Nõu jagab LPM Solutionsi eritööde spetsialist Algis Laane.

1. Jaga kodu värvisektoriteks!
Kollane: köögi- ja söögiala, punane: sanitaarruumid (tualettruum, vannituba, saun), roheline ja/või sinine: toad ja esik.

Nii on lihtsam õigeid töövahendeid ja puhastusaineid kasutada — kunagi ei lähe midagi sassi ja kes tahakski sama lapiga, millega eelmisel koristuskorral just tualetipotti puhastati, jätkata sel korral sama tegevust toidutegemistasapinna peal? Lisaks on sel väga tähtis hügieeniline faktor — silmale nähtamatud bakterid levivad kiiresti ja haigused on varmad tulema. Professionaalseid puhastusaineid ja –tarvikuid tootvad ettevõtted on selles valdkonnas tavatarbijast ees ning pakuvad paljusid lappe, moppe ja aineid värvide alusel just samal põhjusel. Seetõttu tulekski nõu küsida oma ala müügiprofessionaalide käest, kes oskavad värvikoodide järgi ka tooteid soovitada.

2. Koristuslappide- ja moppide materjali valik on järgmiseks tähtsaks asjaoluks, miks ühel võtab koristamine kaua aega, kuid teisel töö lausa lendab käes. Tavalise puuvillase mopiga võib põrandat jäädagi nühkima ja tulemus jätab ikkagi soovida. Mikrokiudmopp aga “lõikab” mustust, ja põrand saab palju kergemini puhtaks. Üks odav, kuid ebaefektiivne mopiliik on nöörmopp — selle efektiivsust ei paranda väga oluliselt ka asjaolu, kui soetada puuvillase asemel mikrokiudmaterjalist variant, sest nöörmopp on oma kujult ja ehituselt säärane, et sellega võib mustust väga edukalt mööda põrandapinda laiali ajada, kuid rahulolevast lõpptulemusest on asi kaugel.

3. Superlapp — klaasilapp, tuntud ka klaasilina nimega. Igas majapidamises peaks olema üks õige klaasilapp — see on kumjas mikrokiudlapp, mis ei jäta klaas- ega peegelpindadele tolmuosakesi. Kui klaasipuhastusaine on parajasti kodus otsa saanud, siis isegi ainult klaasilappi kasutades saab paari liigutusega peeglipinna peal väga hea tulemuse. Kindlasti on turul ka kehvema kvaliteediga sama nimetust kandvaid tooteid, kuid firmad, kes müüvad professionaalseid puhastusvahendeid, pakuvad ka kvaliteetseid lappe.

4. Kaitse ennast! Lausa hädavajalik on kasutada puhastustööde juures kindaid. Kokkupuutel kemikaalidega tuleb kasutada kummikindaid, neid on mitut liiki: kellele on mugavamad ühekordseks kasutamiseks mõeldud õhemad kindad, kellele meeldivad paksemad korduvkasutatavad PVC-kindad. Kui aga on tegemist allergilise või tundliku nahaga, siis kindlasti peab panema tavalise PVC-kummikinda alla puuvillased sõrmkindad. Kes kasutab aga ühekordseid sõrmikuid, siis tundliku käenaha puhulvõiks kanda ilma puudrita ühekordseid nitriilkindaid. Ühekordseid kindaid vahetada sagedasti, et käed ei hauduks. Korduvkasutatavaid kindaid võtta käest võimalikult tihti.

Veel nippe ja nõuandeid

Põranda pesemise juures tuleks jälgida, et mopp ei oleks liiga märg. Niiske või väheniiske mopp eemaldab põrandakattelt oluliselt rohkem mustust. Liialt märja mopiga ei saa põrand puhtaks, vaid tekib lihtsalt petlik efekt — märg põrand läigib ja tundub olevat puhas. Mopi ja põrandapinna vahele tekib lihtsalt veekiht, mida mööda mopp lihtsalt üle põranda liugles ulatumata mustuseni (täpselt nagu autorehvi ja teekatte vahele võib tekkida vesiliug, kui kiirema hooga lompi sõita).

Nõudepesemisel eelistage nuustikule head ja korralikku nõudepesuharja. Nuustik on mõnusaks elukeskkonnaks mikroobidele (soe, niiske ja küllap jätkub seal ka rasvast mustust).

Silikoonvuuk — eluiga ca 2 aastat, siis hakkavad ilmnema esimesed plekid ja täpid. Hallitust ei tohi hõõruda ega nühkida, siis hakkab hallitus veel hullemini vohama. Nühkimine ärritab hallitust, kuna tegemist on elusorganismiga. Hallituse levikut saab pidurdada kloorikomponentidega või äädikalapiga. Küsige selleks spetsiaalseid aineid, mis aitavad hallitusega võidelda.

Marmorpindade puhastamisel hoiduge aluselistest, happelistest ja värvilistest puhastusainetest.

Plastmasspinnad kardavad lahusteid (on olemas spetsiaalsed lahustid plastikutele). Plastikult kollasuse eemaldamiseks kasutada näiteks valgendusaineid. Sobib ka valgele pesule mõeldud pesupulber.

Roostevabad metallpinnad — sobib tavaline valge viin, krobeliste pindade puhul töötab ka hästi tuline vesi — ettevaatust põletustega!. Tee ülevalt-alla liigutusi ja kasuta selleks ainult puuvillast lappi. Mitte mingil juhul ei tohi kasutada mikrokiudlappi.

Klaasist saunaukse saab väga edukalt puhtaks äädikaga.

Emailpinnad — mitte kasutada happelisi aineid ega abrasiive.

Tekstiilpinnad ja –vaibad vajavad pesu 2–3 korda aastas, sest vaip hoiab mustust enda sees kinni ja seda sealt kõike ainult tolmuimejaga kätte ei saa. Tolmu imeda vaibalt 1 x nädalas ja korralikult. Kui otsustate ise vaipa pesema hakata, siis enne pesu kindlasti tolmuimejaga vaip puhastada!

Naturaalne nahk — kardab peaaegu kõiki aineid. Soovituslik kasutada melamiinkäsna. Kannatab vähesel määral majapidamisseebiga puhastust. Kasutada spetsiaalseid nahahooldusaineid.

Vildika ja teatud markeriplekid saab maha viina-äädika lahusega 1:1. Mitte kasutada neid eraldi! Testida enne märkamatus piirkonnas.

Tolmu pühkida sagedasti ja hoolikalt, et vältida tolmulestade vohamist. Umbes 1 x kuus tuleks puhastada ka ülemised pinnad tolmust (kapipealsed). Parim tolmu eemaldamise viis on rahulik pühkimine väheniiske mikrokiudlapiga. Kui on hirm tolmulesta ees, siis pange voodipesu 24 tunniks sügavkülma ning seejärel kloppida.

Trappide puhastamine. Kui trappidest ja äravoolust tuleb ebameeldivat lõhna, siis esmalt puhastada äravool ja trapid aluselise ainega, seejärel alles kasutada desinfitseerivat ainet!

WC-poti sisemuse puhtuse kõrval tuleb pöörata suurt tähelepanu ka poti loputusnupu, prillkaane jms puutepindade puhastamisele, sest katsume neid iga päev.

Meelespea puhastusainete kohta

pH 0 — 3 = tugev hape (setted, katlakivi)
pH 4 — 6 = nõrk hape
pH 7 = neutraalne (igapäevane lahtine mustus)
pH 8 — 10 = nõrk alus
pH 11 — 14 = tugev alus (kinnine ja rasvane mustus)

Happeline aine valatakse alati jahedasse või külma vette — kunagi ei valata vett happesse!.

Aluseline aine valatakse soojemasse vette, kui tootekaart ei nõua teisiti.