“Kindlasti on vähemaks jäänud neid, kes tellivaid klassikalisse interjööri sobivaid külg-, üla- ning tüllkardinaid, aga tekstiilkardinaid tellitakse järjest enam,” ütleb Sunoreki Järve Keskuse salongi kardinadisainer.

Eesti kodudes on valdav pigem skandinaavialik ja hele stiil ning ka kardinaid valitakse lähtuvalt sellest. “Eriti moes on struktuursed, kontrastil põhinevad kangad, kus on läige ja tuhm kude või struktuurne muster. Moekad on ka linase imitatsioonid, mis alati ei pruugigi täisnaturaalsed olla,” ütleb disainer. “Aga järjest rohkem soovitakse ka värvi, erksamaid mustreid, retromustreid.”

Kodule uue ilme andmisel on kardinad üks lihtsam ja efektsem moodus. Tuleks arvestada ikkagi sellega, et tegu on üsna kuluka ettevõtmisega ning tavaliselt tehakse kardinavalik 5–10 aastaks. Hooajast lähtuvalt on kardinaid välja vahetada kombeks vaid üksikutel. Küll aga tasub mõelda sellele, et kardinamehhanismid sobivad eri hooaja kangaste kasutamiseks pikka aega ning tasub mõelda mitme komplekti kardinate peale. Kindlasti on vajadused suveks ja talveks erinevad.

Kardinate hoolduse kohta leiab disainer, et enamik kardinaid taluvad käsipesu ja triikimist madalal temperatuuril (lähtuvalt kanga märgistusest). Seetõttu on oluline paluda eritellimisel kardinate puhul kaasa proovitükke ning saada infot kanga puhastamise kohta. Väiksemad tükid võimaldavad katsetada triikimist ja pesemist ilma tervet kangast ohtu seadmata.

6 selle sügise (kardina)trendi
Ka aknakatete osas on üha olulisemaks muutumas värv. Jätkub värvide võidukäik. Värvid teevad kodu soojaks, hubaseks, omapäraseks. Eri stiilid aitavad kodus valida ka moodsaid aknakatteid.

1. Kontrastid – ühendatud on vana ja uus, tekstureeritud ja sile, kõik neutraalsetes toonides. Kasutusel on looduslikud värvid: beež, heleoranž, naturaalne valge. Sinine, roheline ja sinakashall annavad neile jahedama ja puhtama välimuse.
Valge on endiselt tähtis, kontrastina kasutatakse musta ja pruuni. Valdavad on looduslikud motiivid, nagu puud, lehed, loomad, mererannalt leitu. See on vastanditevahelise tasakaalu otsing: tahumatu ja sile, jahe ja soe, minimalistlik ja kodune, vana ja uus. Hinnatud on käsitöö ning kootud, põimitud, heegeldatud pinnad. Tekstiilkardinad, padjad ja vaibad mängivad olulist rolli eristuvate pindade ühendamisel.

2. Kodune ja vintage. Romantilise ja traditsioonilise stiili puhul on oluline roll taaskasutusel. Palju pehmetes kollastes, oranžides, sinistes, helelillades ja tuhmroosades toonides tooteid. Tavaliselt on need koos valge ja beežiga, et saavutada nostalgilisem mõju.

Vanamoodsa ja luksusliku mõju lisavad kuldsed ornamendid, kullatud puit, pühakujud, hõbe ja vask, gravüürid ja vanad pildid. Samuti romantilise hämara valgusega lambid ja kristallist lühtrid, vanaaegses stiilis mööbel, kullatud ja suurejooneliste raamidega peeglid, voodid.

Hinnas on vask ja teised metalliläikelised toonid. Hinnas on pööningult leitud või second-hand’idest ja turgudelt leitud vanade esemete uuele ringile toomine. Ka uued tooted on saanud antiikse töötluse. See meenutab buduaari, mis on väga naiselikult pehmete, romantiliste vormidega kaunistatud ja kus eriline roll on tekstiilil.

3. Münt, ploom ja teised õrnad pastellid. Moes on pleekinud pastelsed toonid. Värsked, nooruslikus suunas neoonvärvid on luitunud, nagu nad oleksid olnud liiga kaua päikese käes: laim, münt, helelilla, sidrun, oranž, mis on segatud valgega ja raamitud mustaga. Kujund on lihtne, funktsionaalne ja nüüdisaegse disainiga, väheste ornamentidega.

Intensiivsed värvid on viidud salapärastesse, vähem silmatorkavatesse kohtadesse. Seinapinnad on värvitud ja suurem rõhk on tekstiilist voodikatetel, patjadel, laudlinikutel ja pajalappidel. Eriti sobiv õues verandade ja suvekodude kujundamisel.

4. Erksad toonid ja geomeetrilised lahendused. Kujundid on üsna lihtsad ja mõnikord isegi minimalistlikud. Need on erksates rohelistes, kollastes, helepunastes, erkroosades, lillades, sinistes värvides. Graafilise efektina on lisatud musta ja valget. Mõnikord tuleb esile halli või beeži. Rõhuasetus on geomeetrilistel kujunditel, nagu kolmnurgad, ruudud ja kuusnurgad; kattuvate ringide kujund on populaarne. Näeme fototrükki ja mitmevärvilisi triipe, diivanid on kaunistatud mitmevärviliste patjadega, kus on kasutatud värvitoonide gammasid, nt toon toonis sinised või rohelised. Mõnikord on mängus matt ja särav, seda ebatavaliste tekstuuride ja efektidega. Mitmevärvilised triibud, siksakilised mustrid ja täpid erinevates suurustes.

5. Etnilised mustrid näitavad soojade värvide mõjutusi maailma erinevatest kohtadest, Aafrikast idamaadeni. Keskne roll on ränduri eluviisil, mida annavad edasi kuldne ooker, konjak, soe punane, punakaspruun, purpur, oliivroheline, hele pähkel. Rõõmsameelsed ja ilusad käsitsikootud Aafrika kangad on segatud plastikust värvika mööbliga. Siksakiline motiiv ning mitmevärvilised triibud ja tikandid kombineeritakse diivani-, voodi-, ja aknakatetega. Gobelään ja ristpistes motiividega kangad on kokku pandud toon toonis mustritega. Moekas on pruun, mustvalge, loomamustrid, nahast ja seemisnahast pinnad, sebra, leopardimustrid, krokodillinahk. See loob rändurliku meeleolu folkloorsete elementidega.

6. Luksuslik, klassikaline ja ajalooline on inspireeritud Euroopa kuldsest ajaloost, luksuslikest materjalidest, sügaval põhivärvil välja toodud aktsentvärviga. Metalliktoonid on koos musta ja valge võidukäiguga. Värvid on tumedad: tumesinine, pruun, hall ja must, kuid aktsentvärviga, nagu sügavsinine, hõbedane, meresinine. Eelmisest hooajast võib lisada ka ookrit ja sügavpunast. Me näeme, kuidas inimesed tahavad näidata oma kollektsioone, kujundada need eriliseks vaatamisväärsuseks interjööris. Kallid materjalid, nagu looduskivi, marmorpinnad ja barokk-kaunistusega tapeet, skulptuursed ja antiiksed peeglid — kõik, mis meenutavad elu, nagu on maalidel. Mõned disainerid näitavad ajaloolistel või traditsioonilistel toodetel hoopiski neoonvalgustust, mis ühendab ajaloolise elemendi modernsusega. Olulisel kohal on kuld ja ooker, kristallpokaalid ja üldse igasugused kristallkomponendid.