13.–17. septembrini Helsingis toimunud Soome suurim sisustusmess Habitare jätkas traditsiooniliselt sama formaati, mis varasematelgi aastatel. Lisaks messialale, kus oma toodangut tutvustasid Põhjamaade põnevamad mööbli- ja sisustustarvete tootjad ning kõrvuti suurema ja väiksema tootmismahuga disainerid, oli kindel koht mitmel sisustusteemalisel kuraatornäitusel.

Soome stiilianalüütiku Susanna Björklundi ja disaineri Sisse Collanderi koostatud “Signals” peatus mõtlemapanevatel teemadel — peamiselt Soome tootjatest kokku pandud näidistoad kõnelesid tarbija mõjuvõimsast rollist ja muutuvatest valikutest digiajastul. Kuraatorid usuvad, et tarbijad soovivad tulevikus näha elutu masstoodangu asemel rohkem kire ja armastusega tehtud tooteid ning käsitööd.

Näitus “Signals” ennustab sisustusmaailma tulevikutrende.

Teine suurem väljapanek “No Trash!” põhines taaskasutusel ja näha sai prügist valmistatud disainiobjekte. Kui nõukogudeaegse kaubadefitsiidi kontekstis oli tavaline piimapakkidest vaipasid punuda, siis praegusel külluseajastul mõjub ehk tühjast konservipurgist tehtud lambivari esmapilgul ootamatult. Samas on aga tore jälle ise ja hästi tehtud esemeid kodus eksponeerida, sest hullumeelse tarbimise asemel võiks uhkusega näidata hoopis austust ümbritseva suhtes.

Väljapaneku “No Trash!” jaoks vormisid Soome disanerid muu hulgas leidlikke ja lahedaid valgusteid.

“Rohelised” köögitrendid ja looduslikud materjalid

IKEA uus ja rohelisem mõtteviis on suurepärane näide sellest, et teadliku tarbimisega on võimalik mõjutada ka masstootmist. Messil esitleti plastikpudelitest ümbertöödeldud uut köögimööblisarja Kungsbacka, mille elueaks ei lubata mitte paari hooaega, vaid pisut rohkem kui kahte dekaadi.

Plastiktaarast valminud IKEA köök on ilus nii idee kui ka vormi poolest.

Soomlaste suurima köögimööblitootja Keittiömaailma esindaja tunnistab, et kõrgläike ja laminaadi aeg on mööda saamas ning inimesed tahavad näha enda ümber rohkem naturaalset ilu.

Köögitrendide peamisteks märksõnadeks on must värv ja bistroostiil.

Tööpindadest on populaarsed kivi meenutavad loodussäästlikud komposiitmaterjalid. Mis puutub värvidesse, siis sel hooajal jäädakse vähemalt köögis küllaltki tagasihoidlikuks — jätkuvalt eelistatakse valgeid ja halle toone. Uue tulijana tervitatakse musta, mis on mujal Euroopas löönud laineid juba varemgi. Valget ja helget interjööri hindavate põhjanaabrite juurde on aga radikaalsemad trendid ja värvilahendused visamad imbuma.

Pliitide, kaminate ja ahjude disainis kohtas samuti messil varasemast rohkem just naturaalset kivi oma toores ilus.

Tulikivi esitles oma seebikivist ahjusid ja kaminaid vanas headuses.

Kõige olulisemad on ehk looduslikud ja kasutajasõbralikud materjalid aga magamistoas, kus veedame pool oma elust. Mitmed voodi- ja madratsitootjad esitlesid innovaatilisi materjale — soomlaste Matri näiteks on enda jaoks avastanud orgaanilise puuvilla ja kookoskiu.

Loodusest loodud. Foto: MATRI

Loodusest napsatud motiivid: taimed, loomad ja linnud

Armastus keskkonna vastu ei väljendu mitte ainult taaskasutuses ja eetilistes materjalides, vaid ka rohketes loodusest inspireeritud kujundites. Näiteks puuhalud ja öökullid Kirsi Niemelä (Design Palet) disainitud serveerimisalustel.

Lõbusad loomad orgaanilisel kangal. Uudista Kirsi Niemelä disainitud tooteid lähemalt veebilehel www.designpalet.com

Ja orgaanilisest kangast õmmeldud patjadel või kavala näoga rebased disainibrändi Pentik voodipesul.

PENTIK – põnevate kodutekstiilide looja.

Leedu tootja Rio Lindo üllatas messil siira lihtsusega — disainiobjektid on otseses mõttes välja saetud niivõrd lihtsast ja ürgsest esemest nagu puupakk. Tulemuseks on terve seeria tooteid, kuhu kuuluvad lillepotid, seinakellad, peeglid, serveerimislauad ja kuumaalused. Ühest küljest tuleneb ehk põhjamaalaste piiritu austus looduse vastu meie lõputust sügisest ja igatsusest roheluse järele.

Leedukate looduslähedane Rio Lindo.

Messialal leidus ka rohkelt lahendusi toataimede ja lillede eksponeerimiseks — pilku püüdsid Muoto2 spetsiaalselt potilillede jaoks disainitud ümarad riiulid…

Kasuta üksi või loo suuremaid kombinatsioone. Foto: Muoto2

Ja Eesti disaineri Annike Laigo õhuline rippvaas.

Õrn ja õhuline vaas Annike Laigolt. Vaata lähemalt www.annikelaigo.com

Näpuotsaga luksust ja küllust

Rohelist mõtteviisi hindava lihtsa ja ausa sisustuse kõrvale jagus muidugi ka pisut art déco stiilile omast glamuuri. Põhjanaabrite uus ettevõte WallUP esitles Eestis toodetud põnevaid 1920. aastatest inspireeritud metallraamil klaasuksi, millega tube ilma valgust ohverdamata üksteisest eraldada.

WallUP ehk 1920ndate elegants tänapäevases võtmes.

Põnevat vormimängu pakkusid ka Pauliina Aarikka malenuppudest inspireeritud lauanõud, küünlajalad ja teised sisustusaksessuaarid.

Luksus põhjamaade moodi. Vaata lähemalt www.aarikka.com

Habitare messilt sai häid mõtteid, kuidas endagi kodu pisut looduslähedasemas vaimus sisustada. Ja kui ei olegi soovi elamist järgmiste hooaegade trendikaupadega sisustada, võib endale ise meisterdada midagi südantsoojendavalt maalähedast.

Puuhalust stiilseks tootedisainiks!

LOE VEEL: