Eesti Mõisate Ühenduse juhatuse esimehe Tõnis Kaasiku sõnul on kolmandat korda toimuva mõisakultuuri edendajate tunnustusürituse peamiseks eesmärgiks laiemalt teadvustada mõisate väga olulist rolli Eesti ajaloos, kultuuris ja ka tänapäevas. “Käesolev aasta on Euroopa pärandkultuuri aasta ning kogu Euroopas ja ka Eestis on mõisatel pärandkultuuris väga oluline roll. Samuti soovime me väärtustada seda, et mõisad on olulised mitte ainult ajaloos, vaid ka tänapäeval. On ju mõisad Eesti eri paigus järjest olulisemad kohalikud tööandjad ja kultuuri ning regionaalse turismi arendajad,” lisas Kaasik.

2018. aasta parimad mõisad on:

Parim kultuurimõis 2018 — Kernu mõis

Kernu mõisa võib nimetada pereettevõtteks. Kernu mõis on avalikult tegutsenud ainult mõned aastad, kuid juba on mõisal tihe ning sisukas kontserdi- ja teatriprogramm. Mõisas korraldatakse ka erinevaid
piletita kontserte, kus keegi ei pea ukse taha jääma. Suviti tegutseb Kernu mõisas suveteater, kuid erinevad etendusi ja kontserte jätkub ka sügisesse.

Parim mõisatoitlustus 2018 — Palmse mõis

Enamik Eesti inimestest teavad Palmse mõisa ning selle huvitavat muuseumi ja kaunist parki. Palmse mõisa juurde kuuluvad aga ka mitmed huvitavad söögikohad, millest kaks asuvad mõisasüdames. Palmse kõrts pakub tõsist eestimaist kehakinnitust, lisaks on kõrtsis huvitav väljapanek moonakate eluolust. Samuti pakub unustamatu elamuse mõisa veinikelder oma põnevate toitude ja jookidega.

Parim mõisamajanduse edendaja 2018 — Mooste mõis

Mooste mõisa majandab kohalikule vallale kuuluv sihtasutus. Mõisakompleksi arendamist alustati juba ligi 15 aastat tagasi peahoone restaureerimisega. Järgmisena võttis mõisa ühe kõrvalhoone kasutusele kunstnike hallatav ning juhitav kunsti- ja sotsiaalpraktikakeskus. Tänaseks on Mooste mõisas kasutusel juba ligi 10 kõrvalhoonet, mida rendivad erinevad äri- ja mittetulundusühingud. Mõisa-kompleksis tegutseb harrastusteater, toimuvad erinevad näitused, töötoad ja restaureerimisalased õpitoad. Samuti on aktiivses kasutuses külalistemaja ja toimub hulgaliselt mõisaekskursioone. Mooste mõis on hea näide, kuidas väikeses piirkonnas saab vald kohaliku ajaloo ja traditsioonide säilitamisele kaasa aidata.

Parim mõisa restaureerimistegu 2018 — Koluvere loss

Käesoleva aasta restaureerimisteoks on Koluvere lossi taastamine. Pärast ligi 40-aastast kasutamist hooldekoduna ja nelja aastat kasutuna seismist müüs riik 700 aastase põneva ajalooga lossi 2005-ndal aastal erakätesse. Tänaseks on see Kullamaa vallas, Liivi jõe väikesel saarel asuv unikaalne kastell-linnus saanud täiesti uue näo. Kolme meetri paksuste seintega hoonesse on rajatud ajaloolise interjööriga hotell ja restoran, samuti uhked ruumid vastuvõttude ja pulmade korraldamiseks.

Parim mõisamajutus 2018 — Vihula mõis

Käeosleva aasta parim mõisamajutaja, 16. sajandist pärit Vihula mõis on teinud läbi põhjaliku uuenduse. Erinevad mõisahooned on hoolikalt renoveeritud, säilitades nende ajaloolise hõngu. Kitsad trepid, vanad originaalsed laudpõrandad ja paksud paekiviseinad on saanud endale uue funktsiooni. Vihula mõisale on antud ka Rohelise Võtme keskkonnamärk, seega pööratakse hotelli igapäevatöös tavalisest rohkem tähelepanu keskkonnasõbralikkusele. Vihula mõis pakub oma klientidele ööbimiseks 75 hästisisustatud tuba ja sviiti, samuti on klientide käsutuses erinevad vabaaja veetmise võimalused. Vihula mõisale on omistatud 4 tärni.

2018. aasta mõisakultuuri arendajana tunnustas Eesti Mõisate Ühendus Eesti arhitektuuriajaloolast Ants Heina, kelle sulest on aastate jooksul ilmunud kümneid mõisasid ja mõisakultuuri tutvustavaid raamatuid.

Eesti Mõisate Ühendus on mõisaomanikke ning kõiki mõisahuvilisi ühendav vabatahtlik mittetulunduslik organisatsioon. “Ühenduse tegevuse eesmärgiks on mõisakeskuste taastamisele kaasa aitamine ning mõisate, mõisaparkide ja ajaloo tutvustamine, Eesti mõisakultuuri arendamine ja
tutvustamine ning maaelu ja loodussõbraliku eluviisi propageerimine,” selgitas Kaasik. Eesti Mõisate Ühendus on Euroopa Ajalooliste Hoonete Ühenduse täisliige, kuhu kuulub ligi 50 000 ajaloolist lossi ja mõisa üle Euroopa, kaasaarvatud mitmed kuningakojad.

LOE LISAKS: