Keskkonnateadlikkuse tõstmisele orienteeritud Ecology Center Ameerika Ühendriikides viis läbi laiahaardelise uuringu, kus võeti vaatluse alla enam kui 1000 sorti erinevaid põrandakattematerjale ja 2300 erinevat tüüpi tapeeti. Uuringu tulemustest selgus, et suur osa nendest toodetest sisaldab rohkelt raskmetalle ja teisi ohtlikke aineid — pliid, kloori, broomi, kaadmiumit, arseeni, elavhõbedat, tina ja ftalaate.

Raskmetallide mõju organismile on aastakümnete jooksul küllaltki põhjalikult uuritud. Teatavasti häirivad nad paljude ensüümide tööd ning põhjustavad mitmeid degeneratiivseid patoloogiaid — tunnetuslike protsesside nõrgenemist, Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe, skleroosi, epilepsiat, aga ka kasvajaid, astmat, allergiaid jne. On oluline teada, et mitme raskmetalli samaaegne esinemine kehas suurendab nende toksilist toimet veelgi.

Kuidas leida sadade tapeetide seast kõige tervisesõbralikum?

Lahenduseks on PVC ehk polüvinüülkloriidist tapeetide vältimine. PVC on laialdaselt kasutatav termoplastiline polümeer.

Uuringu järgi on PVC baasil tapeetides ja põrandakatetes suurem tõenäosus leida raskmetalle ja toksilisi aineid kui PVC vabadest pabertapeetidest ja bambusest või puidust tehtud viimistlusmaterjalidest. Ka linoleumi hinnati turvaliseks materjaliks, millest ei eraldu raskmetalle.

Kuigi teoorias võib olla lihtne soovitada PVC-d sisaldavatest tapeetidest kaarega mööda käia, siis reaalsuses ei ole asi nii lihtne. Väga paljud tootjad armastavad oma tapeetidele lisada polüvinüülkloriidi, sest see muudab tapeedi kriimustustele ja muudele välistele teguritele palju vastupidavamaks.

Allikas: Inhabitat.com