Kas roostes pottide-pannide kasutamine võib tervisele halvasti mõjuda?


Kas roostes pottide-pannide kasutamine võib tervisele halvasti mõjuda?
Foto: Unsplash

Kujuta ette, et küpsetad midagi maitsvat ja ühtäkki avastad, et potil-pannil on mõned roostesed kohad. Ilmselt muretsed, et toit puutus roostega kokku — kas rooste pannil on aga ka päriselt mürgine või on mure pisut ajahambast puretud pannide üle asjatu?

Kõik me oleme kuulnud lugusid, et kui roostetav nael jalga astuda, tuleb ruttu-ruttu lasta teha teetanuse vastane süst. Ja ka roostet ennast on õpetud kartma ja seda teetanusega seostama. Mis aga juhtub, kui pisut roostesel pannil süüa teha? Tõenäoliselt mitte midagi. Illinoisi ülikooli teadlased on meelel, et natuke roostet potil-pannil ei tee inimesele liiga. Kusjuures isegi pisut roostet sisaldavat vett ei peeta tervisele veel ohtlikuks. Kuigi teetanus on sageli närvisüsteemile surmav, siis seda põhjustab kindel bakter nimega Clostridium tetani, aga mitte rooste ise. Seda bakterit leidub tavaliselt maapinnas ja loomade väljaheidetes. Seetõttu seostatakse aeg-ajalt õuest leitud roostes naelu teetanusega. Niisiis on mõistlik välja vahetada oma roostelaikudega pott või pann, kui see võib olla kokku puutunud millegagi, mille tõttu võib seal olla teetanus.

Samas ei tasu olla ka üleliia hooletu. Töötervishoiu valdkonna esindajad jälle usuvad, et pole mõtet riskida ja mõistlik oleks osta uus pott või pann. Kui roostelaikudega ese on valmistatud malmist, siis saad seda veel õnneks päästa.

Seotud lood:

Kuidas päästa roostelaikudega potti või panni?

Niisketes kohtades võib malmnõudele rooste tekkida ning selleks, et õhk nõudele ligi pääseks tuleks neid hoida ilma kaaneta ja katta paberkäterätikutega. Paber aitab tagada õhuringlust ning ennetab rooste teket, kuniks nõud jälle kasutust leiavad.

Juhul kui malmnõu on roostetama hakanud või nõus valmistataval toidul on raua maitse või lõhn, tuleb see uuesti puhtaks küürida ja rasvaga sissetöödelda. Eemalda potilt rooste, pese pott puhtaks ja määri pott õliga kokku. Seejärel aseta pott ahju tagurpidi ja kuumuta seda 180 kraadi juures. Kui pott on jahtunud, eemalda salvrätikuga üleliigne õli. Kui poti õlitamine ja hooldamine tundub tüütu, siis on mõistlik osta eeltöödeldud pott.

Kuidas rooste tekkimist vältida ja panni-poti eluiga pikendada?

Loe veel

Et malmnõud kaua vastu peaks, tuleb neid õigesti puhastada. Pese malmpotti kuuma veega, kasuta nõudepesuharja. Kui nõul on kinni jäänud või põhja kõrbenud toidujäätmeid, saab need soolaga hõõrudes eemaldada. Kui malmpott on veega loputatud, siis võib malmpoti või panni kindluse mõttes mõneks ajaks kuuma pliidiraua peale või sooja ahju panna — nii on kindel, et see saab täiesti kuivaks. Kui pott on ära kuivanud, siis määri see taimeõliga kokku. Õigesti hooldades tekib potile aastate jooksul tume kiht.

Panni peale igat kasutuskorda pesema ei pea (sõltub, mida täpsemalt kokata). Kui õli on võimalik majapidamispaberiga pannilt kokku pühkida ja plaanid seda järgmisel päeval nii või naa kasutada, siis on mõnikord targem pannilt vaid majapidamispaberiga liigne õli ära pühkida.

Allikad: Fox News, Goodhousekeeping.com

LOE LISAKS:

Parem tegutseda! Tõde mürgisest hallitusest ja nipid sellest vabanemiseks

17 asja, mida mitte mingil juhul nõudepesumasinas pesta ei tohiks

Mis juhtub, kui köögirätikuid ei vahetata piisavalt tihti?