Kaasaegne stiil

Tihti aetakse kaasaegset (tänapäevast) stiili segi modernse stiiliga. Tegelikult on modernismi näol tegemist 20. sajandi alguspooles tärganud stiiliga, mida edendas jõuliselt Bauhausi koolkonna disainerid. Kaasaegne stiil põhineb nimelt praegustel trendidel ja on oma olemuselt muutlik. See, mis tundub väga kaasaegne praegu, ei pruugi kaasaegsena mõjuda enam mõne aasta pärast.

Kaasaegse stiili võlu peitub selle paindlikkuses. See ei ole piiritletud kindlate raamidega. Näiteks võib tänapäevases stiilis olla nii kurve, pehmeid jooni kui ka teravaid nurki. Kui kujundad kaasaegses stiilis, võidki olla selle eri vorme kasutades mängulisem. Ka mööbel ei pea pärinema ilmtingimata ühest komplektist.

1950.-1960. aastate stiil ja selle tänapäevased modifikatsioonid

Möödunud sajandi keskpaigast pärit tikkjalad ja elegantsed vormid, mille taga on peamiselt Skandinaavia ja USA disainerid, on kujunenud omamoodi “klassikaks“ — seda vähemalt põhjamaistes interjöörides, mis ei ilmuta selle stiili ohtrast kasutamisest mingeidki väsimuse märke. Kui soovid sisustust, mis kestaks kaua “värske” ja ei kaoks mõne aasta pärast moest, siis tasub oma kodu kujundada just selles vaimus.

Möödunud sajandi keskpaigale omane stiil on pisut minimalistlik ja peamiselt inspireeritud sisekujunduslikest joontest, mis olid moes 1950.-1960. aastatel. Selle stiili peamine eesmärk on olla funktsionaalne ilma uhkeldavate lisadeta — see stiil on orgaaniline ja matkib mõneti vorme otse loodusest: tuntuimad näited sellest on Arne Jacobseni munatoolid (Egg Chair) või nn. “sipelgatoolid”.

Minimalism

Peamine on lihtsus, puhtad jooned ja asjade vähesus. Minimalism on esteetiline ja funktsionaalne. Iga minimalistlikus stiilis mööbliese on tagasihoidlik ja selle peamine eesmärk on praktilisus ja funktsioon. Iludetailide ja raskepärase vormi asemel austab minimalism just lihtsust. Minimalistliku stiili puhul kehtib tõde: vähem on rohkem.

Et minimalistlik stiil jätaks interjööris väljapeetud mulje, on vaja kogemustega sisekujundajat. Kõik peab omavahel olema tasakaalus, värvid neutraalsed ja kahvatud, ruumi üldmulje õhuline. Igasuguseid nipsesemeid on vähe ja segadusele pole ruumis kindlasti kohta. Minimalistlik ruum on puhaste ja selgete joontega funktsionaalne koht.

Industriaalne stiil

Industriaalne stiil, nagu nimigi ütleb, ammutab inspiratsiooni tööstuslikust keskkonnast, ning lao- ja tehasehoonetest. Industriaalne stiil on tahumata, aus ja otsekohene. Märksõnadeks on puhas ja viimistlemata betoon, telliskivi, puit, seintele välja toodud juhtmed, torud ja kõrged laed.

Industriaalset stiili iseloomustab funktsionaalne mööbel, mis on lihtne ja kaunistusteta. Värvid on valdavalt elust enesest: metalli- ja puidutoonid, pruun, hall, must. Tööstuslikus stiilis asjad on sageli täketega ja kulunud välimusega, kuid selles pole midagi häbeneda: see näitab nende asjade lugu.

Maalähedane stiil

Maalähedane stiil ongi sõna otseses mõttes maalähedane. Sisekujunduses on palju värvimata puitu, mis ilutseb oma ehedal kujul. Viimistlus on reeglina ehe ja naturaalne ning tööstuslike lakkide asemel on kasutatud looduslähedasi viimistlusvahendeid. Ka mööbel on inspireeritud looduse ilust ning valmistatud kasutajasõbralikest materjalidest. Palkmajades ja rustikaalsetes talu-tüüpi maamajades on sobiv kasutada puitu kõrval ka looduslikke tekstiile nagu lina, puuvill, vill jt. Läikivad polüestrist kardinad võivad ehedalt maalähedases interjöörides mõjuda äärmiselt veidralt. Seega tasub hoida ühtset joont ning hoida ka värvipalett heledates ja naturaalsetes toonides.

Maakodu stiil

Sellel on sarnaseid jooni maalähedase stiiliga, kuid n-ö “maakodu stiil” on pisut viimistletum kui maalähedane stiil. Interjööris kasutatakse pehmeid ja heledaid värve, mis on valdavalt pastelsed ja hallika alatooniga. Lisaks leidub seda tüüpi interjöörides romantilisi lillelisi ja muid klassikalisi mustreid ning seda nii tapeetidel kui ka kodutekstiilidel. Omavahel sulandub ühte maalähedus ja elegants. Interjööris püüavad pilku savinõud, korvikesed ja mööblikatted. Maakodu stiil erinevad maalähedasest stiilist värskusega ja ruumid on rohkem kaunistatud ning sätitud. Imeliselt hästi sobib sellistesse elamistesse ka vanamoodne, antiiki meenutav mööbel.

Skandinaavia stiil

See on lihtne ja kooskõlas loodusega. Skandinaavia stiil on pretensioonitu, puhas ja maalähedane. See kätkeb endas elemente, mis meeldivad paljudele inimestele ja sobivad kokku nende elustiiliga. Mööbel on funktsionaalne ning rõhk on heal disainil. Värvid on valdavalt naturaalsed ja väga palju kasutatakse koos valget värvi ja puitu. Väga tüüpiline on heledaks õlitatud puitpõrand või naturaalne kalasabaparkett. Värvi lisatakse skandinaavialikku interjööri mõne erksa plastesemega või pilkupüüdva mööbliesemega. Kui seintel on mõned kunstiteosed, siis tavaliselt on kunstiteose raam must, valge või väga tagasihoidlik, et kunstiteos ise saaks esile tulla.

Boheemlaslik stiil

Boheemlaslik stiil on hooletu, kuid samal ajal isikupärane. Reegleid on vähe ja need, mis kehtivad, ei piira, vaid muudavad kujundamise pigem loominguliseks protsessiks. Kõik sisekujunduses olev pärinev valdavalt taaskasutusest. Samas leidub elemente erinevatest stiilidest üle kogu maailma. Boheemlaslik stiil murrab end välja raamidest ega vasta tüüpilistele ootustele: näiteks toolide asemel võib põrandale istumiseks panna padjad, söögilaua võib teha vanadest euroalustest, lakke riputada aga hoopis kauni lühtri.

Allikas: homedit.com

LOE LISAKS: