Endisest moefirma peakontorist stiilseks koduks


Endisest moefirma peakontorist stiilseks koduks
Foto: Note Design Studio

Omal ajal moefirma käsutuses olnud ruumid on saanud uue ilme. See on nüüd kodu, mis püüab pilku läbimõeldud lahenduse ning vana ja uue nauditava harmooniaga.

Pole ilmselt palju neid, kes astuvad ilmetusse kontorisse ja mõtlevad, et sellest võiks saada minu kodu. Manades seejuures juba silme ette pildi, kuidas kõik enam-vähem olla võiks. Just selline tunne valdas üht pereisa, kui ta Stockholmi kesklinnas asuva endise kontoripinnaga tutvust tegi. Korter kõnetas uut omanikku niivõrd, et otsus sündis kiiresti – sellest saab kodu. Kunagi oli seal ühe moefirma peakontor.

Foto: Note Design Studio

Nüüd siis on end 176 ruutmeetril sisse seadnud isa kahe väikese lapsega. Kogu projekti usaldas ta tunnustatud Rootsi sisearhitekti Sanna Wåhlini kätte (Note Design Studio). Koostöös sündis väga šikk ja skandinaavialikult minimalistlik elamine. Sanna sõnul sujus kööstöö väga hästi – tegu oli suurepärase kliendiga, kes usaldas sisearhitekti jäägitult ja kes oli ise samuti disainist väga huvitatud ning teadlik. Sellise kliendiga on rõõm töötada, sest ta mõistab disaini, ajaloo ja kunsti tähtsust.

Foto: Note Design Studio

Vana taastamine

Seotud lood:

Tühjalt seisnud kontoriruumides polnud ei vannituba, kööki ega panipaiku. Seal oli märke 19. sajandi rikkusest: kulunud puitpõrandad, stukkornamendid, puitehistöö ja kolm plaaditud ahju. Kõik need kaunid ajastuomased elemendid olid aga kaetud paksult valge värviga. Pildi tegid veelgi trööstitumaks ja ilmetumaks lakke paigaldatud moodsad kohtvalgustid, mis interjööri kuidagi ei kaunistanud. Vastupidi, need süvendasid veelgi isikupäratu kontori muljet. See kõik lõi hea pinnase luua isikupärane kodu.

Foto: Note Design Studio

Kõnekad olid korteri kolm porteselanplaatidega kaetud ahju: üks roheline, teine roosa ja kolmas kollakasvalge. Vanale torustikule ligipääsemiseks maha võetud seina tagant tuli uksepiidalt välja 19. sajandist pärinev originaalvärv, mille kontrastne sinepikollane toon andis valgele ruumile uue jume. Need leitud värvitoonid olid aluseks uue kodu toonidele. Originaalsele värvigammale sai lisatud uusi nüansse, mis sidusid algupärased julged toonid tervikuks. Lõpuks oli kasutusel kaheksa tooniga palett, mis peegeldas vana korteri hääbunud sära.

Foto: Note Design Studio

Loe veel

Korteri algseid värvilahendusi püüdis Sanna muuta võimalikult vähe, kõik uued elemendid leidsid koha vanade ornamentide vahel. Elamise jaoks disainitud kapid asetsevad seintel liistude ja stukkornamentide vahel või seisavad põrandal.

Renoveerimisel lisati kaks vaheseina, mille kujunduses järgiti kappide disaini – spoonitud pealispinnale on loodud ristuvate joonte ja ruutudega muster, mis on inspireeritud korteri kauneimast disainielemendist. Ühes nurgatoas on alles ka originaalparkett. Alguses oli omaniku soov tuua sinna ka mööbel oma eelmisest elamisest, kuid õige pea leidis ta, et see võib lõhkuda uue kodu potentsiaali. Nii saigi kaasa võetud ainult vana ja kogukas söögilaud, mis läbis väikese lihvimiskuuri.

Foto: Note Design Studio

Värvilahendus põhineb korteris algselt kasutatud toonidel. Lähtutakse kolmest põnevast ahjust, laekaunistustest, puitehistööst ja põrandamustrist: need omapärased vanad elemendid muudavad valge kontoripinna modernseks. Kliendi ja tema laste uues kodus on harmooniline, kuid julge värvikooslus, mis on inspireeritud vana aja hiilgusest.

Sanna, mis oli korteri renoveerimise juures kõige keerulisem?

Enne oli tegu kontoripinnaga, kus olid ainult üks tualettruum ja köök, vannituba ja panipaigad-riidekapid puudusid sootuks. Pidime püstitama uusi vaheseinu ja seega ornamentidega lage rikkuma. Lisaks olime sunnitud mõnes kohas veesüsteemi paigaldamiseks ilusaid vanu põrandaid muutma.

Värvide valimisel lähtusime originaalvärvilahendusest, mille me seinte ja põranda lõhkumisel avastasime. Otsustasime uutele tellimustööna valminud ruumielementidele lisada uuenduslikke materjale (terratso), uued seinad kaeti puiduga, et eraldada neid vanadest krohvitud seintest ja lagedest.

Foto: Note Design Studio

Kas teeksite projektis tagantjärele vaadates midagi teisiti?

Ma ei usu. See oli väga terviklik projekt, mis oli viimse detailini läbi mõeldud. Kui sooviks midagi muuta, tuleks tegelikult kõik ümber teha.

Kust on pärit sisustusesemed ja aksessuaarid?

Väga erinevatest kohtadest. Sisustasime põhimõttel, et vähem, aga kvaliteetselt. Nii on seal 20. ja 21. sajandi ikoonilisi disainiesemeid. Laste toolid N65 on Alvar Aalto loomingust, laelamp Cloud on Benedetta Mori Ubaldini töö, Vertigo lampi teame Constance Guisset' teosena, põrandalamp elutoas ja valgusti magamistoas on Vibia tooted.

Foto: Note Design Studio

Sohva on firmalt Living Divani, roosa tugitool firmalt Won, väikese sohva kodukontori toas võib leida Gubi loomingu hulgast, köögitoolid pärinevad brändilt Fredericia, diivanilaud Fogialt. Need kõik on klassikalised ja moodsad, kuid hoolikalt valitud, et anda vanale sära ja omapära.

Foto: Note Design Studio

Võib öelda, et eriilmelised elemendid on kooskõlla pandud nii hästi, et miski ei tundu siin tasakaalust väljas, üleliigne või sobimatu. Värvid ja esemed loovad rahustava atmosfääri ning seda ongi koduses interjööris vaja.

Vaata rohkem pilte galeriist:

LOE LISAKS:

Soovid, et köök näeks välja nagu sisustusajakirjas? Seitse nõuannet, mida järgida!

Sügisesed sisustusnipid, millega kodu tõeliselt soojaks ja hubaseks muuta

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare