Selle aasta üheks isikupärasemaks elu- ja ärihooneks on Tallinnas Rocca Al Mare algusesse kerkiv maja LAEV. Hoone arhitektide hulka kuulub ka Raivo Kotov, kes toob esile, et LAEV on unikaalne kolme aspekti poolest: hoonel on oma lugu, mis saadab inimest nii sees kui väljas; sel on eriline ja silmapaistev asukoht mere ääres, Rocca Al Mare alguspunktis ning on eristuv fassaad, milles köidavad pilku luksuslikud klaaspinnad, vaheldudes dünaamikat lisavate lamellidega. Kotovi hinnangul vaatavad kinnisvara ostjad üha enam, et hoone ei oleks järjekordne iseloomutu karp, vaid looming, mis tekitaks emotsiooni ja mõjuks linnapildis väärtuslikuna.

Arhitektuur muudab igapäevast eluolu

Arhitektuuri puhul räägitakse sageli hoone välisilmest, kuid sel on otsene mõju ka igapäevasele elule korterites ja äripindadel. Näiteks maja LAEV kavandades oli Kotovil ja KOKO arhitektidel soov maksimaalselt võimendada unikaalset asukohta ja selle vaateid, seega keskenduti avarusele, valgusele ja vaadete tagamisele. Nii on kõigi korterite laed tavapärasest kõrgemad, ulatudes aatriumis koguni 6 meetrini. Ka toad on tavapärasest laiemad, lisades ruumidele õhulisust ja avarust ning võimaldades neid paremini planeerida.

Hoones on loomuliku valgusega trepikojad; ainulaadsed merevaated avanevad nii vannitubadest, esikutest, garderoobidest kui ka saunadest. Valgust ja avarust vääristavad suurejoonelised panoraamvaated, katuseakende loodud valgustunnelid ja võimalus nautida lõunapäikest ka põhjapoolsetes tubades.

Esimest korda kasutasid arhitektid lahendust, kus toa osaks oleval siseterrassil saab avada nii sise- kui ka välisseina ehk avada toa merele.

Arhitekt soovitab kinnisvara ostjail põhjalikult tutvuda ka hoone energiatõhususe ja viimistlusmaterjalide kvaliteediga, mis kõik mängivad rolli korteri või äripinna tulevikuväärtuses.

Allikas: Kuldar Gil, elu- ja ärihoone LAEV

Jaga
Kommentaarid