Värvid ja rõõm kööki tagasi

2018 suundumuseks on tuua köögidisaini tagasi värvid ja rõõm. Peamisteks toonideks on tumelilla ja sinakas-rohelised varjundid.

On palju rohelisi toone — metsarohelisest kuni salveiroheliseni. Rõõmu pakub safrankollane või apelsinioranž köök.

Muidugi ei ole kuhugi veel kadunud tume sügavsinine köök ega tööstuslikes toonides must.

Aktsentidena jätkub vase võidutee käepidemete ja segistite näol. Üha jõudsamalt kerkib aga tema kõrvale kuldne toon.

Kahe värvitooni miksimist köögis nägime juba 2016. aasta trendides. Nüüd pannakse kokku naturaalne puit ja sügavtume värvitoon. Näiteks tumesinine ja naturaalne tamm on kindla peale minek. Miksimine käib ka üksikute kappide ja detailide kohta. Näiteks kolme sahtliga kapil on üks sahtlipaneel puidutooni, ülejäänud on värvitud; või on avatud puidutooni riiulid uputatud värvitud köögimööbli sisse.
Eriti populaarsed värvikombinatsioonid on: süsimust + naturaalne puit, kreemikas + oliivroheline, valge + sügavsinine, valge ja šokolaadipruun.

Täiesti valged köögid on jätkuvalt populaarsed, kuid vaikselt asendub valge värv hoopis pehme helehalliga. Õrn hall toon on silmadele kergem vaadata kui kiiskav valge. Ka viimastel aastatel palju kasutatud hall värv on väikeses muutumises — popim on pehmem ja naturaalsem hall ehk inglise keeles greige.

Värvide mäng ka köögitehnikas

See on juba mitme viimase aasta trend, et külmikut, pliiti jms on võimalik soetada erinevates värvides. Nüüd on turule toodud ka mattmust köögitehnika.

Ka valamute turule tulevad erksad värvid — leida on nii erksiniseid kui ka õunarohelisi köögivalamuid. Väga trendikad on musta värvi valamud.

Jätkub mitmete võimalustega segistite areng. Ühest kraanist on võimalik saada nii tavalist, kuuma, kui ka mulliga vett. Varsti on pea kõikidel segistitootjatel selline mudel olemas.

Muu tehnika osas jätkub ikka targa tehnika areng. Üha enam leiab kodukööki tee sensoriga köögisegisti. Olemas on külmik, mille sisu saab näha oma telefonirakendusest ja 3D pannkoogi printer on ka juba turul.

Mikrolaineahjud kolivad aga tööpinna alla. Nii on neid mugav kasutada kõigil, ka lastel.

Õhupuhastajate suurepärane valik laieneb. Varem oli õhupuhastajal köögis täita ainult üks roll. Nüüd on ta muutunud ka disainielemendiks.

Roheline mõtteviis

Aina rohkem mõeldakse keskkonna peale. Sellele, millise ökoloogilise jalajälje endast maha jätame. Rohelist mõtteviisi näeb ka köögis. Esiteks — taaskasutatavast puidust tööpinnad.

Teiseks tuuakse kööki üha enam rohelust. Rohesein on popp teema.

Rippvalgustid

Köögisaare kohal rippuv isikupärane valgusti on moekas detail tänapäeva köögis. Olgu selleks siis lihtsa kupliga ripp-valgusti või ainult juhtme otsas rippuv elektripirn (mis on kindla peale minek tööstuslikus stiilis köögis). Vali lambiks selline, mis sobib kokku köögikappide käepidemetega.

Köögisaared on muutumises. Enam ei soovita eritasapinnalist köögisaart, kus hommikusöögi/baarilett on tõstetud kõrgemale. Kõik olgu samas tasapinnas, et saaks kasutada saart ka toiduvalmistamisel. Funktsionaalsus ja praktilisus on vallutanud maailma.

Ühtlasi loob see rohkem avarama tunde. Just selle tunde pärast on hakatud vähendama ka ülemiste köögikappide arvu. Pigem eelistatakse riiuleid ja aknaid. Ka seal kasutatakse tööpinna kohal rippuvaid valgusteid.

Alumiste köögikappide disainis eelistatakse rahulikkust, sirge joonega horisontaalset kulgemist. Sellist kööki on lihtsam ka puhastada ja hooldada.

Taustaplaadiks tellitakse üha rohkem oma kujundusega plaate. Isikupära on moes. Tõusev suund on ka näiteks Maroko mustriga plaadid tagaseinas. Varem nii populaarne olnud valge tellisseina imitatsioon on mängust väljas.

Veel on esile toodud kivist põrandaplaate, mis tegelikult meenutavad puitu. Nagu oleks põrand tehtud puidust, aga tegelikult on kivist. On odavam kui kvaliteetne puitpõrand. Meie kliimas vajab kivist põrandaplaat ka põrandakütet.

Tõusvaks trendiks on mahukad hoiukapid ja panipaigad. Võimaluse korral koguni sellised, kuhu saad sisse jalutada. Aga ka väiksemad tasub hoolikalt läbi mõelda.

Kokkuvõtteks — köögimööbli trendid 2018. aastal:

  • sügavlilla ja erinevad rohelised, sinakas-rohelised toonid
  • valge muutub pehmeks halliks
  • furnituuris tõuseb kuldne
  • miksimine on moes — sega värve ja puitu
  • erksad värvid sanitaartehnikas
  • pane “tark tehnika” enda kasuks tööle
  • too loodus kööki roheseina näol
  • otsi isikupärased rippuvad lambid ja naudi valgust
  • tee köök avaraks

LOE VEEL: