Laste tubade sisustamine

2017. aasta sügisest läks kooli me noorem laps ja see uus rutiin võttis aega, et harjuda. Eriti keeruliseks tegi asja see, et meil polnud korralikku mööblit. Meil kõigil olid põrandal madratsid ja ühtegi kirjutuslauda polnud. Seetõttu alustasime 2018. aastal laste tubade sisustamisest ja IKEAs käigust kohe jaanuarikuu alguses. Plaan oli neile osta sealt sahtliboksid ja väiksema lapse tuppa mänguasjakastid. Ikeast leidsime aga ka üliodavad puidust voodiraamid neile ja nii said nad ka uued voodid, mis esialgse plaani järgi pidid olema ajutised, aga on seni veel kasutuses.

Foto: Väiksema lapse tuba enne sisustamist

Väiksemal tüdrukul oli nii palju mänguasju, et kui ta seal mõni õhtu mänginud oli, siis ta ise ei suutnud enam seda korda teha. See käis tal üle jõu, sest asju polnud kuskile panna ja neid oli liiga palju. Tema toa koristamine võttis ka minul aega terve päeva. Selleks, et asja lihtsustada, mõtlesin välja süsteemi – vähendada asju nii palju kui võimalik ja siis olemasolevatele leida toimiv süsteem ja oma koht.

Selleks tõime talle Ikeast TROFAST kastid, kuhu sorteerisime legod ja muud mänguasjad. Sildimasinaga said kastidele ka sildid peale. Pehmetele kaisukatele ostsime riidest korvi ja sinna pani ta vaid kõige lemmikumad, ülejäänud andsime ära.

Foto: Ikea Trofast kastid mänguasjadele


Ikeast leitud üliodav (alla 25euro) voodiraam FJELLSE oli viimistlemata puidust ja nii sain ma need meie koju sobivaks ise viimistleda – käiku läks jälle osmo antiiktamme tooni õli.

Foto: Ikea Fjellse voodiraam Osmo antiiktamme õlivahaga

Väiksem laps sai oma tuppa ka kirjutuslaua – jällegi sahtliboks ja jalad IKEAst ning pealisplaat oli meil juba endil kodus olemas – see oli varasemalt minu töölaua plaat olnud – tamme liimpuidust plaat.

Foto: Ikea ALEX sahtliboks, FINNVARD jalg ja Deko.ee-st ostetud tool


Foto: Väiksema lapse tuba 2018. aasta jaanuaris

Sama voodi sai ka suurem laps oma tuppa (aga tema valis viimistluseks valge õlivaha) ja kirjutuslaua koos sahtliboksiga. Riided olid neil kuni aasta lõpuni metallist korvtornides.

Foto: Teismelise lapse kirjutuslaud 2018. aasta jaanuaris

Aasta lõpu poole käisime ka teist korda Riia IKEA poes, sellest sai kirjutatud lähemalt SIIN. Tõime sealt lastele kummutid riiete jaoks. Kuigi ma esialgu tahtsin ka nende tubadesse samasugust puidust sahtlitega garderoobi nagu meie toas, siis andsime endale aru, et kõike ei jõua ise teha ja Ikea hinnad ja kvaliteet on väga head. Seega otsustasime, et nende tubadesse tulevad sahtlid kummutite näol ja kummutite kohale riidestanged ja riiulid. Täiesti valmis neid ei jõudnudki teha, aga riided said nad juba sahtlitesse paigutada.

Foto: Ikea MALM kummutid suurema lapse toas


Foto: Suurema lapse Fjellse voodi valge õlivahaga


Plaan oli küll nende tuppa garderoobid valmis saada ja kardinad panna juba detsembris ning seejärel lõplikult valmis saada kogu nende toa sisustus ja detailid, et toad veidi hubasemaks muuta, ent läks teisiti. Nüüd on see uue aasta eesmärk.

Kamina viimistlemine

Uue aasta alguses sai lõpuks viimistletud ka meie kamin, millest sai pikemalt kirjutatud SIIN. Kamin sai tegelikult ammu valmis, aga viimane viimistluskiht oli tegemata.

Kodukontori sisustamine

2018. aastal sain ma lõpuks mugava kodukontori koos korraliku töölaua koos sahtliboksi ja töötooliga. Ma olin mitu aastat kodukontoris tööd teinud üliebamugava ja jäiga tooli peal ning lõpuks täitus mu unistus saada päris korralik töölaud ja tool, mis oleks mugav ning vähendaks mu pidevaid selja- ja kaelavalusid.

Töölaua tegemiseks kasutasin samamoodi nagu laste tubadeski Ikea sahtliboksi ja lauajalga ning lauaplaadiks valisin korraliku männist liimpuiduplaadi, mis täpselt seinast seinani ära mahtus ja andis mõnusalt suure töölaua pinna. Lauaplaat sai muidugi jällegi Osmo antiiktammetooni õlivaha kihi peale.

Foto: Minu töölaud 2018. aasta märtsis

Irooniline oli muidugi see, et peale nelja aastat kodukontoris töötamist sain ma samal kuul kui lõpuks oma töölaua valmis sain, koondamisteate. 1.aprill (ei ole nali) oli minu viimane tööpäev ning peale seda on enamuse ajast mu töölaud kasutult seisnud, kui ma just blogi kirjutanud pole…

Köögi ja saarekese ehitamine

Köögi valmis ehitamine oli meie suurim eesmärk 2018. aastal. Täiesti valmis me seda muidugi ei saanud, aga jõudsime nii kaugele, et me saame süüa teha ja laua ääres istudes ka süüa – täpsemalt – saarekese ääres. Köögi valmis ehitamine on nüüd ka 2019. aasta eesmärk aga praegune seis on la juba päris hea. Köögi ehitamisest on mul lausa kaks postitust juba blogis olemas ja loodetavasti sel aastal saan kirjutada lõpliku kolmanda ka. Köögimööbli karkassi ehitamisest saad lugeda SIIT ja köögisaarekese valmistamisest kirjutasin SIIN.

Foto: Köök 2018. aasta jaanuaris


Foto: Köök 2018. aasta novembris

Esiku mööbli ehitamine

Sügisel oli meil ühel ajal töös kaks projekti – saarekese ehitamine ja esikumööbli ehitamine. Need kaks tööd käisid suhteliselt samaaegselt – kui ühed detailid kuivasid, siis tegelesime teistega. Esikus olev segadus oli pikalt mind häirinud ja ma ei olnud suutnud sinna välja mõelda lahendust, mis meie pere puhul toimiks ja kaotaks ära selle kaose, mis seal igapäevaselt valitses. Kaua mõeldud ja lõpuks jooniseks tehtud idee sai paari päevaga teostatud ja ma ei saa tulemusega rohkem rahul olla. Esiku mööbli ehitamisest kirjutasin pikemalt SIIN.

Foto: Esik 2018. aasta aprillis

Foto: Esik 2018. aasta detsembris

Asjade vähendamine kodus

2018 aasta põhiline märksõna on olnud minu jaoks minimalism. Sain juba 2017. aastal aru, et meil on liiga palju asju ja esimene samm selle muutmiseks oli enda riidekapi tühjendamine ja laste riiete ning mänguasjade ja pudipadi vähendamine. Kolides uude majja, mis oli küll suur aga ilma mööblita, mõistsin, et meil on tohutult palju asju, mis on juba esimesest kodust kaasa tulnud ja lihtsalt seisab kuskil kastis, mida iialgi ei kasutata ja millest keegi ka puudust ei tunne. See kastimajandus kolimise alguses ajas mind hulluks ja majaehituse ajal polnud ma jõudnud erilist sorteerimist teha ka laste asjade osas. Nende väikseks jäänud riided või mittehuvipakkuvad mänguasjad ja raamatud olid meil üle kahe aasta seisnud pööningul ja kui me lõpuks need kastid kõik alla tõime, siis sain aru, et enamus neist võib lahti pakkimise asemel hoopis ära anda või ära visata, sest neid ei ole vaja.

Foto: Mänguasjade sorteerimine äraandmiseks


Me vähendasime oluliselt asju meie kodus. Ma arvan, et julgelt üle poole sai lihtsalt ära antud – varjupaikadesse, taaskasutuskeskustesse ja lihtsalt ära soovijatele laiali jagatud. Kastide kaupa vähendasin asju. Ainukesed asjad, millest ma loobuda ei suuda, on raamatud. Nende jaoks ostsin ajutise riiuli Jyskist ja paigutasin kõik raamatud sinna. Tulevikus tahaks elutoas tervet üht seina raamaturiiuliks ja selle alla kappe, kus hoida lauamänge.

Foto: Ajutine raamaturiiul elutoas


Tänu koondamisele ja asjade vähendamisele otsustasin muutuse teha ka tarbimises. Sel aastal olen ma rohkem raamatukogus käinud kui kõikidel eelnevatel aastatel kokku. Olen õppinud poes paremini otsuseid tegema ja ostan vaid nimekirjas olevaid asju. Üksikud emotsiooniostud on olnud ka tegelikult “nimekirjas” olevad asjad, aga on olnud siiski sellised, mida kohe vaja pole – mul on näiteks ootel meie toa tekstiilid, mis plaanin paika panna siis kui voodi ka valmis.

Kasutusloa saamine majale

Kõige suurem pingete tekitaja viimase aasta jooksul oli meie maja kasutusluba. Me olime oma 1,5aastat selle nimel vaeva näinud, et kõik dokumentatsioon korras oleks ja iga kord kui tundus, et nüüd ongi kõik ja asjad peaks laabuma, saime järgmise nõude. Asi hakkas juba üsna jaburaks muutuma, kuigi seaduse järgi meil midagi puudu polnud. Just sel hetkel kui ma olin juba täiesti lootust kaotamas, kinnitati meie kasutusluba. Kogu bürokraatia ja asjaajamine sai kirja SIIA postitusse. Esimest korda terve majaehituse käigus valasin ma nii pettumus- kui rõõmupisaraid just kasutusloa taotluse käigus. Ütleme nii, et korrata ei tahaks (niipea).

Vana majaosa värskendamine

Algselt ei olnud meil plaanis midagi väga suurelt ette võtta, aga samas saime aru, et kui me praegu kerget uuendust seal ei tee, siis hiljem on see palju keerulisem. Üle said värvitud kõik seinad ja akende vahetusest saati viimistlemata olnud aknapaled said korda tehtud. Aknad said uued aknalauad. Lisaks suurpuhastus, mille käigus rentisin aurupesuri, et ka tahmanud köögiseinad puhtaks saada.

Vana majaosa sai korrastatud ja sisustatud selleks, et mu vanaema sinna elama saaks tulla. Seetõttu sai seal mõni asi natuke ringi tehtud, et elamine talle sobivam oleks. Oktoobri alguses saidki viimistlustööd lõpetatud ja vanaema sai sisse kolida.

Foto: Magamistuba

Foto: Köök – peale värvimistöid ja terrassiukse palede viimistlust

Maja välisilme lõppviimistlus – liistud

Selle aasta üks eesmärke oli ära paigaldada kõikvõimalikud liistud – seda just maja välisküljel. Kuigi laudis oli paigaldatud, siis akende ja uste ümbrus ning majanurgad olid endiselt viimistlemata.

Foto: Meie maja 2018. aasta detsembris


Kokkuvõttes saab öelda, et jälle sai väga palju tehtud. Mulle endale on tundunud, et me tegime sel aastal oluliselt vähem kui eelnevatel aastatel, sest plaanid olid palju suuremad. Samas puhata on vaja ja suurest rapsimisest taastumine on siiani pooleli. Uuelt aastalt ootan ma kõige enam seda, et ma leiaks mingi töö, mis ei eeldaks 8h kontoris istumist, aga annaks mulle mingisuguse eneseteostuse ja hädavajaliku sissetuleku. Samas loodan, et mul endiselt jätkuks aega, et nautida oma perega koos ja kodus olemist.

Allikas: Kodublogi.ee

LOE LISAKS: