Veebruari keskel Frankfurdis toimunud jaemüügiga tegelevatele ettevõtetele suunatud interjöörimess „Ambiente 2016” on üks Euroopa oma valdkonna suurimaid. Võimsaid muljeid käis seal kogumas ka Moodne Kodu. Uudistada oli palju: üüratul messialal sai viie päeva jooksul tutvuda 4387 eksponendiga 96 maalt, kõik mahutatud 27 messihalli.

Messiala oli jagatud teemade järgi, neist peamised „elamine”, „kinkimine-andmine” ja „söömine”, lisaks eraldi disainiauhinna Design Plus saajatele mõeldud ala, kus sai tutvuda silmapaistva tunnustatud disainiga — värvid, materjalid ja disain ning nende kombineerimine ja uued tooted parimas võtmes.

Story Tiles`i keraamilised plaadid räägivad oma loo.

Suurepärane võimalus on „Ambiente” noortele disaineritele: igal aastal saavad nad seal esitada oma loomingut. Žürii valib välja teatud hulga finaliste, kes pääsevad messile, et tasuta oma toodet esitleda. Sel aastal paistsid erakordselt silma Jaapanist pärit noordisainerid, kelle tootekäsitluses oli näha lähenemist tagasi juurte juurde. Kõik see, mis kunagi on toiminud, toimib hästi ka nüüd, tuleb vaid leida ajakohane väljund tootmises või disainis.

Rootsi noored disainerid on loonud vaselehest õhulise lambi. Disainistuudio MÚK.

Luubi all minevik tulevikus

Uuenduslikkus ei tähenda alati täiesti uut lähenemist — edukas ja armastatud toode on sageli mitmekordse või lausa mitme aasta arenduse tulemus. Eriti popid on tooted, millele on elu antud keskkonnale mõeldes. Kombineerides võimalusi, mida pakuvad tänapäeva materjalid ja tööstus, on võimalik luua lahendusi, mis on väga edukad nii nutikuse kui ka loomingulisuse tasandil.

Design Letters and Friends. Disain Arne Jacobsen.

Sel aastal oli suurem tähelepanu uues minevikus ehk retrol uues kuues. Väga palju on otsitud viise, kuidas mõistlikult tarbija soovidele vastu tulla, unustamata sealjuures vähenevaid loodusressursse ja ühiskonna sotsiaalseid väärtusi. See tähendabki lähenemist tulevikule, vaadates minevikku — retrofuturism.

Pappelina vaip.

Värvid on kõigile — helesinine ja roosa

Koobaltsinine ja helesinine on roosi- ja puudriroosa kõrval nimetatud üheks selle aasta värviks. Need on tänavu kõige kindlam valik. See aga ei tähenda sugugi märgistamist — tüdrukule või poisile. Soe roosa tekitab hubase tunde, jahe sinine kuvab turvalisust. Ka kõrgmoes on sel aastal trendikad just samad toonid, seega leiab neis värvides esemeid nii sisustus- kui ka moetööstuses.

Individuaalsusest lähtuv

Hea disain pöörab üha enam tähelepanu individuaalsusele. Siingi on teemadeks „turvalisus” ja „heaolu”: mida ja kuidas arendada ja toota, et hoida meie tulevikku rohelisena? Siinjuures kõlab hästi soovitus anda endast iga päev parim. Esteetiliselt kaunid ja funktsionaalsed esemed aitavad sellele palju kaasa, sest tekitavad rahulolu.

Roomsafari. Peaaegu nähtamatu.

Mugavus — vaibad, tekid, padjad

Kui kujundame oma kodu just eespool nimetatud võtmes esemetega, mis on lihtsad ja praktilised, vajame kõige selle juurde parasjagu mugavust, et end mõnusalt tunda. See suunab pilgud tekstiilivaldkonda, kus silma paistavad materjalid, millega on end hea ümbritseda — mugavad dekoratiivpadjad, voodikatted ja vaibad, et katta diivanid, voodid, toolid ja põrandad; rääkimata ühest mõnusast pleedist, mida endale ümber tõmmata, kui on aeg oma kenas kodus puhata.

Värvi, suuruse, materjali ja kuju puhul võib lasta fantaasial vabalt lennata. Oluline, et esemed omavahel harmoneeruks ja et materjalid oleksid head: naturaalsetes toonides rustikaalne vill, vilt ja lina; sügavamad värvid ja mustrid; päris- ja kunstnahk, külluslik siid, satiin ja samet.

LIND DNA naturaalselst nahast vaip Double.

Voodi võiks olla mõnusalt kutsuv — koht, kuhu tahad pärast päevatööd puhkama heita. Skandinaaviapäraselt šikki magamistuppa sobivad modernsed ja nooruslikud printmustrid. Kui sulle meeldib tõeline mugavus ja pehmus maalähedases stiilis, kasuta julgesti tartan-vaipa ning heegeldatud või kootud tekikesi ja voodikatteid.

Tekstiilide puhul on sisustamise juures hea see, et väga lihtsate vahenditega saab muuta oma kodu ilmet kas hooaja, trendi, meeleolu või maitse järgi. Kevadel ihkad värskust ja puhtamaid toone, suvi toob meelele etnosugemetega mustrid, sügisel valmistud pikemateks õhtuteks ja ihkad midagi hubasemat… Kaunis heegeldatud ese ei käi kaasas ainult sügise või talvega, vaid mõjub elegantselt isegi sumedatel suveõhtutel.

Talvel on omal kohal pehmed ja karvased materjalid ning fliis. Neidki jagub nii naturaalsetes kui ka kirkamates toonides, sobides katma voodit, diivanit, tugitooli ja isegi põrandat, olgu kujundus minimalistlik või rikkalik.

Seda kõike saab lihtsa vaevaga muuta, kui mängida tekstiilidega. Kata diivan, voodi ja toolid patjade ning kergete dekoratiivtekkidega. Põrandal ei pea olema üksik vaip, vaid lausa mitu — laota need osaliselt üksteise peale. Pane oma julgus ja loomingulisus proovile! Keegi ei näe sinu kätetööd enne, kui sa seda ise ei esitle. Kui oled proovimisega ühele poole saanud, võid tulemuse võlus üllatuda, sest kodus ja hinges on loodud hubane tunne. Ja ära unusta oma loometööd sõpradele näidata!

Laota vaibad loominguliselt. Sisustusesemed firmalt Hübsch.

Aksessuaarid on SUURED

Katsetamist jagub ka teiste aksessuaaridega. Väljakutse esitab seekord esemete suurus — mida suurem, kogukam ja mahukam, seda pilkupüüdvam! Ülepaisutatud suurusega lambid, vaasid, skulptuurid, kausid ja muud sisustusesemed on sel aastal nõudlikumad ning tahavad pääseda esiplaanile — suurelt.

Taani firma House Doctor. Suur mõjub efektsemalt!

Ajatu disaini austajad on need, kes XXL-mõõtu disainiesemeid koju soetavad. Neil asjadel on sageli ikooniline staatus, mille väärtus ajas üha tõuseb — nagu ka sinu enda emotsionaalne side. Kui selline lähenemine sind kõnetab, pane väikesed vidinad mõneks aastaks kappi ja tee ruumi suurele. Üks ja suur on kokkuvõttes mõjusam.

Stiilselt ja edukalt käepärases kodukontoris

Ei ole enam uudiseks, et üha enam tehakse tööd kodukontoris, olgu tööandja sulle keegi teine või sa ise. Seega ei tohiks kodukontori olemust alahinnata. Loo endale tõeliselt hästi toimiv kodukontor, sest ainult sel juhul sujub töö suurema stressita ja loominguline vabadus saab lennata.

Hübsch — käepärane kodukontor.

Selleks on väga palju võimalusi alates eraldi töötoast ja lõpetades väikese töönurgaga trepi all. Mõlemal juhul on hea toimivuse eelduseks asjakohane sisustus. Vali oma töö iseloomuga sobivad esemed ja aksessuaarid ning leia neile käepärane koht. Just käepärasus soodustab sujuvat tööprotsessi.

Kindlasti on tarvis arvestada ka tervislikkusega. Õige valgus, ergonoomiline tool ja vahendid on määrava tähtsusega ning seda kõike on tootjad arvestanud. Sinu valida jääb õige stiil, mis sobitub ülejäänud koduga. Heaks näiteks on jällegi Taani firma House Doctor, mille valik on detailideni läbi mõeldud.

Värvikas pressituur disainiprofessor Hansjerg Maier-Aicheniga

Väljapaistev disainiprofessor Hansjerg Maier-Aichen oli messituuridel ajakirjanikele-toimetajatele justkui valgustaja, kes korraldas messipäevadel poolteisetunniseid tuure, tutvustades väga asjatundlikult disainereid ja tootjaid. Iga nähtud toote sünnilugu ja teekond harutati koos tootedisaineri või esindajaga lahti. Professor andis igaühele ka head nõu, kuidas toodet parendada või turustada. See on disainerile, eriti noorele ja algajale, hindamatu tagasiside.

75aastane Hansjerg Maier-Aichen sai tuntuks oma poolkogemata loodud läbipaistva plastmaterjaliga. Ta pani aluse firmale Authentics aastal 1982, mida tänu avastatud materjalikäsitlusele saadab tohutu edu senini. Tema sõnum noortele disaineritele: „Pigem vähem, aga kvaliteetsem ja parem! Ei tasu üle mõelda ega üle toota, sest see pärsib loomingulisust ja võtab liiga palju energiat.”

Katsetamist ja loomingulisust sisustamisel ning loomisel!