• Köögi sisustus ja töövahendid olgu ökonoomsed, kergesti korras hoitavad ja kiiresti puhastatavad.
  • Köögi välisukse ees olgu jalamatt. Määrdunud tööriided ja jalatsid vahetada enne kööki minekut puhastega. Kui köök on suur ja tööriiete vahetamiseks, jalatsite puhastamiseks ning majapidamises vajalike korrastustööde tegemiseks muud ruumi ei ole, siis eraldada köögist osa ruumi vaheseinaga nende toimingute jaoks. Veel parem on neid aga sooritada teises ruumis.
  • Lahtised riiulid kaitstagu tolmu eest eesriidega. Paberist lõigatud “pitsid” riiulite ees on tarbetud tolmukogujad ega anna tunnistust heast maitsest. Lahtiselt seisvad nõud ja toidud katta kinni.
  • Köögis töötamise vältel hoolitsetagu, et köök seisaks pidevalt korras. Kasutatud nõud pestagu võimalikult kohe. Kui selleks pole aega, siis täita taignakausid, toiduainete vahustamise nõud jne. pärast tarvitamist veega või panna likku, et toidujäätmed ei kuivaks nõude külge. Põhjakõrbenud toiduga nõud täita külma veega ja hoida jahedas kohas, pesta hiljem.
  • Pesemata nõud asetada paremale, puhtaks pestud nõud vasakule, restile.
  • Algul pesta puhtamad nõud: klaasid, tassid, alustassid, leivataldrikud. Seejärel vastavalt määrdumisele taldrikud, vaagnad, kausid ja toiduvalmistamiseks kasutatud nõud. Viimasena pesta metallesemed: lusikad, kahvlid, noad, keedunõud, küpsetusvormid ja pannid. Panne on vaja pesta ainult siis, kui neis on valmistatud vedelat toitu. Rasvased pannid pühkida puhta paberiga üle, rasv hoiab ära nende roostetamise.
  • Klaasipesuvette panna sinepit või hõõruda klaase vähese sinepiga. See teeb nad selgeks ja läikivaks.
  • Pärast nõude pesemist pühkida niiske lapiga puhtaks toolid, lauad ja pliit. Põrand pühkida niiske lapi või harjaga.
  • Igal esemel olgu kindel koht, kuhu ta pärast tarvitamist puhtalt ja korrastatult tagasi pannakse.
  • Põrandale langenud prügi ja toidujäätmed pühkida kohe ära, et neid ei kantaks jalgadega laiali.
  • Köögiriistade ja sööginõude kuivatamiseks olgu eri rätikud, mida ei kasutata näo ega käte pühkimiseks.
  • Kord nädalas või kahe nädala tagant peab kööki põhjalikumalt korraldama. Kappidest või laegastest võtta esemed välja ja puhastada. Riiulid, laekad ja kapid pühkida, vajadusel pesta ja lasta lahtiselt hästi kuivada. Köögi lagi ja seinad pühkida tolmust, õlivärviga kaetud osa pesta puhtaks. Nihutada kapid ja lauad oma kohtadelt ja pesta ka nende tagused seinad ja nende alla jääv põrand.

Allikas: "Perenaise käsiraamat", 1968 (L. Lints, D. Luitva, I. Savi, S. Masso, H. Jänes)

LOE LISAKS: