Westbourne Grove Kirik ehitati 1853. aastal ja selle laiendus valmis 1866. Teise maailmasõja ajal sai kirik tugevalt kannatada. Pärast seda teostati kiriku juures küll mõningaid remonditöid, kuid aastatuhande vahetuseks oli kirik ehituslikult kehvas seisus ning sealne koguduse tegevus praktiliselt seiskunud. Põhjalikud renoveerimistööd, mille tulemusena valmis kirik sellisel kujul nagu seda täna näeme, said alguse 2001. aastal, kui Westbourne Grove Kiriku kogudus alustas koostööd arendusettevõttega Manhattan Loft Corporation. Viimane on tuntud eriliste projektidega, millede hulgast leidub mitmeid ajalooliste ehitiste renoveerimistöid — tulemuseks hoone algupärase välise kuju säilitamine, samas sisemusele uue tänapäeva vajadustega haakuva funktsiooni andmine. Renoveerimistöödekäigus suurenes kiriku sisepind maa-aluse parkla võrra ning kirikusse moodustus kokku neli korrust. Kahele ülemisele korrusele projekteeriti 6 lofti.

Vaade korteri teiselt korruselt alla elutuppa.

Avatud interjööri heleda põranda ning seinte taustal tõuseb esile erksavärviline mööbel, mille sametkate valguse käes kaunilt küütleb.

Kiriku otsaseinas paiknevatest kõrgetest akendest avaneb loftist kaunis vaade vastastänavale ja ülejäänud linnale.

Loftkorteri projekteerijaks on Londonis asuv arhitektuuribüroo DOS Architects. Läbi kahe korruse ulatuvas avatud ruumiplaaniga korteris on pinda kokku 400 m2. Interjööris on säilinud vanad arhitektuursed detailid ja sisekujunduses on moodsad materjalid ning vormid oskuslikult ühendatud gooti elementidega. Arhitektuuribüroo Los Architects sõnul oli korteriomaniku soov, et avatud planeeringuga korter oleks võimalikult läbipaistev ja seal toimuv paistaks elanikele erinevatest ruumidest kenasti kätte. Sellest johtuvalt on interjööris kasutatud ruumieraldustena palju klaasist pindu ning nende innovatiivseid ühenduslahendusi. Korteri esimeselt korruselt teisele viivad trepiastmed on klaasist, nagu ka magamistuba vannitoast erladav sein. Korteri seinad ja sisseehitatud mööbel on valged, mistõttu suursugused aknapinnad ning sealt avanevad vaated pääsevad interjööris hästi esile.

Valge köögimööbel sulandub diskreetselt heledasse interjööri. Praeahi ning külmikud on paigutatud seinaäärsetesse kappidesse, mis ulatuvad põrandast laeni.

Valgesse kööki toob kontrasti klaaspinnaga tume söögilaud koos toolidega ning must tahvelsein laua otsas.

Vana kiriku renoveerimine ja sisemuse uuendamine tekitab linnakodanike hulgas alati vastakaid arvamusi. Kiriku, nagu teiste mastaapsete ajalooliste ehititse renoveerimine kujutab endast väga kulukat projekti. Üks viis sellist projekti rahastada on ehitada renoveerimise käigus ehitisse sisepinda juurde, mille müügist saadud rahaga renoveerimiskulud katta. Väliselt säilitas Westbourne Grove kirik algupärase ilme, arvestamata mõningaid silmatorkamatuid ehituslikke muudatusi ehitise ülemistel korrustel, kuhu loftkorterid projekteeriti. Kirikukogudus peab renoveerimisprojekti igati õnnestunuks, kuna kogudusel on nüüd kaasaegsed avarad ruumid. Ilmselt on rõõmsad ka loftkorteriomanikud, kes lunastanud endile elupinnad Londoni ihaldatud prestiižikas linnaosas. Westbourne Grove kirik kaunistab täna Londoni tänavapilti oma algsel kujul, kätkedes endas varasemast palju rohkem inimesi rahulolevaks muutvaid funktsioone.

Magamistoa ümmarguste akende ees on barokkmustrilised aknakatted. Akende ülapoolele lae alla on maalitud diskreetsed ristkülikukujulised ornamendid, mis ruumimuljet tasakaalustavad.


Korteri läbipaistvus oli korteriomaniku üks soovidest. Vannituba on magamistoast eraldatud klaasist seinaga. Duši all käijat lahutab magamistoast lisaks klaasseinale vaid valge tugipost.

Alumiselt ülemisele korrusele viivad klaasist trepiastmed. Õhulisust, paraku mitte turvalisust, lisab kujundusvõte, et trepipiire puudub.

Renoveeritud Westbourne Grove kirik Notting Hilli linnaosas, mille ehitusaasta on 1853, kaunistab praegu Londoni tänavapilti algupärasel kujul. Arvestamata mõnigiad diskreetseid muudatusi, nagu kiriku katuse peal jooksev aknalint.

  • Kui sinugi kodu on rajatud ebatavalisse hoonesse, siis saada meile sellest pilt või pildid märgupealkirjaga "ebatavaline kodu" aadressil moodnekodu@delfi.ee