Avar neljatoaline korter asub arhitekt Elmar Lohu projekteeritud kortermajas Kadriorus. Neljakorruseline kivimaja valmis 1939. aastal nelja reederi tellimusel (millele vihjab ka maja peaukse kohal olev laevamotiiviga dekoratiivne lukukivi), kusjuures igale kaptenile kuulus majast üks korrus. Eluruumid ja trepikoda — viimases on siiani säilinud ehitusaegne väike lift — on tolleaegse jõukama keskklassi kortermajale iseloomulikult esinduslikult avarad ja valgusrikkad.

Pere ligi 125 ruutmeetri suurune kodu asub neljandal korrusel ning avarad eluruumid ehitati kokku kahest korterist. Planeeringu juures, kuidas ühendada kaks korterit, tuli appi arhitekt Rein Murula. Eesmärgiks oli säilitada võimalikult palju vanast ruumiprogrammist ning omaaegsest interjöörist.

Kabinet on sõna otseses mõttes maast laeni raamatuid täis. Spetsiaalselt on ruumi jäetud Toomas Vindi maalile “Pilv diivanil”. Kaks vana juugendstiilis tugitooli on Marjuga kolides kaasas käinud juba ülikooliajast.


Taastati korralik kalasabamustriga parkett ning kahepoolsed klaasitud uksed, alles jäeti sisseehitatud kapid esikus ja magamistoas. Mööndusi tehti väikese köögi ja selle taga asunud teenijatoa arvelt. Endisesse kööki sisustati lastetuba kahele poisile ning esiku kõrvale planeeriti lisapanipaik ja majapidamisruum.

Mustvalge ruum
Kui ehituslik lahendus paigas, võttis moekunstnikust perenaine kodu edasise kujundamise enda peale. Marju tahtis korterisse kindlasti valgeid seinu, mis oleks taustaks värvi-, mustri- ja tekstuuriaktsentidele.

Tapeete pole interjööris palju kasutatud, kuid need, mis korterisse valiti, püüavad pilku. Näiteks esiku mustvalge katusemustriga tapeet, mis pärineb Skandinaavia Tapeedisalongist.


Värviliste aksessuaaride, tekstiilide, kunsti ja raamatute keskel ei märkagi, et korteri kujunduse aluseks on tegelikult mustvalge värviskeem. On ju mustvalge tušijoonistus koos üksikute erksate värvilaikudega armastatud ka Marju enda joonistatud piltidel.

Korteri südameks on elutuba avatud köögiga ning pikk tammepuidust söögilaud, mille ümber on klassikalised Eameside plastist söögilauatoolid. Köögimööbel on viimistletud musta tahvelvärviga ning tihti katavad kapiuksi poiste lõbusad kriidijoonistused.
Kõrgeid seinakappe köögis pole, suur köögisaar mahutab kõik vajaliku ning seintele on jäänud ruumi kunsti eksponeerimiseks.

Lühendatult ajakirja Diivan aprillinumbrist.