bussijaam. Seoses Viru Keskuse ehitamisega lisandus ka hotellile 93 numbrituba.

2002. aastal omistati Sokos Hotel Virule esimese majutuskohana Eestis rahvusvaheline ökomärk Roheline Võti (Green Key).

“Avatud Majade” järgmine ringkäik toimub juba sel laupäeval, 22. novembril ja seekord minnakse tutvuma Kadrioru puitarhitektuuriga.

Jaanuarini kestva sarja jooksul viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu kohalikul elanikul pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt ei pääse.

Ekskursioonide eesmärgiks on anda huvilistele aimu, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, teisisõnu, heita pilk sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga. Välja valitud objektide puhul on enamasti tegemist eriliste, linnaelus tähtsat rolli mängivate hoonetega. Loe ekskursioonide kohta lähemalt SIIT.