Yang on pööratud väljapoole, yin on vastuvõtja. Need on võrdväärsed mõisted positiivse ja negatiivse või plussi ja miinuse mõttes, kuid ei sisalda hea ja halva tähendust. Yin/yang on vastasseisus, kuid samas nad sõltuvad üksteisest. Nii nagu ei oska me hinnata külma, kui ei tea mis on soe.

Inimene on terve ja õnnelik vaid siis, kui tema energiad on tasakaalus. Eduka ja õnneliku elu loob tasakaalustatud yin/yang suhe meie kodus, aias, kontoris, samuti meis endis.

Yin/yang tasakaal. Yang on aktiivne jõuline, edasiviiv energia. Yin on rahunev, aeglane, seisev energia.

Oma kodu luuakse selleks, et rahustada maha liiga kiiresti liikuvat energiat. Mida enam me oma kodus mugavust, heaolu loome, seda enam me yang energiat n-ö yinistame. Yin/yang ei ole pelgalt nimisõnad naine ja mees või tugev ja nõrk. Feng shuis räägitakse yin/yangist pigem kui omadussõnadest. Me rahustame ruumi ehk ynistame ruumi või me aktiiveerime ruumi ehk yangistame ruumi jne.

Kui kodu peauks asub eramu, korteri suhtes võimalikult keskel, siis on kodu algenergia yin/yang tasakaalus. Näiteks mõisa peauks asub võimalikult keskel. Talumaja, ka rehielamu puhul, asub hoone eluosa uks peaaegu keskel. Seega määrab peauks yin/yang energiate proportsioonid ruumis. Kuna yang energia liigub päripäeva ja yin energia liigub vastupäeva, siis kui minu kodu peauks asub hoone suhtes keskosast liiga vasakul, on hoones enam ringlemas yang ehk kiiret energiat. Kui aga minu kodu peauks asub hoone suhtes keskosast liiga paremal, siis on hoones ülekaalus yin ehk rahulik energia.

Kui kodu peauks asub võimalikult keskel, siis ringleb kodus nii yin kui yang energiat võrdses koguses. Selline kodu yin/yang tasakaalustamist ei vaja.

Nüüd, saades teada, kas sinu kodus on ülekaalus yin või yang energia, on sul võimalik oma ellu (koju) tuua harmooniat ja seda läbi yin/yang energiate tasakaalustamise. Ja selleks on kõige lihtsam viis teha kodus mõningased ümberkorraldused, vajadusel väike remont ja siis ootama jääda…

Kangas — mida lopsakam seda yinim. Voltideta paneelkardin on yang. Siia kuuluvad ka vaibad, vaipkatted ja põhimõttel, mida lopsakam vaip, seda yinim.

Puit — mida loomulikum seda yinim. Lakitud puitpind on yang. Õlitatud puitpõrnad on aga yin.

Seinakatteaterjalide puhul on energia aktiivsust lihtne määrata. Hästi pahteldatud, sile värvitud sein on yang, kuid struktuurne värvitud pind yin. Tapeet on oma olemuselt yin, aga kui tapeedile lisandub struktuurne muster, muutub see veelgi yinimaks.

Kivi — mida läikivam, siledam ja säravam, seda yangim. Struktuurne kivipind on aga yinim.

Valgus — mida suuremad aknad, klaaspinnad, võimsamad üldvalgustid, seda yangim energia ruumis ringleb. Kuid väiksemad aknad ja kohtvalgustid mõjuvad yinina.

Väga suured ja avatud ruumid on yang, kuid väiksemad yin. Mida lopsakamad ja suuremad taimed, seda yinim, sest takistavad energia vaba liikumist ning seevastu kitsad ja vähe ruumi võtvad taimed on oma olemuselt yangid.

Isegi vormil on oma mõju. Näiteks võrdleme laua kuju. Ümmargune vorm on yang, sest energia saab nii laua sees kui ka ümber laua liikuda takistusteta ning nelinurkne laud tänu oma nurkadele võtab hoo maha ja on seega yin.

Yin/yang energia toimib ka treppidel. Vanadest mõisamaterjalidest võib leida ülestähendusi selle kohta, et naised kasutasid treppi kus energia liigub yin-pidi üles ja mehed vastupidi. Seega antud mõisa puhul kasutasid mehed vasakpoolset ja naised parempoolset treppi.

Eesti oma feng shui — seeder.ee