Näiteks selleks et rõdu läbi ei paistaks ja energia kodust välja ei voolaks, on soovitatav katta rõdu läbipaistev piire bambusmattidega. Veranda on välis- ja sisemaailma ühendaja ja üks väljendusvorme talveaed. Korterelamute puhul on aga veranda teiseks väljendusvormiks kinniehitatud lodža, mõnikord ka kinniehitatud rõdu. Ümberehituste ja kujundamise käigus muutub veranda uueks siseruumiks — puhke- või söögitoaks või mõneks muuks ruumiks.

Kaunistatud rõduservad annavad õnne- ja eduenergiale märku — tule siia, sa oled oodatud.


Rõdudel on eelkõige dekoratiivne funktsioon, kuid võivad toimida ka barjäärina, vähendades väljast tulevat negatiivse informatsiooni mõju. Seevastu lillekastid rõdul tõmbavad ligi positiivset energiat.
Maja fassaadist eenduva majaosa ehk rõdu puhul peavad lilled ja kaunistused asuma rõdu serva peal lillekastis kõigile nähtaval, mitte aga rõdul seespool.

Meie kliimavöötmes on kinniehitatud lodža mõnus soe ja valgusküllane eluruumi pikendus.


Maja fassaadist sissepoole jääva välisrõdu ehk lodža puhul peavad lilled ja kaunistused olema lodža servast seespool, mitte äärepeal (ei tohi asuda maja fassaadist väljaspool).

Uusehitus Tallinnas. Liiga avatud rõdud on kaitstud bambusmattidega. Lilledega antakse märku — ma elan siin — et tõmmata eduenegria tähelepanu endale.


Tüüpiline uusehitus. Rõdud, mis ei paku kaitset, mis muudavad kodu liiga aktiivseks (liiga yangiks), mille kaudu voolab hea energia kodust välja.


Kui verandal asub köök ehk köögiga ühendatud kinniehitatud lodža, siis vajab selline ruum head ventilatsiooni ja piisavalt kaitset liigse valguse eest. Köögile klaaskatus ei sobi, sest muudab ruumi liiga yangiks. Energeetilises mõttes liigub klaaskatusega köögi puhul rikkus ja hea tervis teie kodust välja.

Veranda-söögituba liiga suured aknad lasevad rahulikul söögienergial ruumist välja voolata. Söögilauas on tähelepanu söögilaual ja toidul, mitte vaatel. Vaade kuulub puhkeruumi, nö kohviku juurde.


Kui verandal asub söögituba, siis tuleb arvestada seda, et suur klaaspind soosib kiiret energia liikumist. Söömine ja seedimine kannavad endas yin- ehk rahulikku energiat ning suure klaaspinnaga ruum ei soodusta seedimist. Sellise ruumi puhul tuleb aknad kaitsta kardinatega või taimedega. Kui verandal on purskkaev, tuleb see söömise ajaks välja lülitada.

Olulist rolli mängib purskkaevu asukoht ruumis. Kui purskkaev panna ruumi idaossa, mis sümboliseerib praegust ja tulevast õitsengut. Kui aga edelasse, sümboliseerib see suhete õitsengut.

Kes on selles kodus peremees? Loomulikult auto, sest garaažiuks domineerib esikohal.


Kui garaaž ja maja asuvad seinapidi koos, siis soovituslikult peab garaaži fassaad olema maja fassaadist natukene tagapool.

Garaaž ei tohi koduväraval seistes esimesena silma hakata. Toretsema peab välisuks ja kodumaja fassaad.

Garaaži peal ei peaks asuma magamisruumid, küll aga hobi-, abi- ja külalisteruumid.
Eluruumidesse peaks sisenema ikka kodu paraadukse, mitte garaaži kaudu. Nii jõuab meie kodusse parim energia, koos sellega ka edu ja õnn.

Kodu esiplaan on hästi nähtav ja küllaldaselt dekoreeritud, tõmmates endale tähelepanu, täpsemalt energiat. Väga vajalik garaaž asub kodu küljes, kuid mitte esikohal.


  • Kuidas kujundada hea auraga koduesine — loe SIIT.
  • Kaunimad aiad, rõdud ja terrassid aastast 2014 — vaata SIIT.