23. detsembril on paljudel peredel traditsiooniks kaunistada jõulupuu, küpsetada piparkooke ja süüa riisiputru suhkru, kaneeli ja võisilmaga. Pudrupotti peidetakse mandel ja kes leiab oma taldrikust mandli, võidab martsipanist sea!

Jõuluõhtut tähistatakse 24.detsembril. Hommikupoole ostetakse ja pakitakse kiiruga veel viimased kingitused. Õhtul toimub pidulik õhtusöök kodus või sugulast-sõprade juures. Väiksemate lastega peredes toob kingitused jõuluvana. Kui lapsed on suuremad, ilmuvad kingid kuuse alla ööl vastu 24. detsembrit.

Suur rõhk pannakse jõuluõhtul traditsioonilistele jõuluroogadele. Olenevalt piirkonnast ja kodustest traditsioonidest on jõululaual küpsetatud searibi, kuid ka lutefisk (leeliselahuses marineeritud tursk), pinnekjøtt (soolatud ja kuivatatud lambaribid), keedetud tursk, seapraad ja kalkun on laialt levinud jõuluroad. Õhtusöök kestab tavaliselt hiliste öötundideni.

Jõuluaeg on maiustuste söömise kõrghooaeg. Enne jõule müüakse tohutul hulgal martsipani: maiustuste tootja NIDAR-i väitel süüakse Norras igal aastal jõulude ajal üle 40 miljoni martsipanifiguuri!

God Jul!

  • Kuidas kaunistatakse kodusid kuumas Los Angeleses... Loe SIIT
  • Ja kuidas kaugel Austraalias... Loe SIIT.
  • Inglismaa jõulumeeleolust loe SIIT.
  • Balil peetakse hoopis galungani. Värvikirev ja kaunistusterohke püha. Loe lähemalt SIIT.
  • Malta säravatest pühadest loe SIIT.
  • Jõulutraditsioonidest ja pühadeagsest kaunistamisest Taanis saate lugeda SIIT.