Avarus. Minimalism. Personaalsus.

Loobu ülemistest (seina)kappidest. Lase taustal särada. Eriline taust ongi alanud aastal köögis tähelepanu keskpunktiks. Olgu selleks siis ägedad mustrilised plaadid, peened ruudumotiivid või kvartskivist taust — kõik on moes.

Tausta võib teha ka tavapärasest tunduvalt kõrgema, siis paistab ta eriti silma.

Tavapärase kõrgusega tausta kohale tehakse väike riiul. Seal saab hoida käepäraseid asju ja personaalseid esemeid. Raamitud fotod, maalid, keraamika, reisimeened, erinevad kollektsioonid — seda kõike võib nüüd eksponeerida ka köögis. 2019. aasta köögid ühilduvad veelgi enam elutoaga. Hygge vallutab köögid.

Seinakappide asemel eelista pigem (metall raamiga) klaasriiuleid. Need on läbipaistvad ja ei takista valguse liikumist, ei kaota avarust.

Hoiuruum koondub kõrgete kappide näol ühte seina. Maast laeni. Kunagine eraldi asunud hoiuruum (sahver) on mugandunud tänapäevase väiksema ruumiga. Trendid muudavad kööki.

Minimalistlikud on ka kapiuksed, lubades tööpinnal ja taustal esile tõusta. Süvistatud või servale kinnitatud käepidemeribad muutuvad veelgi peenemaks.

Shaker-stiili ehk klassikalise raamukse armastajad saavad uue lemmiku — beadboard, ehk vertikaalse paneelinguga/laudisega uksed. Vertikaalselt laudist kasutatakse ka köögisaarte külgedel ja/või tagaosas. Samuti köögitaustana.


Dramaatilised must ja kuld

Must on uus hall. Musta värvi köögid on taas trendid. Võtavad hallidelt koha üle. Kogu köök tehakse musta värvi — kapid, tööpind, tehnika. Kusjuures kogu köögitehnika, ka veekeedukann jms on matt must.

Kes nii tumedat ei taha võib kombineerida sooja pähkelpruuni ja kuldsete käepidemetega. Või sügavate toonidega, nagu tumerohelised, tumesinised kapid, selle peal sooja puidutooniga tööpind ja kindlasti kuldsed aktsendid käepidemete näol. See on praegune trend.


Kuld on metallidest praegu kõige tõusvam trend vase ja messingi kõrval. Kuldsed aktsendid on lisatud nii tehnikale kui ka valamutele, segistitest rääkimata. Lisa ruumi kuldseid elemente ka rippuvate laelampide ja elektripistikute näol.

Materjalid

Tööstusliku välimusega viimistlused saavad jätkuvalt suurt tähelepanu disainimessidel. Eriti betoon.

Betoonist tööpind on naturaalne ja rustikaalne. Kuid ta võib praguneda ja vajab hooldust. Seepärast on mõistlikum eelistada tööpinnaks palju tugevamat, mitte-poorset ja hooldusvaba kvartskivi. Kvartsi populaarsus tööpinna materjalina on jätkuvalt tõusvas joones. Kuna see on osaliselt tehismaterjal, siis saab talle anda palju erinevaid viimistlusi.


Viimastel aastatel on tööpindade valikusse tulnud materjal nimega terrazzo. Lisaks tööpinnale ja köögi tagaseinale valmistatakse sellest materjalist juba ka köögikappide uksi.

Uudiseid tehnikamaailmast

Kõik sisustusblogijad kinnitavad ühest suust, et roostevaba köögitehnika on minevik. No muidugi saab seda poest ju jätkuvalt osta ning tõenäoliselt üha soodsama hinnaga. Aga enamus tehnikatootjaid on turule toonud oma värvilised mudelid. Olgu selleks siis must, mis ilmtingimata peab olema matt või hoopiski erksamad toonid.


Bosch on välja tulnud vahetatavate ustega külmikuga (Vario Style). Kui roosa uks tüütab ära, siis asenda see näiteks hoopis kollase või sinisega.

Üldse, mida värvilisem ja kirevam, seda parem. Smegi ja Dolce&Gabbana koostööst on sündinud uus sari — Sicily is My Love.

Valamute osas on võib olla märgata kõige rohkem uuendusi. Mida erilisem ja unikaalsem, seda parem. Läikivast metallist, kasvõi kullatud, intrigeerivate detailidega — see on praegu kuum trend. Tuleb panna oma külalised imestusest õhku ahmima. Köök peab olema unikaalne ja personaalne.

Õhupuhastajate maailmas liigutakse sinnapoole, et mida vaiksem, silmatorkamatum ja nutikam, seda parem. Kunagiste massiivsete iluliistudega õhupuhastajate asemel eelistatakse nüüd kapiukse või kipskarkassi taha peitu pandud mudelit. Tõesti, selles osas oleme meie juba ammu teistest ees.

Kokkuvõtteks — 2019. aasta köögitrendid on:

  • Ainult alumised köögikapid ja personaalne taust
  • Õhulised klaasriiulid
  • Maast laeni hoiukapid ühes seinas
  • Vertikaalne paneeling kapiustel, saarte külgedel, tausta
  • Musta värvi köök, pähkelpruun tööpind, kuldsed käepidemed
  • Kuldsed elemendid kogu köögis — segisti, kapinupud, lambid
  • Betoon ja kvartskivi, mis imiteerib betooni
  • Terrazzo — täpiline materjal, mida personaalsem, seda parem
  • Matt must või värvikirev köögitehnika
  • Isikupärane ja hästi eriline köögivalamu
  • Peidetud õhupuhastaja

LOE LISAKS: