Liiga suurel multifunktsionaalsel ruumil on aga reaalne oht muutuda yangiks (aktiivseks), mis omakorda tekitab elanikes segadust, ärrituvust ja lõpptulemusena väsimust.

Peegel või peegeldav objekt kamina kohal hoiab hea energia väljavoolu kodust.


Kodu eesmärk on pakkuda turvatunnet ja mugavust, kuid seda ei paku liiga yang kodu. Seega tuleb osata mitmeotstarbelise elutoa eri valdkondi eraldada, milleks on ka palju võimalusi. Näiteks mäng põranda- ja seinakattematerjalidega, mööbliga, valgustitega, taimedega jne. Kui puhkenurgas istudes jääb pilk alatihti töölauale peatuma, siis võib arvata, et sel hetkel võimutsevad meis töömõtted, ja seda meie puhkeajal.

Ka avatud planeeringuga kodu puhul on võimalik kööki ehk töötsooni eraldada lihtsa lahenduse abil elutoast. Oluline on, et sinu elutoa lemmikistumiskohta ei paista pliit ja/või kraanikauss.


Suures avatud eluruumis on eri tsoonid hästi eraldatud. Köök jääb kaugemale. Köögi ja elutoa vahele jääb söögituba. Söögilaua kohal olevad lambid valgustavad hästi lauale serveeritud toitu.


Parim vorm elutoa jaoks on neljakandiline, salapäraste nurgatagusteta vorm. Väga suured sopistused ja nurgatagused ei ole elutoas head. Sellesse ruumi sobivad erksamad toonid ja võimsamad valgustid.

Loomulikult tasub jälgida ilmakaarte mõju. Päikesevalguse poole avatud ruumi puhul on vaja värvimängu võimendada, seevastu põhjapoolsema elutoa puhul seda rahustada.

Hea eraldumine, kuid töölaua kohale asetatud riiul"ründab" inimest päris tugevasti. Riiul peaks olema kitsam, siis on tema mõju väiksem.


Mõned tähelepanekud:

  • Elutuba — puhkeruum, siis on ülekaalus yin energia. Rahulikud toonid, intiimsed nurgad, vaipkatted, tapeedid, palju tekstiili, mahedad valgustid jt.
  • Elutuba — esindusruum, kus võetakse vastu külalisi, siis on ülekaalus yang energia. Efektsed toonid, suured aksessuaarid ja aknad, värvitud seinad, tugev valgustus, vähem tekstiili, lakitud põrandad jt.
  • Elutuba — kombineerituna, kus yang ruumiosa vaheldub yin osaga. Siia kuuluvad avatud köögiosaga elutoad, kus köök on oma olemuselt yang ja puhkenurk on yin. Multifunktsionaalne ruum (lisaks töönurk, söögitoanurk), tuleb defineerida kas viimistlusmaterjalide, mööbli, taimede jt detailide abil.
  • Kui elutoal on palju uksi, tasub neid suletuna hoida. Enamasti jäävad kõrvaluste taha magamistoad, mis kannavad endas teistsugust energeetikat. Avatud võib olla elutoa ja söögitoa vaheline uks.
  • Elutoas peab olema pilgupüüdja, et suunata tähelepanu akendelt ära ruumi sisse. Selleks sobivad maalid, skulptuurid, akvaarium, kamin, klaver jt.
  • Uhked aksessuaarid ei tohi asuda ligistikku. Kui kamin ja televiisor asuvad kõrvuti, siis võidab teler, mille „tööle panek” on lihtsam kui kaminal.
  • Kamin on otseühenduses välismaailmaga. Seetõttu tuleb kamina kohale riputada peegel või peegeldav ese (näiteks pilt metalse raamiga). Kamina juures peavad alati olema küttepuud.


Vaade elutuppa teiselt korruselt. Avarad kõrgusesse kasvavad ruumid sobivad elutoa yang energiaga.