Kõik sai alguse Kaili ja Rauli suvekodust neli aastat tagasi, kui otsustasti Varnja küla vana kalurimaja paadikuuris avada Voronja nimeline galerii. Tollal oli see pigem eksperiment ja katse eeskätt oma sõpru suve jooksul kindlasti külas näha. Juhtus aga nii, et kahe kuu jooksul väisas galeriid üle tuhande külalise ja enamikega neist kohtuti tollal esimest korda. Nüüdseks on paljudest neist saanud püsikülastajad, osadest lausa head sõbrad, keda igal suvel ikka ja jälle külla oodata. Talvehooajal, kui inimesed rohkem linnas sebivad, tegutsevad Kaili ja Raul Tartus korternäituste sarja kallal. Näitused avatakse erinevates linnakodanike kodudes ja on enamasti vaatamiseks üleval vaid ühe päeva. Selle hooaja üheks viimaseks korternäituseks on Silvia Pärmanni reisifotodest koosnev näitus “Kellega ma seni kohtunud olen”, mis on steriilse ja tühja galerii asemel sisse seatud rohkem kui 100 aastat vanasse puumajja, mille omal ajal ehitas Saaremaa mees Oskar Allik oma pere jaoks.

Nõukogude ajal, nagu taolistes majades ikka, elas siin kuuldavasti koguni 6 peret. Majas on alles kamin-ahi, mille Oskar tõi ühest Saaremaa mõisast ning mis tänu sellele, et nõukogude ajal sattus ta tubade ümberehituse käigus ühiskoridori, jäi lõhki kütmata ning toimib siiani. Tänu vaestele aegadele on galeristide kodus säilinud palju originaaldetaile, isegi aknad on saja aasta vanused.

Põhjus miks kodunäituste formaadi kasuks otsustati, peituski äratundmises, et koduseinte vahel mõjub kunst alati kuidagi vahetumalt ja ehedamalt, ka moodne kunst, mida klišeellikult arvatakse kodudesse mitte sobivat. Silvia Pärmanni reisifotod juhuslikult kohatud inimestest sobituvad galeristide Karlova kodusse kui valatult — ka sealt leiab hulga viiteid erinevatele kultuuridele ja reisimisele.

Raul ja Kaili ise on perega päris palju kolinud. Kokku on neil olnud lausa viis kodu, kui väiksemad kõrvalepõiked välja arvata. Paljud eelnevad kodud on olnud üsna värvilised, aga Karlovasse kolides otsustati enda ümber pisut rahulikum paik tekitada. Nii ka tehti, kui vannituba välja arvata, kuhu koondus eelmiste kodude värvikontsentratsioon ja esialgu ka mõned ikoonid ja reisidelt suveniiridena kaasa toodud pühakujud.

Küsimuse peale, kumb on korternäituste puhul enne, kas kodu või näitus, millele sobiv ruum leida, vastab Raul, et kindlat reeglit ei olegi. On olnud nii ja naapidi kogemusi, aga millise kunstniku näitus ühte või teise koju satub sõltub peamiselt ikkagi elanikest. Vahel on koduomanikel endal väga kindel visioon, keda kunstnikest nad tahaksid oma kodus võõrustada. Vahel vaadatakse koos elanikega läbi kunstnike portfoolioid, et õiget leida ja on olnud ka nii, et otsitakse sobivat kodu juba olemasolevale näitusele, aga lõpptulemus valmib ikkagi n-ö rätsepa-meetodil, konkreetse kodu eripärasid silmas pidades. See teebki ettevõtmise galerii jaoks põnevaks. Igal näitus on omaette väljakutse, alates selle planeerimisest, ja installeerimisest kuni avamiseni välja.

  • Silvia Pärmanni fotonäitus avatakse galeristide Karlova kodus (Tolstoi 14-2) 9. mail kell 19.00. Näitust saab avamise järgselt näha veel veel 13. ja 14. mail kell 12-17.
Loe korternäituste kohta lähemalt Voronja galerii blogist.

LOE LISAKS:

Jaga
Kommentaarid