Soojendid võib jaotada energiaallika järgi elektri- ja gaasikiirguriteks ning paigaldamise järgi alaliselt paigaldatavateks ja liigutatavateks. Leidub ka selliseid mudeleid, mida saab nii alaliselt kinnitada kui ka ühest kohast teise viia.

Lihtne ja tõhus
Terrassi või suvekööki on kõige lihtsam soojendada elektrikiirguriga, mis enamjaolt on infrapunaseadmed. Infrapunakiirgus on elektromagnetiline kiirgus, mille lainepikkus on nähtava valguse lainepikkusest suurem ja mikrolainekiirgusest väiksem. Päikeselt maale jõudev lühilainekiirgus on peamiselt infrapuna- ehk soojuskiirgus.
Seadme kütteelemendiks võib olla süsinik-, halogeen- või kvartselement. Infrapunakiirgur soojendab inimesi ja esemeid, aga mitte õhku. Nii ei vii kerge tuuleiil tuntavat soojust ära ja soojendatavat mõju võib tunda kohe pärast masina sisse lülitamist. Seadet on meeldiv kasutada, sest see soojendab kiiresti, tõhusalt ja müravabalt.

Peletab sääsed
Infrapunakiirgur on hea sääsepeletaja ja niiskuse eemaldaja ning soojendab nagu päike. See on tervislik, tootlik ja säästlik soojusallikas. Näiteks infrapunakiirgur võimsusega 2 kW tarbib ühes tunnis elektrit kõigest 0,26 euro eest. Arvestades, et viibite õhtupoolikul 4-5 tundi koos seltskonnaga kodu terrassil, on summa üsna pisike mugavalt sõprade seltsis veedetud aja eest. Elektrikiirgurite eeliseks on tõik, et elekter on tavaliselt katkematu, kuid gaasisoojenditega võib juhtuda, et aiapeo ajal lõppeb gaas ja teie pidu võib vaibuda.

Infrapunakiirgus võib olla lühikese või keskmise lainepikkusega. Lühilainekiirgusel töötav kvartselemendiga soojuskiirgur on asjatundjate sõnul väga efektiivne seade. Selles soojendis on kasutusel lühikese lainepikkusega infrapunatehnoloogia. Soojendi saavutab täisvõimsuse mõne sekundiga ega kuluta energiat ümbritseva õhu soojendamiseks ning tuul selle mõju ei nõrgenda.

Näiteks väikese kvartselemendiga soojuskiirguri Veltron Eco 2 kW saab paigaldada peaaegu igale poole – seinale, lakke või isegi markiisi alla. Seadme küttevõimsus ja kasutegur on väga heal tasemel. Pane tähele, et seadme ja soojendatava objekti vahel peaks olema umbes 1-1,5 meetrine ohutusvahe!

Kaunis disain
Infrapunasoojendi võib täita ka disainielemendi rolli. Terrassisoojendi Veltron CRANE-900R 1,8 kW lisab õueruumile elegantsi ning selle kasutusvõimalused on väga paindlikud. Terrassisoojendit võib kasutada püstiasendis soojendades külgsuunas või ülevalt alla laua või terrassidiivani kohal.

Soojendil on viis võimsusastet, mida saab reguleerida kaugjuhitava puldiga, ning LED-valgustid, mille valgusastet saab reguleerida sama puldiga. See elektriline terrassisoojendi sobib nii kodu, suvila, kohviku kui ka restorani terrassile või muudele väliüritustele. Soojendi sobib aastaringseks kasutamiseks. Kõik Veltron soojendid on kaugjuhitava puldiga – sama pulti saab kasutada mitme kiirguri puhul.

“Võimsust planeerides arvesta, et väikesele verandale piisab 2 kW seadmest, keskmise suurusega terrassile 2x2 kW soojendajatest. Mitte ükski seade siiski ei küta soojaks kogu aeda ega ka 20 ruutmeetri suurust tuultele avatud terrassi. Vajadusel tuleb soetada mitu seadet ja paigutada need terrassi eri otstesse, et suunata soojuskiirgus soojendatavale alale eri külgedest. Kui rõdu või terrass on tuulevarjus, piiratud seina või kaetud markiisiga, siis piisab enamasti ühest soojendajast,” soovitab VeltEksperdi tootespetsialist Karol Pokbinder.

Lisainfot infrapunakiirgurite kohta leiab www.veltekspert.ee

VeltEkspert esindusalong on avatud E-R 10-18
Tallinn, Pärnu mnt 139E/11 (Sparta Spordiklubiga samas hoovis)
Tel. 58999214
info@veltekspert.ee

Jaga
Kommentaarid