Skandinaavia on tuntud oma nimekate mööblidisainerite ja funktsionaalse disaini poolest. Millist rolli täidab Fredericia Põhjamaade mööblitööstuses?

Meie eesmärgiks on hoida elus mööblidisaini traditsioone ning tegeleme 20. sajandi olulisemate disainerite loomingu reprodutseerimisega. Ettevõtte on teinud juba alates möödunud sajandi keskpaigast koostööd nii hoolikalt valitud rahvusvaheliste disaineritega kui Taani klassikute Finn Juhli, Arne Jacobseni ja Børge Mogenseniga.

Samas ei ole meie kollektsioonid mitte ainult disaineri-, vaid eelkõige ikkagi disainikesksed. Disaineri nime kõrval hindame eseme funktsionaalsust, esteetilisust ja kõrget kvaliteeti.

Mogenseni nahast ja tammepuidust tugitool on Valentino lemmik.

Mis on see, mis teeb mööbli väärtuslikuks?

Mööbel ei ole kunagi ainuüksi oma vormis kinni. Tähtis on eseme funktsionaalsus, selle kasutatavus ja mugavus. Skandinaavia disain tundub esmapilgul ehk liigagi lihtne, kuid tegelikkuses lisab see elukvaliteedile suurt väärtust. Mööbli puhul on oluline selle materjal ja kestvus. Klassikalise mööbli puhul on peamisteks materjalideks väärispuit, nahk ja kvaliteetsed kangad, mis tagavad esemele pika eluea.

Mogenseni nahktugitoolid.

Milliste valemite põhjal saab mõni mööbliese klassikuks ja teine mitte?

Mööblil peab olema algusest peale idee, miks ta selline on ja see peab olema tehtud hästi. Siis on ta ka inimese jaoks väärtuslikum. Disainmööblil ei ole reeglina midagi üleliigset ega ebapraktilist. Ka praegu ülimalt populaarne vintage elab just sellepärast, et selle iga on nii füüsiliselt kui ka visuaalselt kestev.

Mogenseni tamme ja punutistega tool.

Mille poolest erineb klassikaline disainmööbel näiteks IKEA toodangust?

On palju kaasaegset mööblit, mis ei suuda iial omandada klassikustaatust, sest see ei ole kas funktsionaalne või piisavalt kvaliteetne. IKEA tooteid kutsutakse uskumatutes kogustes tagasi. Näiteks väikelaste surmasid põhjustanud kummut ei saa olla fuktsionaalne, kui see tuleb ohutuse huvides enne kasutamist seina külge kruvida.

Millised on teie mööblimaja kõige edukamad tooted?

Kõige ikoonilisem toode on kahtlemata Børge Mogenseni 1958. aastal disainitud tammepuidust ja sadulanahast Hispaania tool, mis on muide ka Beyoncé’i ja Tom Fordi lemmik. Mogenseni inspireeris toona Andaluusia reis, kus ta kohtas trooni meenutavat laiade käetugedega tooli. Mogenseni versioon on muidugi taanipäraseks viimistletud, kuid sellegipoolest on see Skandinaavia disaini kontekstis väga jõuline ja eriline.

Mogenseni Hispaania tool paremal, keskel Morrisoni laud. Foto Marian Kivila

Samuti on väga populaarne Mogenseni 1945. aastal loodud nahknööpide ja treitud puitpulkadega diivan ning 1960ndate Taanis kõikjal levinud lihtne punutud detailidega tool. Ka praegu on see toode aukohal väga paljude taanlaste kodudes.

Nahktugitoolidest on hitiks saanud Mogenseni “Easy Chair”, mis on jõudnud üle maailma pea kõikidesse Valentino butiikidesse, vt avapilti.

Thomas Graversen

  • moodnekodu.ee külastas Kopenhaagenit ja sealt ka meie kaks lugu seal elavate eestlaste kodudest: