Tänapäeva avatud interjöörides aitab paksem vaip parandada ka ruumi akustikat. Kui akustika parandamine on eesmärgiks, on soovitav valida suurte mõõtudega pehmest tihedast materjalist paks vaip. Teisalt võib vaibal ruumis olla ka pelgalt visuaalne ülesanne — põrandavaip koondab sohvarühma või söögilaua koos toolidega visuaalselt ühte laskmata neil ruumis eraldi hõljuvate mööbliesemetena mõjuda. See, millise vaiba keegi ruumi valib sõltub olemasolevast ruumist ning igaühe maitse-eelistustest. Vaipa valides on oluline lisaks välimusele pöörata tähelepanu selle materjaliomadustele ja hooldusele. Rõõm tõdeda, et vaibatoodangu vallas pakuvad kvaliteetset kaupa mitmed kodumaised tootjad ja disainerid. Järgnevalt 10 toredat vaipa, mis vaibahanget kaaluvale loodetavasti inspirastiooni pakuvad.

Eesti vaibatootja Narma kahepoolselt kasutatavad vaibad sobivad oma mustrilt ja värvigammalt erinevatesse interjööridesse ning väljendavad head hinna-kvaliteedi suhet. Pildil on vaip Kulla Chenille kollektsioonist Open. www.narma.ee

Vaip ei pruugi olla tavapäraselt nelinurkne. Pildil on Taani tooja Hay vaip Pinocchio, mida leiab kahes läbimõõdus — 90 ja 140 cm. Värvilistest viltpallidest koosnev vaip valmib käsitööna Nepaali ja India madala sissetulekuga piirkondades eesmärgiga pakkuda kohalikele tööd. www.hay.dk

Sisearhitekt Grete Mätase loodud vaibakollektsioon G-carpet sisaldab kliendi poolt soovitud mõõtude ja kuju järgi lõigatud vaipu. Parim viis nende tellimiseks on facebooki vahendusel G-carpeti nime alt.

Tekstiilidisaineri Annike Laigo uus puuvillavaipade seeria esindab tugevaid ja vastupidavad masinal kootud vaipu. www.annikelaigo.ee

Söögilaua alla sobib hästi sileda pinnaline õhem vaip, mis ei takista toolide liikumist. Näiteks plastikvaip, mida on ka kerge hooldada. Pildil on Rootsi tootja Brita Swedeni plastikvaip nimega Karin. www.britasweden.se.

Vaip, mis sisaldab erineva kõrgusega pinnafaktuure, sobib sohvarühma juurde või kunstiteoseks põrandale või seinale. Pildil on vaip nimega Tumbu ctù, tootja Hispaania päritolu Gandia Blasco, www.gan-rugs.com, Eestis müüb kõnealust kaubamärki Dectona salong.

Geomeetrilise mustriga must-valged vaibad on klassika, mis peavad vastu erinevatele trendituultele. Pildil on Ikea Stockholmi-nimeline vaip, mis on püsinud toodangus juba pikemat aega vaatamata Ikea üldiselt kiiresti muutuvale tootevalikule. Disain Anna Sörensson, www.ikea.fi.

Tekstiilidisainer Monika Järgi Pohl B nimelise vaibale lisavad tekstuuripõnevust ning toreda mustri vildipallid. www.tekstiilruumis.ee

Soome tootja Woodnotesi pabernöörist vaibad on mõjuv aktsent modernsesse interjööri. Pildid vaip Avenue, disain Ritva Puotila. Eestis müüb Woodnotesi kaubamärki Vepsäläinen OY Eesti Filiaal.

Puslevaip koosneb — nagu nimi ütleb — pusletükkidest, sobides hästi lastetuppa ja pakkudes väikelastele arendavat ajaviidet vaiba kokkupaneku näol. Tootja Itaalia päritolu Magis, disain Satyendra Pakhalé, Eestis müüb Magis kaubamärki salong Inspira.