Mis on tüüpiline viga, mida inimesed patjadega dekoreerides teevad?

Tavaliselt eelistavad inimesed jääda oma turvaliste ja teada-tuntud tavade juurde ehk kasutatakse patju, millel puudub muster ja isikupära. Tavaliselt on elutoas olev diivan üks suur neutraalses toonis värviplokk. Kui sellele asetada ka neutraalses toonis padjad, näib kõik liialt üksluine.

Mis on hetkel moes?

Trendikad on näiteks pehmest linasest kiust padjapüürid. Need sobivad nii moodsasse kui ka klassikalisse interjööri ja loovad ruumist rahuliku üldmulje. Moodi on tulnud ka pastelsetes toonides padjapüürid, näiteks roosa, helehall ja valge. Siseruumidesse lisavad luksuslikust ka sametist ja kunstkarusnahast kattega padjad. Mis puutub aga õueruumis kasutatavatesse patjadesse, siis moes on julged mustrid ja toonid, mis ühilduvad õues olevaga.

Foto: H&M Home

Kuidas kindel olla, et värv või muster sobib minu sisekujundusega?

Julgetes värvides ja mustrites padjad sobivad ruumi, kus leidub juba midagi värvilist — olgu selleks siis pilkupüüdev kunstiteos, vaip või põneva kattega tool. Kui ruum on aga üleni neutraalses toonis, siis võivad pilkupüüdvad padjad tunduda sobimatud, sest need ei sobi ruumis millegi muuga kokku. Kui soovid, et ruumis valitseks ühtne stiil, siis vaata, milline värv on ruumis peamine. Vali padjad samas toonis, aga teisest materjalist. Nii on olemas vaheldus, kuid samas jäävad toonid paika.


Kuidas erinevaid mustreid ühildada?

Mustrite valimisel on samuti oluline leida ühtne joon, mis seoks erinevad ruumielemendid tervikuks. Tavaliselt on selleks värv. Kui oled värvi osas selgusele jõudnud, on erinevate mustrite sobitamine lihtne. Erinevaid värve saab omavahel ühildada suurelt ja väikselt. Seeläbi tekib ruumi esteetiline ilu, mis on rahulik, kuid samas pilkupüüdev. Omavahel võib ühildada geomeetrilisi ja lillelisi mustreid, aga ka klassikalist ja kaasaaegset disaini. Hea oleks piirduda kolme mustriga. Alati võib vähem olla, aga kindlasti mitte rohkem.

Milline koht diivanil on patjade jaoks parim?

See sõltub paljuski just diivanist endast. Üldiselt on hea panna padjad äärtesse, et diivani keskkoht oleks istumiseks vaba. Diivanile ei ole mõistlik panna liiga palju patju, sest muidu ei saa sinna keegi istuda. Mitu patja võiks diivanil üldse olla? Omanäolisust lisab paaritu arv patju. Näiteks kaks kuni kolm tükki ühel pool ja vastavalt üks kuni kaks patja teisel pool. Suurema diivani puhul võiks olla mõlemal pool kaks patja ja midagi ka keskel.

Kuidas valida õiget suurust?

Hea idee on omavahel kombineerida erinevates suurustes patju olenemata sellest, kas tegemist on elu- või magamistoaga. Kui diivan on suurem, siis on mõistlik asetada tahapoole suuremad padjad ja nende ette väiksemaid.

Mitut patja võiksid kasutada?

Õige arv sõltub tasakaalust, aga ka sellest, mis asjad on ruumis veel, millised padjad omavahel kokku pannakse ja mis tundub silmale kõige meeldivam. Üldine reegel ütleb, et keskmisesse ja pigem lihtsa sisekujundusega ruumi sobib hästi paaritu arv patju diivanil või voodis. Kui püüdled range elegantsi suunas ja kõik on millimeetri pealt paigas, säti diivanile paaris arv patju — nii on tulemus tasakaalukam!

Kas patjade sisu on oluline?

Patjade mugavus ja välimus sõltuvad nende sisust. Vahtsisud võivad jätta padjast liiga kandilise vormiga mulje. Parim sisu, mida võiksid eelistada, on suled või udusuled. Esiteks on selline sisu mugav ja padi näeb kena välja. Ühe nipina soovitatakse panna padjapüüri pisut suurem padi, sest nii näib see kohevam ja pehmem.

Allikas: houzz.com

LOE LISAKS: