1. Lähtu eelarvest

Köögi planeerimine algab ruumi kõrval ka eelarvest. Et köögi renoveerimine nõuab tihti tuhandeid, tasub endale koostada nimekiri asjadest, mida on kõige rohkem vaja ja eraldi nimekiri neist, mida sooviksid. Tark on ka võtta hinnapakkumisi erinevatest köögimööblisalongidest. Kui aga eelistad köögi sisustuse mitmest erinevast kohast kokku osta, pea projekti üle pidevat arvet. Juhul, kui hiigeleelarvet ees ei ole, aga on soov kööki värskendada, saab väga kena tulemuse ka pisikeste detailide välja vahetamisest — värvi ära köögimööbel, vaheta tööpind uuema vastu, plaadi tagasein ja uue välimusega köök ongi soodsalt käes! Ise tehtud detailid lisavad kodule isikupära, mida poest ei saa.
Fotol: Mõne põneva sisustusaksessuaari saad ka ise meisterdada — siin loob meeleolu põneva kasehaluga rippvalgusti.

2. Mõtle põhjalikult läbi kogu ruum

Ei ole oluline, kas köök on 10 ruutmeerit või 50 — ära peavad sinna ju mahtuma elementaarsed kokkamiseks vajalikud asjad nagu kraanikauss, pliit, õhupuhastaja, külmik, tööpind ja panipaigad. Lähtuda võib ilusatest sisustusajakirjast nähtud piltidest, kuid kõige olulisem on täita just oma pere personaalsed vajadused — mitu inimest peab kööki istuma mahtuma, kas köögis võetakse ka külalisi vastu või on selleks eraldi söögituba jne. Kujuta ette, mida köögis tegema hakkad ja võta lähtepunktiks oma isiklik nägemus sellest, milline köögitoimkond olema hakkab. Kui tead, et oled harv poeskäija, varu suurem külmik, kuhu mahuks rohkem. Kui sööd kodus harva, võid leppida ka pisemaga. Kui plaanid köögis mõnsuaid seltskonnaolenguid korraldada, kaalu aga hoopis praktilise köögisaare varianti, kuhu alla panipaigad peita ja mille ümber külalised istuma panna. Eesmärk pühitseb abinõu!

Fotol: detailideni läbi mõeldud köök, kus aken asendab köögi tagaseina.

3. Ära unusta panipaiku!

Köök on tihti kodu kõige täistuubitum koht. Ikka leidub majapidamises serviise, mida ei raatsi ära visata ja mis oma aega ootavad. Ja loomulikult arvukad potid-pannid-kastrulid, mida kõiki erinevate roogade valmistamise juures vaja läheb. Et kõik kenasti ära mahuks ja ruumi oleks ka kuivainetele ja köögitehnikale, planeeri kööki maksimaalselt panipaikasid, mis oleksid funktsionaalsed, kuid näeksid ka lahedad välja. Hea nipp on kavandada ülemine köögikapirida laeni välja — kõrgemale saab aseda harvem kasutuses olnud esemed, mis muidu kapi otsas tolmu koguksid.

4. Ära unusta läbimõeldud valgustust!

Valgustuse planeerimisel ei tasu unustada, et tegelikult on köök tööruum. Toidu ettevalmistamine nõuab head ja teravat valgustust, toidu nautimine aga mahedamat meeleoluvalgust. Ideaalis võiksid köögis kohtuda mõlemat tüüpi valgustid ja asuda loomulikult strateegilistes kohtades — tööpinna kohal ja söögilaua kohal. Täiendavad valgustid kuluvad ära ka olulisemate panipaikade juurde, sest pimedast kapist midagi otsida ja seda mitte üles leida võib olla tõeline piin!

LOE VEEL: