Maakodu, kus enamik nädalavahetusi ja puhkusi veeta, oli Dianel olemas juba lapsepõlves. Sirvaku külas Tartumaal, kus nüüd elab ta isa, loodab naine isegi ükskord päriselt ankrusse heita. Praegu möödub siin õuel aga enamik tema puhkehetkedest. Tartus personalijuhiks õppinud ja nüüd Tallinnas töötav Diane naerab: „Lapsena ei meeldinud mulle koduseid toimetusi teha ega rohida, aga nüüd teen seda suurima rõõmuga. Hea on töö tulemust kohe näha!”

HEA IDEE! Lõngajuppidest valmivad kiiresti rõõmsad pleedid ja päevatekid.


Vahetu tegemisrõõm
Rõõmu kohe nähtavast tulemusest pakub ka keraamika, mida Diane on juba mitu aastat harrastanud. Tallinna kodus on tal seda ohtralt ja huvi oma käe läbi sündiva vastu aasta-aastalt vaid suureneb, tõdeb ta. Teine harrastus – reisimine – on lisanud julgust enda ümber kirkaid värve näha.

Aasta eest tekkis Dianel tahtmine oma maakodu tuba veidi värskendada. Ta tõdeb, et soovib tihti kodust keskkonda muuta – olgu kardinate või aksessuaaride vahetusega. „Mulle meeldib sirvida sisustusajakirju, kuid tihti tekivad ideed ka poode või veebilehekülgi külastades.” Lisaks käsitööle meeldib sisekujundus Dianele koguni sedavõrd, et ta on oma nõu ja ideid ka tuttavatele jaganud. Oma lemmikkombinatsiooni, valget koos erksate värvidega, kasutab ta julgelt nii riietuses kui kodukeskkonnas. Remonti alustades mõtleski Diane välja värvilahenduse, kuidas varem lillelise tapeediga kaetud seinad ning hall ahi ja põrand pidid sära juurde saama. Plaan oli põrandad ja ahi valgeks värvida ning tervikut kollasega tempida.

Tapeet kujundusvõtmeks
„Kõik sai suurema hoo sisse siis, kui sattusin ehituspoodi ja märkasin esimese asjana värvilist mummulist tapeeti. Kohe oli selge, et selle ma oma tuppa panen, ja ümber ma ennast rääkida ei lasknud. Siis oli ka selge, et tuba peab tulema veidi retrohõnguline,” kirjeldab Diane. Intensiivne erksavärviline mummutapeet seob nüüd ruumi põhivärve ja targu on sellega kaetud vaid ruumi kaks seina.

Põhimõtteliselt ei soovinud Diane vanas majas teha hoone olemust muutvaid uuendusi ega ajada sirgeks vanu kõveraid seinu. „Veidi kumer sein annab tapeedile hoopis 3D-mulje, on paljud külalisedki maininud,” tõdeb ta ootamatuid seoseid nähes. Kujundust dikteeris ka keset tuba asuv pliit koos soemüüriga, mis ruumi mõtteliselt kaheks jagab.

Värvimis- ja pahteldustöödeks ning tapeedipanekuks leidis Diane lahkeid abilisi. Naabrimees aitas pahteldada ja veidi värvida, elukaaslane tapeeti panna. Elukaaslase isa vahetas ära ka tugitoolikatte ning kinkis selle juurde sobivad omatehtud tumbad.

„Ärge kartke julgeid lahendusi!” soovitab sisustamist ja keraamikaga tegelemist armastav Diane.


Taaskasutuspärlid loovad miljöö
Et tegu on Tallinna kodu kõrval Diane teise pesapaigaga, siis ei olnud siin plaanis teha suuri kulutusi, vaid pigem kasutada juba olemasolevat või taaskasutusmööblit. Nii jäid varasemast alles kõik vanemad esemed, päranduseks saadud tugitool, mis sai uue kattekanga, ning kirjutuslauatool. Taaskasutuskeskusest Sõbralt Sõbrale leiti täienduseks kena peeglilaud ja öökapp. Ainsad päris uued mööbliesemed toas on lahtikäiv voodi Sotkast, redelpildiriiul Koduekstrast ja diivanilaud Common Mööbliäri soodusmüügilt. Lisaks heegeldas Diane ise voodikatte ja väikse vaiba ning tervik oligi sündinud.

Praeguses kujunduses pakub ruum puhkajale tõelist kosutust. „Siin on tore nädalalõppe veeta ja ka talvised õhtud ei tundu enam nii sünged,” rõõmustab Diane tulemuse üle. Kui üldse veel täiendusele mõelda, siis hoiab ta nüüd silmad lahti kunsti osas: meelepärasele maalile oleks siin toas veel ruumi.

Varem sahvris kuivaineid hoidnud kapp sai värske värvikatte ja tapeedi uksepaneelidele.


Lugu ilmus ajakirja Kodu & Aed juulinumbris. Osta värske number poest või telli www.ajakirjad.ee!